Energizirajmo se uz limun, đumbir i med!

Slika zaslona 2013-01-11 u 09.42.36Kombinacija meda, đumbira i limuna izuzetno je pogodna zimi jer znatno jača i podiže imunitet, zagrijava, hidrira i trenutno energizira tijelo na vrlo prirodan način. Limun i med u čaju, recept je poznat od davnina. Još bih dodala malo đumbira, pa ću s ovim receptom započeti serijal tekstova o održavanju zdravlja i vitalnosti zimi. Đumbir je najbolji lijek protiv viroze i gripe.

Čaj od svježeg limuna i đumbira s medom – odličan protiv viroze i alergija

1-2 žlice svježeg đumbira

4 šalice vode

1 limun

1-2 žlice meda

Ogulite đumbir i narežite ga na što tanje komadiće (kako bi čaj bio što ukusniji i ljekovitiji) / ili naribajte na ribež. Dodajte ga u toplu vodu i kuhajte 15 minuta. Za “jači” čaj, kuhajte ga najmanje 20min, te dodajte i više đumbira. Uklonite s vatre, te kad se malo ohladi dodajte med i limunov sok. Ne dodavati med u VRELI čaj !

Limun je često prisutan u Ayurvedskoj medicini. Svježa limunada (od svježe cijeđenog limuna) u umjerenim količinama blagotvorna je za sve tri doše. Pitta s limunom ne bi trebala pretjerivati, jer joj kiselina u većim količinama može škoditi.

Limun, obilat vitaminom C, ima antibakterijsko djelovanje, stoga pomaže izlječenju bolesti uzrokovanih bakterijama u probavnom sustavu. Čisti krv i smanjuje tjelesnu temperaturu.

Limun pojačava probavne vatre (agni), tako da je dobrodošao osobama koje muku muče s slabim apetitom ili, pak, s druge strane, onima s usporenom probavom. Ako vas muči zatvor, popijte svako jutro na prazan stomak toplu limunadu (cijeli limun iscjedite u čašu tople vode). Tako ćete potaknuti probavne vatre, čišćenje i eliminaciju toksina iz organizma.

Ovaj široko rasprostranjeni citrus sadrži visoku dozu antioksidansa, te tako pomaže u spriječavanju bolesti uzrokovanih slobodnim radikalima. Također, održava kožu glatkom i čistom, a oči bistrima!

Limun možete dodavati u čaj, žitarice i leću, i naravno – u salatu!

A med? Odličan je za tretiranje Kapha doše, jer potpomaže rješavanju viška sluzi iz tijela, što je čest problem za Kaphu.  Što je stariji, bolji je za Kapha došu (odličan kao anupana)! Njegova je kvaliteta da prodire duboko u tkivo. Djelotvoran je i za Pitta došu, no nije najpogodniji za Vatu (zbog svojih hladnih i suhih kvaliteta). Obavezno koristite sirovi (raw), odnosno neprocesuiran med, koji u procesu proizvodnje nije zagrijavan na temperaturi većoj od 40 stupnjeva.

(Na fotografiji je sirovi (raw) med – prepoznat ćete ga jer nije tekuće nego više čvrste strukture)

Med se ne smije podvrgavati visokoj, ključajućoj temperaturi. U čaj ga stavljajte nakon što ste vodu uklonili s vatre. Ne stavljajte ga u kolače i druge recepture koje idu u pećnicu – za to koristite nerafinirani šećer ili neki drugi prirodni zaslađivač. Zagrijavani med stvara obilje toksina u tijelu )ama=, toliko d aga ni 10 Panchakarma ne može isprati, odnosno isčistiti iz tijela.

Za što sve možemo upotrijebiti med?

Donosimo nekoliko savjeta:

  • Kod suhog kašlja i grlobolje (najpogodniji u čaju)
  • Koristan je kod proljeva i mučnine
  • Kod problema s plućima, ukoliko vas muči višak sluzi, uzimajte med u jednakom omjeru s svježim sokom od đumbira.
  • Za astmu, promješajte u jednakom omjeru crni papar, med i svježi sok od đumbira.
  • Možete ga staviti i na ranu, prevenirat će infekciju i ubrzati zacijeljenje

Med ubija bakterije, pogodan je protiv viroze jer liječi infekcije, odličan je za probavni trakt, a u nekim slučajevima pomaže i kod raznih alergija.

Svježi đumbir je jedan od najljekovitijih začina svijeta, preporučujem ga jesti što više i što češće – sjeckajte ga u variva, juhe, zelene sokove… Ili, jednostavno, napravite čaj! Pogoduje svim trima došama. Vise o svježem đumbiru možete pročitati ovdje ~

Uživajte u toplom čaju s početka priče koji će Vam zagrijati i dušu i tijelo!

About these ads

15 komentara (+add yours?)

  1. medo
    Sij 14, 2012 @ 05:48:59

    ovo pijem svaki dan i proprucavam svima jako fino i zdravo

    Odgovori

  2. More plavo
    Sij 14, 2012 @ 05:52:27

    jako lijep tekst, hvala na infomacijama, sutra kupujem đinđer i pravim čaj. inače, blog je odličan, pratim ga svaki dan i preporučujem prijateljima, čestitam i bravo!

    Odgovori

  3. tratincica
    Sij 14, 2012 @ 05:57:42

    Miriši! Ne mogu dočekati da probam!!!!! Hvala :-)

    Odgovori

  4. luna
    Sij 14, 2012 @ 06:00:41

    jako mi se svidjaju ovako jednostavni recepti koje lako mogu napraviti. jedva čekam tekst o đinđeru. Bravo tanja blog mi se jako sviđa, koristan i poučan, želim znati što više o Ayurvedi osjećam da mi može pomoći

    Odgovori

  5. tihana
    Sij 14, 2012 @ 06:57:22

    nevjerojatno je kako jednostavne stvari mogu život učiniti ljepšim. Često imam med i limun u kuhinji i ponekad ne znam što bi više s njima. Vrijeme je da kupim đinđer i napravim napitak. jako dobro ;-)

    Odgovori

  6. silvija
    Sij 15, 2012 @ 08:21:41

    baš dobar tekst, sutra kuham ovaj čaj, hvala!

    Odgovori

  7. marija
    Sij 15, 2012 @ 16:48:56

    Ovaj čaj sam probala prošle zime i zaista je odličan. Ja bih rekla da nekako dušu ugrije. Po Tanjinoj preporuci kuhala sam za svoju kćer koja je imala kožne alergije, ali ona nije htjla, pa je mama popila sve. Sutra idem kupiti đumbir, a ostale sastojke već imam. Hvala, Tanja!

    Odgovori

  8. biljkas
    Sij 24, 2012 @ 12:53:39

    Molila bih odgovor :) na moju dilemu.. sa predpostavkom da je sirovo bolje od kuhanog, da li bi bilo korisnije iscijediti sok iz korjena đumbira na sokovnik (a moze se) i onda taj sirovi sok pomjesati sa medom i limunom i cuvati u frizideru. ili iscijeden sok cvati u frizideru, a po konzumaci dodavati med i limun. ??? :)) Plus topla voda ili hladna, a izvrsno je sa mineralnim. Hvala!

    Odgovori

  9. Tanja
    Sij 24, 2012 @ 17:39:05

    Draga Biljkas, hvala na javljanju.
    Osobno đumbir u napitcima koristim na dva načina, ili u čaju kako sam u ovom postu opisala, a ako želim sirovo, onda ga izmiksam u mikseru sa ostalim sirovim povrćem (pogledajte detox tekst – recept) i kao takvog odmah popijem (najbolje je ujutro na tašte), ili ponekad pijuckam i tijekom dana.
    Ne bih preporučila unaprijed cijediti i čuvati u hladnjaku, jer mu se mjenja kemijska struktura (osobito ako se sok u hladnjaku čuva dulje od jednog dana – onda više to nije svježi sok) i na taj način se gube neka od bitnijih svojstava đumbira. Uvijek je najbolje i najzdravije sok ili čaj učiniti svježi netom prije konzumacije. Max. 1 dan.
    Topla voda za čaj, mlaka – sobne temperature za green detox – nikad ledena iz hladnjaka!

    Odgovori

  10. Tanja
    Sij 24, 2012 @ 17:59:43

    Biljkas – dodatak – naravno da ga mozete piti i kao sok – đumbir, med i limun, ta tri sastojka izmiksajte u mikseru. Preporučujem da preskočite hladnjak, pijte svježe izmiksan u vodi sobne temperature (mlakoj). Tako je najzdravije! No, u ove zimske dane, ipak će nas najbolje zagrijati – topli čaj… :)

    Odgovori

  11. tinca63
    Lis 02, 2012 @ 09:08:54

    kao totalna neznalica, sad sam dodatno zbunjena jer sam neki dan na nekom( pojma nemama gdje) sajtu procitala da kapha ne smije jesti med??????a ja sam sebe svrstala po nekom testu u kaphu…medu ostalim tamo je pisalo da nesmijem jesti vecinu onog sto bas volim:)))

    Odgovori

  12. tinca63
    Lis 02, 2012 @ 09:16:50

    ok…sad citam dose kod vas i moja zbunjenost je jos veca:))) ima li cetvrta:)))) da se uspijem negdje smjestit:)))

    Odgovori

    • lightofayurveda
      Lis 02, 2012 @ 16:20:28

      Tincica, odrediti dose i nije tako lako kako se naizgled cini. Posebice ukoliko su Vam sve tri naglasene, vazno je precizno odrediti dominantnu, a to osoba cesto ne moze sama. Cetvrta ne postoji. Ukoliko ste zainteresirani za odredjivanje dosha, jer to je temelj Ayurvede, slobodno se javite za konzultacije. Lijepi pozdrav, Tanja ~

      Odgovori

  13. Pcelica
    Pro 20, 2012 @ 18:35:41

    Zanimljiva tema. Imam jedno pitanje u vezi sa kombinacijom meda i caja od nevena ili maticnjaka. Pijem redovno navedeni caj (dva puta dnevno sigurno, rijetko tri puta). Ponekad pomijesam te dvije trave. Med dodajem kada caj dostigne temperaturu manju od 40° a nekad se skoro i ohladi. Sto se tice omjera trava i caja imam dilemu: 1) na 3dl vrele ili kipuce vode ide 4 ili 5 cvjetova nevena? i 2) smijem dodati 1 kasikicu meda- sta ako vise zasladim? Da li je previse 5 cvjetova nevena na 3dl? I da li ima veze u kakvom je obliku med , kristalisani ili tecni?
    Unaprijed zahvalna “Nevenka” :)

    Odgovori

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Log Out / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Log Out / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Log Out / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Log Out / Izmijeni )

Spajanje na %s

Prati

Get every new post delivered to your Inbox.

Pridruži se 880 drugih sljedbenika

%d bloggers like this: