Recepti za zelene sokove i pudinge

Obećala sam napisati nekoliko recepata za zelene sokove, i evo… Donosim ideje, posebno dobre za zelene počet(ni)ke. Predlažem da i sami, intuitivno te u skladu s vašim došama kombinirate voće i povrće, tako ćete ostvariti još veću bliskost s hranom koju jedete. A ova je hrana uistinu živa. Igrajte se, dodajte klice, sjemenke, aloe vera sok, biljne čajeve… Živjeli!

Za početak, radi okusa, dobro je početi s većim omjerom voća od povrća. S vremenom ćete sami procjeniti što vam prolazi glatko i slatko. Moj su najčešći izbor sokovi od cca 90% povrća i jedne jabuke… No, to je zbog moje Kapha doše… Koji su vaši favoriti?  ~  predlažem da zabilježite pod komentare…  ~

Evo malo slatkog za početak…

ZELENI SOK ZA POČETNIKE

  •  1 šaka kelja
  • 1 šaka špinata
  • 8-10 jagoda
  • 1 jabuka
  • 1 banana
  • sok 1 limuna
  • 2 šalice vode

Možete dodati: aloe vera sok, čaj od koprive i drugih biljaka, primjerice korjena čička i maslačka za detox, đumbir, laneno ulje i sjemenke lana… U sokove slobodno dodajte ciklu, mrkvu… pa napravite Šareni sok.

Sve sastojke za svaki sok dobro izmješajte u blenderu. I to je to. Preporučujem odmah popiti svježe. Neki ih čuvaju u hladnjaku te piju i po nekoliko dana, moje veliko NE zato!

HAVAJSKI MASLAČAK

  • 3 šake listova maslačka
  • 1 šalica ananasa
  • 1 banana
  • 1 jabuka
  • 2 šalice vode

STRASTVENI SOK

  • 1 stabljiku celera
  • 2 šalice svježih borovnica
  • 1 bananu
  • 2 šalice vode

LJETNI PUDING

  • 1 šaka kelja
  • 1 jabuka
  • 1 banana
  • 1 vezica mente
  • 4-5 datulja
  • 2 žličice praha psyllium ljuski
  • 2 šalice vode

ZELENI PUDING OD CHIA SJEMENKI

  • 1 žlica chia sjemenki
  • 4 jabuke, slatke i sočne
  • sok od 1/2 limuna
  • 4-5 listova kelja
  • 2 šalice vode

Chia sjemenke natopite u šalici vode i ostavite sat vremena. Zatim izmješajte zajedno s ostalim sastojcima u blenderu.

Recepti su iz knjige: “Green for Life” Victorie Boutenko

Možda će vas zanimati i članci:

Ljekovita snaga zelenih sokova

Ayurvedski čajevi (od lipnja i u Hrvatskoj)

Proljece – vrijeme je za ayurvedsko ciscenje

Detox na jednostavan i lak način

2 komentara (+add yours?)

  1. Marija
    velj. 27, 2014 @ 23:58:48

    Draga Tanja tekstovi su extra interesuje me u receptu za “letnji puding” piše šaka kelja. Kako nerazumem🙂 i ako možete da mi objasnite kako koristiti koprivu u salati(obrada) Unapred hvala

    Odgovori

  2. Dunja D
    lis. 22, 2015 @ 13:29:04

    Voća ne baš na jesen…a većina voća ovdje je ljetno!:/ koje da uzmem onda kad po zimi i na jesen nema niš skoro osim jabuke! kruška? grožđe? a što je sa jesenskim povrćem? bundeva? crveni radić? jel može prokulica? molim pomoć!

    Odgovori

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: