Ovaj mi je recept otkrila moja divna uciteljica Julie James. Jucer smo Tony i ja bili na njezinoj radionici “Kako napraviti ljekovite biljne sirupe i med”. Julie, kao i uvijek, nesebicna u sirenju svog znanja, pokazala nam je mnostvo raznovrsnih metoda izrade biljnih sirupa i meda. Ovo je jedan od njih. Lak za pripravu, lako dostupni sastojci, a tako – ljekovit. Eliksir od đumbira i češnjaka idealan je za napraviti sada u jesen, i kušati nekoliko zlica dnevno kako bi na vrijeme prevenirali mogucu virozu i gripu… Ovo je najjednostavniji recept s jucerasnje radionice, no vrlo, vrlo dragocjen i – fin. Preporucujem svima imati pri ruci sljedecih nekoliko mjeseci.
Sastojci:
6 češnja češnjaka
6 cm đumbira (3 velike zlice)
2 limuna
Med
Postupak:
Sitno nasjeckajte đumbir i češnjak, što sitnije time bolje jer ce tako ispustiti vise ljekovitog soka. Stavite ih u staklenku, zajedno sa limunom narezanim na ploške (i korom limuna ukoliko je domaci, nešprican). Prelijte s sokom od drugog limuna. Sve prelijte medom. Meda dodajte toliko da prekrije sve sastojke.
Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi tjedan dana prije upotrebe. Potom, ukoliko zelite procjedite kroz gazu, ili, ako vam prija, ostavite sve sastojke i jedite skupa (tako ja radim).
Mozete jesti na zlicu, nekoliko zlica dnevno, mozete dodavati kao dresing na salate… Ako ciljano radite kao dresing za salate, dodajte u eliksir i malo osušenog timijana, te ruzmarina…
Dobrobiti:
Med je poznat po svom protubakterijskom djelovanju, cisti krv i poboljsava krvnu sliku, smanjuje kolesterol. U kombinaciji s đumbirom i češnjakom djeluje izvrsno u prevenciji viroze i gripe, te prehlade. Glavni sastojak češnjaka je allicin, koji posjeduje čudesna anti-bakterijska, anti-virusna, anti-gljivična, anti-parazitska i antioksidacijska svojstva. Iako pogoduje radu svih organa, kad spomenemo đumbir, prva asocijacija je: probava, pluća i srce. O đumbiru vise ovdje.
Ovaj eliksir idealan je za jesen i zimu, za jacanje imuniteta i prevenciju jesenje-zimske malaksalosti.
U umjerenim kolicinama odgovara svim trima doshama, a Vata i Kapha, s đumbirom i češnjakom, mogu dodati i malo cayenne papra.
Rok trajanja:
Neogranicen
____
Tekst napisala:
Tanja Kraljić Strgačić , Ayurvedska terapeutkinja ~
~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a tijekom ljeta u Hrvatskoj; u Zagrebu i na čarobnom otoku IŽu. Ayurvedske konzultacije o zdravoj prehrani prilagođenoj došama (odnosno svakome individualno), o preveniranju i lječenju bolesti prirodnim putem, individualnoj upotrebi ljekovitog bilja… s klijentima u Hrvatskoj održava i putem skype-a. Više o Tanjinim ayurvedskim konzultacijama pročitajte ovdje Veselim se susretu kroz Ayurvedu!~
ruj. 28, 2012 @ 17:34:06
super,samo molim koji med ide uz dumbir i cesnjak-hvala
lis. 01, 2012 @ 13:00:54
Naravno, moze i limeta. Osobito za osobe s dominantno Pitta dosom. Lijepi pozdrav Jelena ~
ruj. 28, 2012 @ 17:37:18
Najbolje je med bez arome, cvjetni med je odlican za ovaj recept.
lis. 01, 2012 @ 10:35:39
Dodala bi da se ,umesto obicnog limuna uzme Limete!
lis. 02, 2012 @ 13:01:11
sirup je jako dobar,mislim da se može dodati i cimet i đumbir u parhu zar ne?
lis. 09, 2012 @ 18:58:55
Draga Lejla, mozete dodati cimet i đumbir u prahu – đumbir u prahu mnogo vise zagrijava organizam od svjezeg. Sve nabolje, Tanja ~
lis. 02, 2012 @ 15:25:35
Jel moguce nesto drugo umjesto meda?
lis. 02, 2012 @ 16:13:35
Umjesto meda mozete korisiti javorov sirup ili agave sirup. Lijepi pozdrav, Tanja ~
lis. 12, 2012 @ 06:31:45
mogu li ovaj eliksir uzimati dijeca,ako da koliko zlicica dnevno? i ova kolicina za koji je vremenski period dostatna? hvala 🙂
lis. 16, 2012 @ 05:11:54
dali mogu i trudnice da ga koriste? Hvala!
lis. 16, 2012 @ 14:53:43
dojim, pa ne bih smjela limun…može li se bez limuna?
lis. 16, 2012 @ 17:43:30
Draga Darija, moze i bez limuna ~
lis. 16, 2012 @ 21:21:24
Dali se eliksir treba čuvati u frižideru?
lis. 18, 2012 @ 08:19:14
hvala!
velj. 06, 2013 @ 09:38:53
molim vas, da li staklenku treba poklopiti ili ostaviti otkrivenu tokom ovih tjedan dana?
velj. 23, 2013 @ 23:07:04
Koliko dugo je dozvoljeno koristenje i koliko pauze praviti ( dana, mjeseci)???