Vrući jabučni ocat često susrećemo u narodnoj medicini. Ukusna kombinacija jabučnog octa s zagrijavajućim (zato se i zove vrući) ljekovitim biljem koje jača imunitet, te ima protuupalno, protuvirusno i protubakterijsko djelovanje, uz to i jača krvne žile, potiče probavu i zagrijava cijeli organizam… Ta, tko tomu ne bi odolio. Osobito sada, zimi… Uobičajeni sastojci su jabučni ocat, češnjak, luk, đumbir, hren i crvene ljute papričice. U moju zadnju mješavinu dodala sam i ružmarin, kurkumu, te koricu svježeg limuna.
Sastojci:
- 1/2 šalice svježe naribanog đumbira
- 1/2 šalice svježe naribanog korjena hrena
- 1 srednje veliki luk, nasjeckani
- 10 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 ljute papričice, nasjeckane
- 1 limun, sok i kora
- 2 žlice suhog ružmarina (može i svježi)
- 1 žlica kurkume u prahu
- 1/4 žlice kajen papra
- jabučni ocat
- med
Pripremite sve korjenje, voće i povrće, te ga stavite u staklenku. Prelijte jabučnim octom.
Komad papira za pečenje stavite ispod poklopca staklenke, kako ocat ne bi imao dodir s metalom. Dobro protresite! Pohranite na suho i tamno mjesto, i protresite svakodnevno. Nakon mjesec dana, procjedite ocat kroz gazu. I slatko na kraju, dodajte meda po želji.
(Ako nikada do sada niste ribali hren, pripremite se na buuurnooo otvaranje sinusa 🙂 )
Što bi još išlo dobro u ovu mješavinu?
Timijan, Šipak, Ginseng, Naranča, Grejp, Astragalus, Peršin, Čičak, Oregano…
Kako ga koristiti?
Jabučni ocat možete jesti sa žlicom, 1-3 zlice dnevno neka bude Vaša žlica zdravlja za jačanje imuniteta. Možete ga posipati po salatama, dodavati u svježe sokove od voća i povrća. Ja volim svako jutro uzeti 1 žlicu ovog octa za jačanje imuniteta, a kod prvih znakova viroze i gripe preporučujem 3 žlice.
U slast i zdravlje ~
Ayurvedska napomena
Vrući jabučni ocat dobro je došao osobama Vata i Kapha tjelesnog tipa, dok Pitta trebaju biti umjerene. Ukoliko je Vaš organizam u naglašenom Pitta disbalansu (upale, infekcije, žgaravica, reflux, gastritis…), preporučujem ne koristiti vrući jabučni ocat. Jer, vruće + vruće = prevruće.
I za kraj, neki su me pitali, pa da budemo potpuno jasni – ovaj ocat prije upotrebe nije potrebno zagrijavati. Zovemo ga – Vrući – zbog njegova svojstva da zagrijava organizam uslijed energetskog zagrijavajućeg svojstva biljaka koje smo stavili u njega.
Kako je Pitta doša (za razliku od Vata i Kapha) također vrlo topla po svojoj prirodi, ne preporučujem dodatno ju zagrijavati ovim pripravkom. Pitta došu je potrebno rashladiti. No za osobe s dominantno Vata ili Kapha došom, ova je mješavina idealna, osobito sada zimi.
Za Pitta osobe preporučujem napraviti ocat sa nešto manje zagrijavajućim začinima (timijan, mažuran, ružmarin…)
Više o došama možete pročitati OVDJE.
_____
Postoji li bolji poklon za sebe od Zdravlja iz Prirode? Osobito sada, na početku Nove Godine i Novog Doba…
Pozivam Vas na DANE AYURVEDE U ZAGREBU, siječanj 2013. Više informacija OVDJE.
Mjesta za radionice su gotovo popunjena, ostalo je još nešto malo slobodnih mjesta te Vas pozivam da nam se pridružite. Prijaviti se možete na mail: tanja@lightofayurveda.com ~ Dobrodošli na Dane Ayurvede u Zagrebu!
_____
Još tekstova koji bi Vas mogli zanimati:
- Sirup od bobica bazge :: liječi virozu i gripu
- Energetske pločice od đumbira, limuna i kamilice
- Juha koja liječi prehladu, virozu i gripu
- Eliksir od đumbira i češnjaka
- Zašto je đumbir uvijek dobro imati u kuhinji?
- Energizirajmo se uz limun, đumbir i med!
Tekst napisala:
Tanja Kraljić Strgačić , Ayurvedska terapeutkinja ~
~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Učila je od najistaknutijih svjetskih ayurvedskih liječnika i učitelja Dr. Vasant Lada i Dr. David Frawleya. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a tijekom ljeta u Hrvatskoj; u Zagrebu i na čarobnom otoku IŽu. Ayurvedske konzultacije o zdravoj prehrani prilagođenoj došama (odnosno svakome individualno), o preveniranju i lječenju bolesti prirodnim putem, individualnoj upotrebi ljekovitog bilja… s klijentima u Hrvatskoj održava i putem skype-a. Više o Tanjinim ayurvedskim konzultacijama pročitajte ovdje Veselim se susretu kroz Ayurvedu ~
stu. 23, 2012 @ 16:24:39
Draga Tanja,
Samo provjeravam da li vrijedi moja prijava za sve radionice. Napravila sam vas sirup od gloga za srce, i prefini je, obozavam vase recepte, i hvala vam sto dijelite tako predivne i prefine stvari sa nama….
Lijep pozdrav, i ugodan dan vam zelim!
Iva Haluzan
Poslano s mog iPhone uređaja
19. 11. 2012., u 03:28, “Tanja Kraljić Strgačić ~ Ayurvedom do Zdravlja” napisao:
> >
stu. 24, 2012 @ 01:01:30
Draga Iva, hvala na javljanju i pohvalama, raduje me da Vam se svidjaju i da su Vam korisni recepti koje objavljujem 🙂 Sada sam Vas zapisala za sve radionice, molim Vas javite mi se na mail kako bi dogovorile detalje. Lijepi pozdrav i veselim se susretu, Tanja ~
sij. 02, 2013 @ 16:45:08
Draga Tanja,
Zanima me koliko jabucnog octa stavljamo na navedenu kolicinu ostalih sastojaka?
Unaprijed zahvaljujem,
Eva
sij. 02, 2013 @ 17:22:21
Draga Eva, stavi se toliko octa koliko je potrebno da prekrije sve sastojke i jos cca 2 cm iznad da bude samo cisti ocat. Lijepi pozdrav ~