Vrući jabučni ocat za jačanje imuniteta

Image

Vrući jabučni ocat često susrećemo u narodnoj medicini. Ukusna kombinacija jabučnog octa s zagrijavajućim (zato se i zove vrući) ljekovitim biljem koje jača imunitet, te ima protuupalno, protuvirusno i protubakterijsko djelovanje, uz to i jača krvne žile, potiče probavu i zagrijava cijeli organizam… Ta, tko tomu ne bi odolio. Osobito sada, zimi… Uobičajeni sastojci su jabučni ocat, češnjak, luk, đumbir, hren i crvene ljute papričice. U moju zadnju mješavinu dodala sam i ružmarin, kurkumu, te koricu svježeg limuna.

Sastojci:

  • 1/2 šalice svježe naribanog đumbira
  • 1/2 šalice svježe naribanog korjena hrena
  • 1 srednje veliki luk, nasjeckani
  • 10 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 ljute papričice, nasjeckane
  • 1 limun, sok i kora
  • 2 žlice suhog ružmarina (može i svježi)
  • 1 žlica kurkume u prahu
  • 1/4 žlice kajen papra
  • jabučni ocat
  • med

Pripremite sve korjenje, voće i povrće, te ga stavite u staklenku.  Prelijte jabučnim octom.

Image

Komad papira za pečenje stavite ispod poklopca staklenke, kako ocat ne bi imao dodir s metalom. Dobro protresite! Pohranite na suho i tamno mjesto, i protresite svakodnevno. Nakon mjesec dana, procjedite ocat kroz gazu. I slatko na kraju, dodajte meda po želji.

(Ako nikada do sada niste ribali hren, pripremite se na buuurnooo otvaranje sinusa🙂 )

Što bi još išlo dobro u ovu mješavinu?

Timijan, Šipak, Ginseng, Naranča, Grejp, Astragalus, Peršin, Čičak, Oregano…

Kako ga koristiti?

Jabučni ocat možete jesti sa žlicom, 1-3 zlice dnevno neka bude Vaša žlica zdravlja za jačanje imuniteta. Možete ga posipati po salatama, dodavati u svježe sokove od voća i povrća. Ja volim svako jutro uzeti 1 žlicu ovog octa za jačanje imuniteta, a kod prvih znakova viroze i gripe preporučujem 3 žlice.

U slast i zdravlje ~

Ayurvedska napomena

Vrući jabučni ocat dobro je došao osobama Vata i Kapha tjelesnog tipa, dok Pitta trebaju biti umjerene. Ukoliko je Vaš organizam u naglašenom Pitta disbalansu (upale, infekcije, žgaravica, reflux, gastritis…), preporučujem ne koristiti vrući jabučni ocat. Jer, vruće + vruće = prevruće.

I za kraj, neki su me pitali, pa da budemo potpuno jasni – ovaj ocat prije upotrebe nije potrebno zagrijavati. Zovemo ga – Vrući – zbog njegova svojstva da zagrijava organizam uslijed energetskog zagrijavajućeg svojstva biljaka koje smo stavili u njega.

Kako je Pitta doša (za razliku od Vata i Kapha) također vrlo topla po svojoj prirodi, ne preporučujem dodatno ju zagrijavati ovim pripravkom. Pitta došu je potrebno rashladiti. No za osobe s dominantno Vata ili Kapha došom, ova je mješavina idealna, osobito sada zimi.

Za Pitta osobe preporučujem napraviti ocat sa nešto manje zagrijavajućim začinima (timijan, mažuran, ružmarin…)

Više o došama možete pročitati OVDJE.

_____

Postoji li bolji poklon za sebe od Zdravlja iz Prirode? Osobito sada, na početku Nove Godine i Novog Doba…

Pozivam Vas na DANE AYURVEDE U ZAGREBU, siječanj 2013. Više informacija OVDJE.

Mjesta za radionice su gotovo popunjena, ostalo je još nešto malo slobodnih mjesta te Vas pozivam da nam se pridružite. Prijaviti se možete na mail: tanja@lightofayurveda.com ~ Dobrodošli na Dane Ayurvede u Zagrebu!

_____

Još tekstova koji bi Vas mogli zanimati:

Tekst napisala:

Tanja Kraljić Strgačić , Ayurvedska terapeutkinja ~

~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Učila je od najistaknutijih svjetskih ayurvedskih liječnika i učitelja Dr. Vasant Lada i Dr. David Frawleya. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a tijekom ljeta u Hrvatskoj; u Zagrebu i na čarobnom otoku IŽu. Ayurvedske konzultacije o zdravoj prehrani prilagođenoj došama (odnosno svakome individualno), o preveniranju i lječenju bolesti prirodnim putem, individualnoj upotrebi ljekovitog bilja… s klijentima u Hrvatskoj održava i putem skype-a. Više o Tanjinim ayurvedskim konzultacijama pročitajte ovdje Veselim se susretu kroz Ayurvedu  ~

4 komentara (+add yours?)

  1. Iva Haluzan
    stu. 23, 2012 @ 16:24:39

    Draga Tanja,

    Samo provjeravam da li vrijedi moja prijava za sve radionice. Napravila sam vas sirup od gloga za srce, i prefini je, obozavam vase recepte, i hvala vam sto dijelite tako predivne i prefine stvari sa nama….

    Lijep pozdrav, i ugodan dan vam zelim!

    Iva Haluzan

    Poslano s mog iPhone uređaja

    19. 11. 2012., u 03:28, “Tanja Kraljić Strgačić ~ Ayurvedom do Zdravlja” napisao:

    > >

    Odgovori

  2. lightofayurveda
    stu. 24, 2012 @ 01:01:30

    Draga Iva, hvala na javljanju i pohvalama, raduje me da Vam se svidjaju i da su Vam korisni recepti koje objavljujem🙂 Sada sam Vas zapisala za sve radionice, molim Vas javite mi se na mail kako bi dogovorile detalje. Lijepi pozdrav i veselim se susretu, Tanja ~

    Odgovori

  3. recept
    sij. 02, 2013 @ 16:45:08

    Draga Tanja,

    Zanima me koliko jabucnog octa stavljamo na navedenu kolicinu ostalih sastojaka?

    Unaprijed zahvaljujem,
    Eva

    Odgovori

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: