Izradimo sami ljekove protiv viroze i gripe

Donosim jednostavne a vrlo učinkovite recepture kako da sami kod kuće, u par minuta, napravite prirodne lijekove kojima ćete riješiti prehladu i gripu. Osobe koje koriste biljke kao lijek, rješavaju probleme dubinski a ne samo površinski. Tako slabost, groznica, znojenje, grlobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja mnogo lakše i brže prođu, i što je najvažnije – rijetko se ponovo vrate!

~  Članak osmislila i napisala Tanja Kraljić Strgačić certificirani Ayurvedski terapeut ~

~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a tijekom ljeta u Hrvatskoj. S klijentima u Hrvatskoj ayurvedske konzultacije o zdravoj prehrani, preveniranju i lječenju bolesti prirodnim putem, individualnoj upotrebi ljekovitog bilja… održava i putem skype-a. Više o Tanjinim ayurvedskim konzultacijama pročitajte ovdje ~

Čaj protiv viroze i gripe

Šalica toplog čaja liječi tijelo na svim razinama. Prednost pijenja čaja je da tekućina smanjuje zagušenja u organizmu i ispire toksine. Preporučujem najmanje 3 šalice dnevno, koje će Vas potaknuti na znojenje i smanjiti temperaturu. Nakon toga, ako je moguće, ušuškajte se u toplom krevetu.

– 1/2 žličice cvjetova Stolisnika (Achillea millefolium)
– 1/2 žličice cvijetova Bazge (Sambucus canadensis)
– 1/2 žličica lišća Peperminta
– 1/2 žličice korijena Echinacea
– 1/2 žličice bobica Schisandra
– 3 šalice kipuće vode

Biljke prelijte kipućom vodom, te ostavite da odstoji najmanje 20 minuta. I zatim popijte. Možete napraviti i duplu dozu, podgrijavati po potrebi i pijuckati cijeli dan. Što duže biljke ostavimo u vrućoj vodi (najduže 24 sata) ljekoviti učinak čaja bit će jači. Ako se ohladi, slobodno čaj podgrijete.

Kod upale grla: Grgljajte s kaduljom

Kadulja (Salvia officinalis) se u ovom receptu koristi na klasičan način za ispiranje grla. Ako nemate pri ruci kadulju, umjesto nje možete uzeti i Mažuran, Timijan ili Izopu.  I operni pjevači koriste Mažuran za ublažavanje suhoće i napetosti grla.

– 1 šalice kipuće vode
– 2 žličice lišća svježe ili sušene kadulje
– prstohvat soli

Prelijte kipuću vodu preko kadulje i pustite da odstoji 20 minuta. Procijedite i dodajte sol. Grgljajte!

Biljna para

Topao, vlažan zrak otvara nosne i bronhijalne prolaze. U kombinaciji s ljekovitim biljem, parenje je jedan od najučinkovitijih tretmana u liječenju prehlade i gripe. Ukoliko želite dezinficirati cijelu kuću, kuhajte vodu s biljkama i eteričnim uljima na laganoj vatri pola sata.

– 3 šalice vode
– 5 kapi eteričnog ulja od lavande
– 5 kapi eteričnog ulja ružmarina
– 5 kapi eteričnog ulja bergamota

Prekrijte glavu ručnikom i udišite ljekovitu paru.

Antiseptički sprej za grlo od limuna

Sprej od limuna je jedan od najučinkovitijih prirodnih načina rješavanja viroze i prehlade. U sprej možete staviti i lavandu, eukaliptus, limun, te menta (paprenu metvicu). Kada se raspršuje kroz zrak, kemijski spojevi eteričnih ulja u kombinaciji s kisikom pojačavaju antiseptička svojstva ulja.

– 15 kapi eteričnog ulja limuna
– 5 kapi eteričnog ulja paprene metvice
– 1/4 šalice vode
– 1/4 šalice soka od limuna

Izmješajte sastojke i ulijte u bocu s raspršivačem. Dobro promučkajte prije upotrebe i prskajte u grlo po potrebi.

Prirodni inhalatori za nos sadrže eterična ulja koja duboko udišete izravno u sinuse. Oni su manje učinkoviti od parenja ali su vrlo prikladni za nošenje. Mogu se pronaći u trgovinama zdrave hrane i nekim ljekarnama. Za domaću verziju, evo još jedan recept: dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja paprene metvice i / ili eukaliptusa na sol (rock salt) i nosite to u maloj bočici s čvrsto zatvorenim poklopcem. Otvarajte i udišite miris po potrebi.

Balzam od eteričnih ulja

Ovaj biljni balzam je dizajniran kako bi ulja djelovala izravno na prsima i grlu. Koristim eterična ulja paprene metvice i eukaliptusa jer imaju zagrijavajuću energiju koji smanjuje osjećaj stezanje stimulirajući cirkulaciju krvi. Ulja se također apsorbiraju kroz kožu, ublažavanje zagušenja i liječe infekcije. Ovaj balzam od eteričnih ulja dvostruko je koristan – prirodan antibiotički miris također i udišemo u pluća.

– 10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa
– 10 kapi eteričnog ulja paprene metvice
– 3 kapi eteričnog ulja timijana
– 1/8 šalice maslinovog ulja

Promješajte sastojke te ih utrljajte na prsima i grlu. Kako bi dodatno pojačali zagrijavajući efekt ovog balzama, utrljajte ga u kožu brzim, žustrim, dubokim pokretima. Topli komad flanela položite na prsa kako bi povećali osjećaj zagrijavanja.

__

Molim Vas koristite isključivo eterična ulja Pranarom i Oshadi, jer to su jedina visokokvalitetna eterična ulja na hrvatskom tržištu.

___

Još članaka:

Ojačajte organizam na prirodan način!

Ljekovitim biljem protiv virusa, prehlade i gripe

Energizirajmo se uz limun, đumbir i med!

Zašto je đumbir uvijek dobro imati u kuhinji?

Kako zapravo izgledaju konzultacije

2 komentara (+dodaj svoje?)

  1. z
    ožu. 15, 2012 @ 00:16:29

    Molim navedite koje kemotipove eteričnih ulja ružmarina, eukaliptusa i timijana treba koristiti u recepturama.
    Također nije navedeno o kojoj vrsti lavande se govori.
    Bez takvih informacija članak nije koristan niti se mogu kupiti navedena eterična ulja (Oshadhi ili Pranarom) bez informacije o kemotipu pošto ova dva proizvođača proizvode kemitipizirana eu.
    Molim navedite o kojoj veličini/volumenu šalice se radi.
    Također, za uljnu mješavinu (balzam) bi trebalo koristiti neko brzo upijajuće biljno ulje, ne maslinovo budući je jako masno i gusto (velikih molekula), sporo se upija u kožu pa će tako većina eteričnog ulja ostati na koži umjesto da se upije i uđe u tkiva i krvotok.

    Odgovori

  2. lightofayurveda
    ožu. 15, 2012 @ 00:41:57

    Preporučujem i koristim ulja Ružmarin Verbenon i Eucalyptus radiata, te Širokolisnu Lavandu. Volumen šalice je 2.5dcl, odnosno 2dcl vode. U jednom od svojih sljedećih članaka/postova pisat ću o baznim uljima prilagođenim prema došama. Maslinovo ulje je u redu, osobito za ljude koji tek počinju eksperimentirati s uljima, jer je jednako pogodno za sve tipove kože. Takodjer, za pocetnike preporucujem i hladno presano suncokretovo ulje. Lijepi pozdrav. Tanja

    Odgovori

Komentiraj