Mnogi od Vas me pitaju – kako napraviti Ghee? Čuli ste da je jednostavno, brzo i lako, ali ipak mnogi nisu sasvim sigurni – kako. I zato, sada ću Vam detaljno, korak po korak, tekstom i fotografijama opisati kako izraditi svoj vlastiti Ghee. Kada ga jednom izradite, i kušate, odmah ćete shvatiti da je bez Ghee/a kuhinja poluprazna. Sjećam se sebe kako sam bila uzbuđena tražeći tko će mi pokazati kako napraviti Ghee. Kad sam naučila, osjećala sam se kao da je cijeli svijet moj. I na koncu, krenuh u postupak. Suprug i ja smo sat vremena stajali kraj vatrice, na (pre)slaboj vatrici kuhali smo Ghee, živjeli smo taj svoj prvi Ghee iz sekunde u sekundu. Kad je bio gotov, tu noć uopće nisam mogla spavati čekajući jutro da vidim kako će izgledati kad poprimi čvrstu teksturu. Ah, Ghee, bez njega mi više niti jedno jelo nije potpuno. Krenimo naučiti kako ga napraviti. Korak po korak. (Fotografije @ Dubravko Žigman)
Na samom početku, ako još niste upoznati s ovom namirnicom zlata vrijednom, svakako pročitajte više o Ghee/u ovdje.
Dakle, potreban nam je maslac visoke kvalitete, nepasterizirani i nezasoljeni. Maslac iz dućana NIJE pogodan za Ghee. Preporučujem da ga kupite na tržnici kod kumice za koju ste sigurni da prodaje maslac od domaćih kravica koje pasu na livadi.
Maslac stavite na laganu vatru i otopite. Nakon što se maslac zagrije, na površini će se stvoriti pjena i mjehurići koji će glasno pucketati.
Sa žlicom otklanjajte pjenu s površine.
Tako dobivamo čisti, visokokvalitetni Ghee, koji za razliku od maslaca – čisti krvne žile te ga u Ayurvedi često koristimo i u kurama čišćenja cijelog organizma.
Pjenicu s površine smo gotovo svu otklonili, mjehurići na površini još uvijek pucketaju, ali sve tiše i tiše. Kad se mjehurići potpuno umire, utišaju, povuku – znak je da je kuhanje Ghee/a pri kraju. Također, jeli Ghee gotov možemo utvrditi i ako pri kraju kuhanja Ghee/a iznad posude stavimo naočale ili neko malo staklo. Ako se staklo lagano zamagli ali bez vlage, znak je da je Ghee gotov. Ako se na staklu još zadržava vlaga, ostavimo Ghee još malo da se kuha.
S vremenom, znat ćemo po mirisu i zvuk prepoznati kada je Ghee gotov. No, dok još učite kuhati Ghee, poslužite se s staklom, naočalama, a na koncu posudu i lagano nagnite prema sebi da pogledate dno na kojemu se također skupio sloj masnoća. Kada taj sloj počne iz bijele poprimati smećkastu boju / znak je da je Ghee gotov. U prosijeku, 450g maslaca na srednje laganoj vatri ja kuham cca 12/15 minuta.
Kada je Ghee gotov, procijedimo ga u staklenku kroz gazu i cjedilo s duplim sitom.
Na dnu nam ostaju otpadni sastojci maslaca, koji štete našem zdravlju.
I evo ga naš Ghee. Priznat ćete, dobili smo ga brzo, jednostavno i lako. U kuhinji i za zdravlje u cijelosti zlata vrijedi. Svakako više informacija o Gheeu pročitajte ovdje.
Ne držite ga u hladnjaku, jer tako gubi svoja ljekovita svojstva. Držite ga u kuhinjskim elementima. Što je stariji, to je ljekovitiji.
Koristimo ga umjesto ulja za kuhanje variva, juha, pirjanje.
Odgovara svim trima došama, a osobe s izraženom vata došom neka ga jedu obilato, uvijek si još na kraju jela dodajte žlicu Ghee/a.
Naučite spravljati jela na Ghee/u, a na ljeto ćemo na Tjednu Ayurvede na otoku IŽu naučiti još jedan korak dalje / demonstrirat ću Vam izradu ljekovitog Ghee/a od latica crvene ruže, zatim od Kardamoma, Muškantnog oraščića i još nekih ayurvedskih začina… Naravno, na radionicama ovo ljeto na IŽu demonstrirat ću Vam i izradu čistog Ghee/a. To svakako trebate znati. Jer, Gheeom se mogu i spriječiti i liječiti mnogi poremećaji u organizmu. Jako je, jako ljekovit… I ukusan.
Reportaža za HTV, Tanjine preporuke za osnove zdrave kuhinje OVDJE.
Članak napisala
Tanja Kraljić Strgačić certificirani Ayurvedski terapeut ~
~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Učila je od najistaknutijih svjetskih ayurvedskih liječnika i učitelja Dr. Vasant Lada i Dr. David Frawleya. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a tijekom ljeta u Hrvatskoj; u Zagrebu i na čarobnom otoku IŽu. Ayurvedske konzultacije o zdravoj prehrani prilagođenoj došama (odnosno svakome individualno), o preveniranju i lječenju bolesti prirodnim putem, individualnoj upotrebi ljekovitog bilja… s klijentima u Hrvatskoj održava i putem skype-a. Više o Tanjinim ayurvedskim konzultacijama pročitajte ovdje
Posebnost mog rada jest želja i cilj da ayurvedsko znanje prilagodim našem podneblju, ljudima, vremenu i mjestu gdje mi živimo. Upravo zato, u liječenju uglavnom koristim biljke koje rastu u našem podneblju. Znanje koje prenosim je primjenjivo u našim uvjetima, blisko našim ljudima. Moj stil konzultacija i radionica je jasan i primjenjiv.
Radujem se susretu sa svima Vama / lipanj 2013. radionice u Zagrebu, te srpanj i kolovoz LJETO AYURVEDE NA ČAROBNOM OTOKU IŽu. Raspored radionica objavit ću kroz nekoliko dana ovdje na blogu.
Veselim se susretu kroz Ayurvedu ~
svi. 20, 2015 @ 07:02:26
Meni je to odlična stvar.. ne pustim da mi zagori već miješam koliko je potrebno .
Talog koji se odvoji koristim uz tjesteninu ili žgance.
Ghee koji nastane dodajem tijestu kod pečenja kruha ili ga koristimo namazanog na kruh.
imam i kratki video gdje se vidi cijeli proces
kol. 25, 2015 @ 18:49:52
Poštovana Tanjo, zanima me gdje nabavljate nepasterizirani maslac? Na placu se nađe ljudi koji ne ulijevaju povjerenje pa me zanima imate li kakvu pouzdanu preporuku.
Hvala unaprijed i pozdrav!
Ivana
kol. 25, 2015 @ 19:06:35
Draga Ivana, potrazite ga u SIRANI HLEBIC http://www.sirana-hlebic.hr
lijepi pozdrav