Ne stavljajte med u vreli čaj!

Med se NE SMIJE prokuhavati, i na visokim temperaturama postaje toksičan! Mnogi to ne znaju, te ga stavljaju u vreli, još kipući čaj. Ili ga, umjesto šećera, stavljaju u kolače. To je jaaaako krivo!

~  Članak osmislila i napisala Tanja Kraljić Strgačić, certificirani Ayurvedski terapeut ~

~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a tijekom ljeta u Hrvatskoj. S klijentima u Hrvatskoj ayurvedske konzultacije o zdravoj prehrani prilagođenoj svakom individualno, preveniranju i lječenju bolesti prirodnim putem, individualnoj upotrebi ljekovitog bilja… održava i putem skype-a. Više o Tanjinim ayurvedskim konzultacijama pročitajte ovdje ~

Kao takav, zagrijan ili zapečen, zagušuje probavni trakt, rad želuca i ostalih organa, te stvara gomilu ljepljivih toksina po crijevima koje je poslije jaako teško isčistiti iz tijela. Osim toga, med na povišenim temperaturama gubi gotovo sva svoja pozitivna, ljekovita svojstva.

Med držite dalje od kolača, jer se, iz istog razloga, ne smije peći! U čaj ga dodajte kad se lagano ohladi i kad temperatura nije viša od 25’C. Za kolače, umjesto meda koristite nerafinirani šećer i druga prirodna sladila. Dakle, s medom ne u vruće!

O dobrim svojstvima meda možete pročitati ovdje.

________

Napisala: TANJA KRALJIĆ STRGAČIĆ, Ayurvedski terapeut

Blog na hrvatskom: https://lightofayurveda.wordpress.com

Blog na engleskom: http://ayurvedicteatime.wordpress.com

Web stranica: www.lightofayurveda.com

Ljeti me možete pronaći u Zagrebu, i na prekrasnom otoku IŽu www.villamariaiz.com

2 komentara (+add yours?)

  1. Anka Doric
    sij. 16, 2012 @ 08:57:23

    Molim znanstvene dokaze za ove tvrdnje…. Jedino što u tom smislu znam o medu, jest da se ne smije davati djeci mlađoj od godinu dana, jer može sadržavati bakterije koje uzrokuju botulizam. O tome sam nedavno čitala u jednom stručnom članku ..za ovu priču o temperaturnoj toksičnosti prvi put čujem, pa molim neke reference koje to potvrđuju, budući stotinama godina žene peku kolače s medom, a do sada nisam čitala da se netko otrovao medenjacima…

    Odgovori

  2. Tanja
    sij. 16, 2012 @ 18:37:23

    Poštovana gdja Anka,
    Prema Ayurvedi, med postaje toksičan na visokim temperaturama pa tako i ukoliko se peče u kolačima. To ne znači da će se netko otrovati ukoliko pojede jedan kolač. To znači, da unošenjem takvog meda u organizam, on mijenja svoju strukturu te stvara naslage u probavnom sustavu i organima koje je jako teško eliminirati iz tijela. Nakon određenog vremena, to može potencijalno biti uzrok mnogim bolestima. Ne govorimo o trovanju jednim kolačem, nego o potencijalnom uzroku mnogih bolesti. Tu i jest bitna razlika Zapadne medicine i Ayurvede. To može biti jedan od onih slučajeva kad liječnici ustanove bolest i kažu kako je uzrok nepoznat…

    Odgovori

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: