Juha koja liječi prehladu, virozu i gripu


Sve mi se više klijenata i prijatelja ovih dana javlja da su malaksali, da ih je svladala prehlada, temperatura, viroza… Nagle promjene temperature ostavljaju trag, osobito na ljudima kojima je zbog ubrzanog ritma života i stresa oslabio imunitet. Dobro se na vrijeme pripremiti i prevenirati moguće simptome. Donosim recept za temeljac za juhu koji u ovo vrijeme kušam barem dva puta tjedno. Energizira i jača cijeli organizam, podiže imunitet, hrani svaku stanicu našeg tijela i čini ga otpornim na viruse i bakterije u zraku.

  • 3 litre vode
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1-2 žlice đumbira (svježeg, sitno nasjeckanog ili naribanog)
  • 1 žlica crnog papra
  • 2 mrkve (neoguljene i prerezane na pola)
  • 1 šalica lišća celera
  • 1/4 crvenog luka
  • 1 velika grančica ružmarina
  • 1 žlica timijana
  • 1 žlica kadulje
  • Sok pola limuna

Sve sastojke (osim limunovog soka) stavite u veliki lonac s čvrstim poklopcem. Zakuhajte da provri, i tada smanjite na laganu vatru. Neka se krčka, poklopljeno, oko sat vremena.

Procijedite tekućinu u drugi lonac. Zgnječite biljke i pritisnite i njih kroz cjedilo.

Sada imate temeljac koji prevenira, ublažava i liječi prehladu, virozu i gripu. S njim možete praviti sve vaše druge omiljene povrtne juhe. Pripazite da kad s ovim temeljcom kuhate juhu, posuda bude dobro poklopljena, kako ljekoviti sastojci ne bi isparili. Nakon što juhu skuhate i poslužite, kada se ohladi, dodajte u tanjur sok od pola limuna.

Ove juhe daju potpis mojoj zimi. Obično barem dva puta tjedno napravim juhu s ovim temeljcem. To je jedan od mojih osnovnih ljekovitih recepata pomoću kojeg jačam organizam, te već godinama uspješno zaobilazim melankoliju, prehladu, virozu i gripu.

Ukoliko vas pad imuniteta, prehlada, viroza ili gripa ipak uhvate, pijte ovaj temeljac potpuno čist – prema gore navedenom receptu. Bolest će brzo proći.
Još recepata protiv prehlade, viroze i gripe:

Eliksir od đumbira i češnjaka

Energizirajmo se uz đumbir, limun i med

Izradimo sami lijekove protiv viroze i gripe

Seminare osmislila i vodi: Tanja Kraljić Strgačić, Ayurvedska terapeutkinja

Slika zaslona 2013-12-16 u 12.53.56~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Učila je od najistaknutijih svjetskih ayurvedskih liječnika i učitelja Dr. Vasant Lada i Dr. David Frawleya. Nakon studija u Los Angelesu, Tanja je ostvarila svoju duboku želju – vratila se u Hrvatsku prenositi ovo drevno znanje našim ljudima.

“Zahvalna sam jer sam imala priliku učiti od najboljih svjetskih učitelja Ayurvede, aromaterapije, mastera ljekovitog bilja… To znanje sada želim prenijeti u Hrvatsku. Radujem se susretu s svima Vama kroz Ayurvedu”.

Tanja Kraljić Strgačić, dipl. Ayurvedska terapeutkinja, California College of Ayurveda

17 komentara (+add yours?)

  1. natebati
    lis. 02, 2012 @ 08:14:48

    Hvala na receptu!
    Zanima me da li se smanjuje učinkovitost juhe ukoliko se stavi suho bilje?

    Odgovori

  2. Mirjana
    lis. 02, 2012 @ 15:07:17

    Pijem čaj od koprive, koristi za sve o čemu piše. Često posegnem za prirodnim ljekovima ako me nešto muči. Uvijek koristi ako sam dovoljno strpljiva i uporna.

    Odgovori

  3. Sanja
    lis. 03, 2012 @ 13:02:21

    Zanima me da li ovu juhicu mogu ponuditi svojem dvogodišnjem djetetu?
    Unaprijed hvala! Sanja

    Odgovori

  4. Visnja
    lis. 05, 2012 @ 13:30:10

    Ova juhica me je spasila u zadnjih tjedan dana ne samo zbog viroze već me je ojačala duševno, lagana za napraviti pogotovo što sve mirodije imam u vrtu bar sada. Da li se mo gupo zimi koristiti i sušene mirodije🙂

    Odgovori

  5. lightofayurveda
    lis. 09, 2012 @ 18:52:57

    Draga Visnja, raduje me da uzivate u ovoj fiiinoj, ljekovitoj juhici. Mozete korisititi i susene mirodije, dapace. Sve najbolje, Tanja ~

    Odgovori

  6. Marek
    lis. 10, 2012 @ 09:54:42

    Super za recept. Mene je malo prepuhal vetet, Vayu, pa bu me veto zvračilo.
    Sam bi dodal, najbolše se kuha juha na jOgnju od drieva.
    Agni i AyurVeda su neodvojivi🙂

    Odgovori

  7. Tina
    lis. 19, 2012 @ 09:37:32

    Pozdrav, hvala na receptu za juhu. Jeli bitno da bude cijela žlica papra na 3L, zaista je jako ljuto? Molim za info koliko duga juha može stajati u hladnjaku i treba li da bi stajala biti procijeđena? Hvala!

    Odgovori

  8. Helenska
    lis. 28, 2012 @ 12:35:43

    Moze li bez ruzmarina i timijana?
    Umjesto njih da stavim bosiljak i lovorov list🙂

    Odgovori

  9. lovre
    stu. 03, 2012 @ 19:19:04

    Što se tiče okusa da li treba biti žestok, papren bolje rečeno ?!

    Odgovori

  10. daniela
    stu. 20, 2012 @ 19:13:21

    A nebi li juha trebala prvih par minuta biti otklopljena zbog kadulje (eteričnog ulja) ?

    Odgovori

  11. Lina
    tra. 04, 2013 @ 08:35:26

    Tanja, Rijeka vapi za Vašim radionicama. Dođite molim Vas.❤

    Odgovori

    • lightofayurveda
      tra. 17, 2013 @ 13:48:02

      Hvala na pozivu draga Lina, doista me puno ljudi zove u Rijeku. Nazalost, za sada jos ne mogu jer sam samo 2xgodisnje u Hrvatskoj i tada svakodnevno odrzavam radionice u ZG i na otoku Izu, ali cim budem imala malo vise vremena, doci cu. Do tada, dodjite Vi k nama na Iz ili u Zagreb, dolaze nam polaznici sa svih strana, diljem Hrvatske i sire. Hvala na pozivu. Lijepi pozdrav ~

      Odgovori

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: