Kako napraviti i upotrijebiti ljekoviti ocat

Jeste li znali da s octom možete napraviti ljekovitu biljnu infuziju, odnosno bezalkoholni biljni ekstrakt – tinkturu? Ocat se koristi stotinama godina za pripravljanje zimnice, za čišćenje i dezinficiranje kuhinjskih površina, kao dezodorans, te također i kao vrlo kvalitetna baza za ljekovite formule. Poznato je da ocat, osobito jabučni, sadrži mnoga ljekovita svojstva. Istraživanja su pokazala da pomaže kod dijabetesa, visokog kolesterola, probave, kožnih oboljenja, iscrpljenosti, kao pomoć pri mršavljenju, te također u njezi kose. Ljekovita octena tinktura nije toliko jaka kao tinktura temeljena na alkoholu, no upravo zato je odličan lijek za djecu, te sve koji ne podnose ili, pak, ne vole alkohol.

Ljekoviti ekstrakti odnosno tinkture mogu se pripravljati samo s octom, ili kao mješavina octa i alkohola. Kada dodamo alkohol, ljekovita svojstva tinkture su jača, snažnije i brže prodiru u krv. Međutim, čista octena tinktura također može biti izuzetno ljekovita ukoliko je dobro pripravljena.

Suhe biljke daju najučinkovitiji ljekoviti octeni ekstrakt, no možemo ga napraviti i s svježim biljkama – tada ga najčešće koristimo u kuhanju jer čuva okus i mnoge minerale iz biljke. Posebno je dobar, primjerice, s koprivom i pelinom, međutim odlično se uklapaju i majčina dušica, oregano, češnjak, ružmarin… No, o octu s svježim biljkama i kako ga napraviti pisat ću u nekom od sljedećih postova…

Kako napraviti ljekoviti ocat?

1. korak

Suhe biljke sameljite u prah. Napunite 1/5 staklenke biljnim prahom. Ulijte do vrha staklenke organski jabučni ocat. Dobro zatvorite i ostavite 2-3 tjedna na hladnom, tamnom mjestu. Svaki dan protresite staklenku.

2. korak

Nakon 2 tjedna, procjedite biljni prah kroz gazu. Procjeđeni ljekoviti ocat ostavite poklopljen u staklenki da odstoji preko noći. Na dnu će se skupiti sediment. Izlijte samo tekućinu u drugu staklenku, koristeći cjedilo. Čvrsto zatvorite, stavite naljepnicu s nazivom sastojaka, i pohranite na hladnom i tamnom mjestu. Rok trajanja je 6 mjeseci.

3. korak

Ukoliko radite octenu infuziju s korjenom ili korom biljke, potreban je još jedan korak. Nakon 2. koraka, zagrijte infuziju da lagano proključa i potom odmah procjedite kroz gazu još dok je vruća. Vrućina će pomoći da se “smrzne” albumin u otopini, kojeg ćete potom ukloniti cijeđenjem kroz gazu. Inače, višak albumina može biti uzrok da se ljekoviti ocat brzo pokvari.

Upotreba

Opće pravilo je: 1 žlica octa 5x dnevno po potrebi, no može i više i manje, ovisno o snazi biljke. Zbog kiseline u octu, izbjegavajte direktan kontakt s zubima. Stoga, žlicu ljekovitog octa uvijek pomješajte s vodom ili čajem kako bi razrijedili kiselinu.

______

Tekst napisala:

Tanja Kraljić Strgačić , Ayurvedska terapeutkinja ~

~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a tijekom ljeta u Hrvatskoj; u Zagrebu i na čarobnom otoku IŽu. Ayurvedske konzultacije o zdravoj prehrani prilagođenoj došama (odnosno svakome individualno), o preveniranju i lječenju bolesti prirodnim putem, individualnoj upotrebi ljekovitog bilja… s klijentima u Hrvatskoj održava i putem skype-a. Više o Tanjinim ayurvedskim konzultacijama pročitajte ovdje Veselim se susretu kroz Ayurvedu!~

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: