Zimski doručak ~ Zapečene punjene jabuke

Slika zaslona 2012-12-03 u 22.21.20Zima se katkada čini hladna, tmurna i duga… Malo je sunca i dani su kratki. Nedajte se prepustiti zimskoj melankoliji. Fino i toplo jedite, tako će i zima dobiti sjaj. Iako je u zadnje vrijeme sirova hrana uzela svoj puni zamah, ayurveda ju ne preporučuje u obilatim količinama zimi jer može pothladiti organizam i uzrokovati probavne, te mnoge druge poremećaje u tijelu. Uistinu su rijetki ljudi kojima isključivo sirova hrana zimi neće donjeti poteškoće. Preporučujem 10-20% sirove hrane zimi, sve ostalo neka bude toplo, kuhano, jušno… Začinjeno toplim, vrućim začinima. Doručak obavezno neka bude topli. Donosim Vam jedan fini ayurvedski recept s kojim ćete ujutro potaknuti probavne vatre, pokrenuti metabolizam, zagrijati organizam i osigurati si cjelovito zdravlje. Osobito ga preporučujem osobama s probavnim poteškoćama, koje pate od konstipacije zimi. I svima ostalima, koji vole fino i zdravo.

Sastojci:

  • 4 velike, oguljene jabuke
  • ¼ šalice brusnica ili suhih borovnica
  • ½ šalice grožđica
  • 4 suhe smokve, isjeckane
  • 2 suhe marelice, isjeckane
  • 1 žlićica praha đumbira
  • 2 žlićice cimeta
  • 1 šalica soka od marelica ili šljive
  • 16 klinčića
  • 4 žličice meda (po želji)

Postupak:

Ogulite jabuke i uklonite jezgru, ali ostavite dno jabuke. Prokuhajte jabuke 10tak minuta.

Pomješajte suho voće sa sokom, te posipajte đumbirom i cimetom. Dobro promješajte smjesu i napunite jabuke sve do vrha. Zabodite 4 klinčića u svaku jabuku. Pecite 25 minuta na 180’C. Kada je gotovo, po želji prelijte medom.

Ovaj recept izvrsno odgovara Vata i Kapha doši, jer zagrijava organizam.

Pitta osobe mogu ga konzumirati umjereno tijekom zime.

U Zdravlje i Slast!picture-1_novo1

Tekst napisala:

Tanja Kraljić Strgačić , Ayurvedska terapeutkinja ~

~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Učila je od najistaknutijih svjetskih ayurvedskih liječnika i učitelja Dr. Vasant Lada i Dr. David Frawleya. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a tijekom ljeta u Hrvatskoj; u Zagrebu i na čarobnom otoku IŽu. Ayurvedske konzultacije o zdravoj prehrani prilagođenoj došama (odnosno svakome individualno), o preveniranju i lječenju bolesti prirodnim putem, individualnoj upotrebi ljekovitog bilja… s klijentima u Hrvatskoj održava i putem skype-a. Više o Tanjinim ayurvedskim konzultacijama pročitajte ovdje Veselim se susretu kroz Ayurvedu  ~

_______

bulkherb_banner_2Postoji li bolji poklon za sebe od Zdravlja iz Prirode? Osobito sada, na početku Nove Godine i Novog Doba…

Pozivam Vas na DANE AYURVEDE U ZAGREBU, siječanj 2013. Više informacija OVDJE.

Mjesta za radionice su gotovo popunjena, ostalo je još nešto malo slobodnih mjesta te Vas pozivam da nam se pridružite. Prijaviti se možete na mail: tanja@lightofayurveda.com ~ Dobrodošli na Dane Ayurvede u Zagrebu!

:::

Još malo zimskih receptura za jačanje imuniteta:

1 komentar (+add yours?)

  1. idejezavjencanje
    pro. 10, 2012 @ 10:43:25

    Mmm klinčić, cimet i đumbir. Spremam recept za skoro isprobavanje!🙂

    Odgovori

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: