U Americi dućani zdrave hrane vrve od superfood, odnosno superhrane. Tako su na dnevnom meniu žlica ulja od konoplje, nekoliko goji bobica, kokosovo i laneno ulje, cvjetni prah, chlorela i spirulina, chia sjemenke, ulje lososa s aljaske, maca, acai, noni, lucuma, camu camu… Primjetila sam da taj trend dolazi i u Hrvatsku. Osobno, podržavam super hranu, jer smatram da čovjeku današnjice, preokupiranom u poslu i s malo vremena za sebe i pripremu hrane, superhrana može osigurati mnogo nutrijenata. Ona nam, u malim količinama osigurava snagu i energiju, jača imunitet, a također većina te hrane sadrži mnoštvo antioksidansa koji naše stanice štite od slobodnih radikala. I zato, moj palac gore za superhranu. Ali, isto tako, još više volim svoju superhranu praviti u svojoj kuhinji. Uz modernu superhranu, na mom dnevnom meniu (što i Vama od srca preporučujem) nalazi se i ayurvedska superhrana – Ghee, Kitcheri, Chyawanprash, Amalaki…
U ovom trenutku po prvi puta najavljujem kako je danas kupljena karta ~ stižem za blagdane u Hrvatsku ~ Ostat ću cijeli siječanj i planiram održati mnoštvo ayurvedskih radionica u Zagrebu. Jedna od njih biti će i na temu “Superhrana – mit ili stvarna potreba današnjice“. Na toj radionici pričat ću o modernoj, ali i tradicionalnoj ayurvedskoj superhrani.
Do našeg skorog susreta u Zagrebu, poklanjam Vam jedan zanimljiv i ukusan ayurvedski recept za jačanje imuniteta.
BILJNI DŽEM PREPUN ANTIOKSIDANSA
AYURVEDSKI BERRYPRASH
1 šalica sirupa od gloga skuhanog na gusto – kuhajte ga 15-30 minuta dulje nego obično (Recept ovdje)
- 1 šalica šećera od kokosa (ili nekog drugog)
- 1/2 šalice kokosovog ulja
- 1 žlica kima u prahu
- 1 žlica koromača u prahu
- 1 žlica cimeta u prahu
- 1 žličica crnog papra u prahu
- 1 žličica kardamoma
- 1 žličica šafrana
- 1 žličica ashwagande
- Prstohvat himalajske roze soli
Izmješajte sve sastojke, stavite u zdjelu i kuhajte na vrlo laganoj vatri dok se struktura sastojaka ne prožme i ne pretvori u džem. Ovo je prekrasna ayurvedska formula koja će vas grijati u ove hladne dane, jačati organizam i imunitet, te vas štiti od virusa, viroze i gripe.
- Doza: 1-2 žlice svaki dan
- Za djecu iznad 5 godina: 1 žlićica na dan
- Mlađa djeca: ovisi o djetetu, preporučujem prethodno se konzultirati s stručnjakom
- Ako se radi s medom nije za djecu mlađu od 2 godine (glogov sirup se može, a i ne treba, raditi s medom)
Napomene:
* Recept je inspiriran tradicionalnom ayurvedskom formulom Chyawanprash
* Ukoliko nemate sve sastojke, to nije razlog da odustanete. Nabavite sve što možete, i s tim napravite.
* Za vrijeme sezone bobičastog voća, umjesto sirupa od gloga možete dodati svježe bobičasto voće.
Vidimo se uskoro, veselim se,
U Miru i Zdravlju, sve Vas lijepo pozdravljam
Tanja
___
Preporučujem pročitati
Izradimo sami ljekove protiv viroze i gripe
Ojacajte imunitet na prirodan nacin
___
Tekst napisala:
Tanja Kraljić Strgačić , Ayurvedska terapeutkinja ~
~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Učila je od najistaknutijih svjetskih ayurvedskih liječnika i učitelja Dr. Vasant Lada i Dr. David Frawleya. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a tijekom ljeta u Hrvatskoj; u Zagrebu i na čarobnom otoku IŽu. Ayurvedske konzultacije o zdravoj prehrani prilagođenoj došama (odnosno svakome individualno), o preveniranju i lječenju bolesti prirodnim putem, individualnoj upotrebi ljekovitog bilja… s klijentima u Hrvatskoj održava i putem skype-a. Više o Tanjinim ayurvedskim konzultacijama pročitajte ovdje Veselim se susretu kroz Ayurvedu ~