Što imam u kuhinji?

Začini i ini dodaci na mojim kuhinjskim policama nisu tu samo kako bi “pojačali” okus hrani… Biram ih pažljivo, i dodajem u hranu ciljano… Jer znam da svaki ima bezbroj ljekovitih svojstava… Kroz Ayurvedu sam naučila mnogo o začinima, a svoje znanje sada želim podijeliti sa svima putem ovog bloga. Važno je jesti zdravo, cjelovito, organsko i tako održavati balans organizma i jačati ga stalno, kako do bolesti uopće ne bi niti došlo. Ovdje kreiram listu zdravih proizvoda koje, osim svježeg voća i povrća, volim imati u kuhinji. To je ono što osobno koristim i preporučam. Predlažem da se na ovaj post (iliti tekst) vratite često ukoliko vam se sviđa, jer će lista iz dana u dan biti duža (kad god stignem, ponovo ću vam otvoriti svoj kuhinjski ormar – i otkriti nešto novo)… U slast!

  • GHEE – je pročišćeni maslac, prema Ayurvedi, Broj 1 ulje, odnosno maslo za kuhanje, pirjanje…   To je MUST HAVE u svakom trenu u svakoj kuhinji. OVDJE pročitajte više o tome što to je (uskoro ću prevesti na hrvatski + bonus: napisat ću kako ga i sami možete doma napraviti).

A gdje ga kupiti? Najbolji je domaći, Eko imanje Dharma Saborsko, imaju besplatnu dostavu www.dharmasaborsko.hr (Super im je i Seitan, i sve ostalo!)

  • LIMUN je često prisutan u Ayurvedskoj medicini. Svježa limunada (od svježe cijeđenog limuna) u umjerenim količinama blagotvorna je za sve tri doše. Pitta s limunom ne bi trebala pretjerivati, jer joj kiselina u većim količinama može škoditi.

Limun, obilat vitaminom C, ima antibakterijsko djelovanje, stoga pomaže izlječenju bolesti uzrokovanih bakterijama u probavnom sustavu. Čisti krv i smanjuje tjelesnu temperaturu.

Limun pojačava probavne vatre (agni), tako da je dobrodošao osobama koje muku muče s slabim apetitom ili, pak, s druge strane, onima s usporenom probavom. Ako vas muči zatvor, popijte svako jutro na prazan stomak toplu limunadu (cijeli limun iscjedite u čašu tople vode). Tako ćete potaknuti probavne vatre, čišćenje i eliminaciju toksina iz organizma.

Ovaj široko rasprostranjeni citrus sadrži visoku dozu antioksidansa, te tako pomaže u spriječavanju bolesti uzrokovanih slobodnim radikalima. Također, održava kožu glatkom i čistom, a oči bistrima!

Limun možete dodavati u čaj, žitarice i leću, i naravno – u salatu!

  • MED Odličan je za tretiranje Kapha doše, jer potpomaže rješavanju viška sluzi iz tijela, što je čest problem za Kaphu. Što je stariji, bolji je za Kapha došu (odličan kao anupana)! Njegova je kvaliteta da prodire duboko u tkivo. Djelotvoran je i za Pitta došu, no nije najpogodniji za Vatu (zbog svojih hladnih i suhih kvaliteta). Obavezno koristite sirovi (raw), odnosno neprocesuiran med.

Med se ne smije podvrgavati visokoj, ključajućoj temperaturi. U čaj ga stavljajte nakon što ste vodu uklonili s vatre. Ne stavljajte ga u kolače i druge recepture koje idu u pećnicu – za to koristite nerafinirani šećer ili neki drugi prirodni zaslađivač.

Za što sve možemo upotrijebiti med pročitajte OVDJE.

  • ĐUMBIR –   Đumbir ima višestruki učinak na zdravlje i cijeli organizam.  Preporučujem ga, za početak, svakodnevno dodavati hrani kao začin. U ove zimske dane vaš će stomak biti jako zahvalan i sretan ako mu što češće priuštite đumbirov čaj! Ogulite ga i nasjeckajte na komadiće te dodajte u čaj, variva, juhe, sokove… Đumbir je univerzalni lijek za mnoge bolesti. Više o đumbiru pročitajte ovdje.

1 komentar (+add yours?)

  1. tonka
    sij. 21, 2012 @ 03:55:01

    Bravo Tanja, hvala ti natrudu i volji da ovo podjeliš s nama

    Odgovori

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: