Sirup od bobica bazge (Sambucus nigra) jedan je od najučinkovitijih prirodnih ljekova kod viroze i gripe. Iznimno je ukusan, vole ga odrasli, a djeca obožavaju. Bobice bazge bogate su antioksidansima, jačaju imunitet, pune su vitamina (osobito Vitamina C) i minerala. Istraživanje provedeno na 2000 slučajno odabranih ljudi pokazalo je kako su oboljeli od gripe koji su pili sirup od bobica bazge ozdravili u roku 2-3 dana, dok čovjeku koji ga ne pije treba najmanje 6 dana da ozdravi. Mnogi ga u ovo doba godine koriste i preventivno. Donosim recept kako jednostavno i lako napraviti sirup od bobica bazge, te Vas ujedno pozivam na moju radionicu “Kako napraviti biljne sirupe i med” koju ću u siječnju održati u Zagrebu (više informacija uskoro).
Bobice bazge sazrijevaju u ljeto. Tada ih naberemo i osušimo. Berite ih u čistim područjima, daleko od prometnica i ostalih zagađivača zraka.
Ne bih ih preporučila jesti sirove, jer neke vrste, ako ih jedemo sirove, mogu uzrokovati probleme u organizmu. Osobno, uvijek ih skuham. Istraživanja su pokazala da kuhanjem, pa tako i u sirupu, najviše dolaze do izražaja njihova ljekovita svojstva. Osušene bobice bazge također možete kombinirati ukuhavajući ih u razna jela.
Bogat izvor antioksidansa
Poznato je da je svo bobičasto voće “berries” bogato antioksidansima. Bobice bazge na drugom su mjestu te liste, više antioksidansa od njih imaju samo crne maline. Nakon bobica bazge, na listi antioksidansa, dolaze redom borovnice, brusnice, crni ribizl, kupine, nar, jagode… Bobice bazge izuzetan su izvor vitamina C, i mnogih drugih vitamina i minerala.
Bobice bazge su vrlo ukusan lijek protiv gripe. Sadrže supstance koje uništavaju enzime gripe da prodiru u naše stanice, te preveniraju viruse kako se ne bi proširili na dišne kanale. Odlično djeluju za bronhitis, kašalj, virozu, viruse, gripu. Djeluju protuupalno, smiruju upaljena crijeva. Također, imaju blago laksativna svojstva, dakle potiču probavu, te zaustavljaju proljev.
Odlično čiste krv, te se često koriste kod artritisa i reume.
- 1 šalica suhih bobica bazge
- 1/2 šalice cvijeta bazge (osušenog)
- 4 žlice svježe naribanog đumbira
- 4 šalice vode
- 1 šalica meda ili šećera
- Po želji: 1/4 šalice brendija ili ruma
Kada voda prokuha dodajte bazgu (bobice i cvijet), i kuhajte polupoklopljeno u manjoj zdjeli, na laganoj vatri 20-30 minuta, odnosno dok se tekućina ne reducira na pola.
Nakon toga procijedite kroz gazu i cjedilo. Tekućinu vratite u zdjelu i dodajte đumbir. Kuhajte još 10 minuta na laganoj vatri, poklopljeno. Potom procjedite đumbir, da ostane samo tekućina.
Kada se blago ohladi dodajte 1 šalicu meda (ili šećera). (Med nikad ne dodajte u vrelu tekućinu!)
Rok trajanja sirupa je 3-4 tjedna, pohranjen u hladnjaku.
Ukoliko želite, možete dodati i brendy ili rum, na taj način produžit ćete rok trajanja sirupa do 6 mjeseci.
Doziranje:
Kod osoba s virozom i gripom 1 žlica svaka 2 sata.
Preventivno, 1-2 žlice dnevno.
Superhrana
Sirup od bobica bazge svakako bih svrstala u kategoriju “superhrane”. Kad kažem superhrana, mislim na namirnice koje u malim količinama čine puno za naš organizam; daju nam obilje energije, preveniraju i liječe mnoge bolesti, jačaju imunitet, ublažavaju stres… Da, i bobice bazge čine sve to. I još jedan veliki plus – bazga je biljka našeg podneblja.
Čaj od bazge protiv viroze i gripe
Pomješajte u jednakim količinama Cvijet bazge + paprena metvica + stolisnik sa 1/4 mjere sladića. Prelijte cca. 30g biljne mješavine sa litrom kipuće vode u kojoj ste prethodno prokuhali đumbir. Popijte 1-2 šalice vrućeg čaja, nakon toga uronite u vruću kupku, i zatim odmorite u krevetu, dobro se pokrivši kako biste postigli znojenje.
Napomene
Koristite isključivo osušene bobice bazge
Samo crna bazga (Sambucus nigra) je sigurna za oralnu konzumaciju. Crvena bazga (Sambucus racemosa) je otrovna.
___
Preporučujem pročitati
Izradimo sami ljekove protiv viroze i gripe
Ojačajte imunitet na prirodan način
___
Tekst napisala:
Tanja Kraljić Strgačić , Ayurvedska terapeutkinja ~
~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Učila je od najistaknutijih svjetskih ayurvedskih liječnika i učitelja Dr. Vasant Lada i Dr. David Frawleya. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a tijekom ljeta u Hrvatskoj; u Zagrebu i na čarobnom otoku IŽu. Ayurvedske konzultacije o zdravoj prehrani prilagođenoj došama (odnosno svakome individualno), o preveniranju i lječenju bolesti prirodnim putem, individualnoj upotrebi ljekovitog bilja… s klijentima u Hrvatskoj održava i putem skype-a. Više o Tanjinim ayurvedskim konzultacijama pročitajte ovdje Veselim se susretu kroz Ayurvedu ~
lis. 23, 2012 @ 21:13:37
Odličan recept! Zapisala sam ga u svoju ”zelenu” bilježnicu.
Šteta samo da nije izašao kojih mjesec dana ranije kad su bazgini plodovi dozrijevali. Sad možemo samo plakati za njima…
lis. 28, 2012 @ 12:08:12
Da li se treba uzimati mjera malih šalica, ili velikih?
Posto je vec kraj oktobra, vidjela sam da na drvecu ima bobica bazge, ali su se skroz ususile. Da li ja smijem koristiti te bobice koje su se osusile na drvetu, s obzirom da ih nemam gdje kupiti?
sij. 19, 2013 @ 20:28:44
jos jedan recept od bazge. kilo bazge [svijeze] kilo secera ,kuhajte 30 min,[ na sporet ne na plin], i gotov je kao dzem , verujte da je super