Kardamon potiče zdravlje na 1000 načina

Ayurveda kuhinjske začine ne koristi isključivo zbog arome i okusa, već usmjerava pozornost na njihova višestruko ljekovita svojstva. Priču o kuhinjskim začinima započet ću s kardamonom, jednim od najstarijih začina na svijetu. Kardamon regulira i poboljšava probavu, te smanjuje sluz u plućima i dišnim putevima. Pomaže kod astme i iskašljavanja. Iz Indije se proširio diljem svijeta, te je cjenjen kao jedan od najboljih probavnih stimulansa. Kardamon zagrijava organizam, te pojačava sladak i ljut okus. Jedan je od najskupljih začina, od njega je skuplji samo šafran. U ovom članku navodim ljekovita svojstva ovih izuzetno ljekovitih aromatičnih sjemenki punih opuštajućih eteričnih ulja.

~  Članak osmislila i napisala Tanja Kraljić Strgačić certificirani Ayurvedski terapeut ~

~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a tijekom ljeta u Hrvatskoj. S klijentima u Hrvatskoj ayurvedske konzultacije o zdravoj prehrani, preveniranju i lječenju bolesti prirodnim putem, individualnoj upotrebi ljekovitog bilja… održava i putem skype-a. Više o Tanjinim ayurvedskim konzultacijama pročitajte ovdje ~

CARDAMOM (Eletarria cardamomum; Zingiberaceae)

Ayurvedic name: ELA

Ljekovita djelovanja

  • Potiče probavu
  • Ublažava grčeve i bolove u crijevima
  • Zaustavlja kašalj
  • Djeluje preventivno i ublažava astmu, olakšava teško disanje
  • Ublažava upalu grla
  • Ublažava mučninu i povraćanje
  • Zaustavlja štucanje, podrigivanje i napuhivanje
  • Ublažava bolove i peckanje pri mokrenju, te nekontrolirano mokrenje
  • Smanjuje plinove u crijevima
  • Čisti jetru i tijelo od toksina
  • Čisti kanale/prolaze u glavi – ublažava glavobolju (uzrokovanu lošom probavom)
  • Osvježava dah
  • Pojačava seksualnu potentnost

Pogodan za djecu

  • Kardamon može biti od velike pomoći ukoliko djete ima probavnih tegoba ili poteškoća u disanju (začepljenje dišnih kanala).

Napomena

  • Ukoliko kardamon dodajete u jela kao začin, nemojte ga kuhati nego dodajte pri kraju!

Savjeti:

  • Kod probavnih tegoba i grčeva u crijevima pomješajte:
  • Kardamon + Kormorač + Kumin + Đumbir (čaj ili prah)
  • Kod Kapha kašlja (iskašljavanje sluzi): Pomješajte kardamon s medom i pojedite

Pravilna upotreba

Ljekovita svojstva postići ćemo samo pravilnom upotrebom kardamona. Za medicinski efekt odnosno djelovanje na zdravlje nije dovoljno kardamon koristiti povremeno samo kao začin. Ljekovita svojstva postižemo ciljanom upotrebom kardamona, najčešće kroz pravilno dozirane biljne kapsule. Ukoliko želite saznati koja je idealna doza kardamona za balansiranje vaših doša, slobodno mi se obratite za KONZULTACIJE.

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: