Kada sam prije par dana objavila tekst o blagodatima đumbira, obećala sam i još nekoliko recepata. Đumbir u svakodnevnom Životu – preporučila bih svakome. Osobito svježi đumbir. Jer pogoduje zdravlju cijelog organizma, svih organa. Dotiče i ozdravlja svaku našu stanicu. Izuzetno je djelotvoran kod ublažavanja upala u organizmu, smanjuje bol, pogoduje zdravom razvoju tjelesnih tkiva, jača imunitet, energizira cijelo tijelo, te smanjuje rizik od mnogih srčanih bolesti, raka i kroničnih bolesti poput dijabetesa.
Svježi đumbir ima blago zagrijavajuća svojstva, stoga je odličan za osobe s naglašenim Vata i Kapha došama, u umjerenim količinama preporučujem ga i za Pittu. Svježi đumbir preporučujem koristiti još nekoliko mjeseci, sve do ljetnih vrućina. Tijekom ljeta organizam hladimo, pa ćemo rađe posegnuti za, primjerice, mentom.
Za razliku od svježeg đumbira koji je jednako dobar za sve tri doše, đumbir u prahu ima mnogo snažnije zagrijavajuće svojstvo te je stoga dobar za Vata i Kapha došu, a ne preporučuje se Pitta doši jer je za nju pretopao.
Sirup od đumbira, ukiseljeni đumbir, komprese… U nastavku teksta sljede recepti s đumbirom…
Više o blagodatima đumbira možete pročitati OVDJE.
Znanstveni naziv: Zingiber officinale
Ayurvedski naziv: Sunthi, Nagara (suhi), Ardraka (svježi)
Efekt na Doše: VK-P+ (suhi), VPK= (svježi)
/ Svježi đumbir pogodan je za sve tri doše, dok đumbir u prahu, zbog izrazito zagrijavajućeg utjecaja na organizam, ne pogoduje osobama s naglašenom Pitta došom /
Više o ayurvedskim došama i kako ih vratiti u ravnotežu OVDJE.
SIRUP OD ĐUMBIRA
- 2 šake đumbira, sitno nasjeckanog ili naribanog
- 1 limun, sok i korica
- 1 1-2 šalice šećera ili meda
Prelijte đumbir sa 4 šalice vode i zakuhajte. Kuhajte na laganoj vatri 10/15 minuta, odnosno dok se tekućina ne reducira na 3 šalice. Potom procjedite.
Dodajte šećer ili med. Ukoliko dodajete šećer, možete ga umješati u vrući sok. Limun i med dodajte u lagano ohlađem sok, odnosno čaj, te dobro izmješajte. Ostavite barem pola sata da se sastojci prožmu.
Dobili ste divan sirup od đumbira. Pohranite ga u hladnjaku i popijte kroz 10tak dana.
Ukoliko mu želite produžiti rok trajanja na nekoliko mjeseci, u sirup dodajte 1dcl ruma / samo ako je za odrasle.
UKISELJENI ĐUMBIR
Posipajte đumbir sa soli, dobro promješajte i ostavite da odstoji 10 minuta. Potom dobro isperite sol. Usipajte rižin ocat i šećer u malu zdjelicu, lagano zagrijte dok se šećer otopi. Prelijte otopinu preko đumbira i ostavite preko noći. Pohranite u hladnjaku i pojedite tijekom mjesec dana.
KOMPRESE OD ĐUMBIRA
/ kod grčeva, bolova i slabe cirkulacije /
1-4 šalice svježeg đumbira, sitno nasjeckanog ili naribanog (ili 1 vrhom puna žlica đumbira u prahu) u 2 šalice vode – stavite na vatru da proključa, i tada kuhajte na laganoj vatri 10/15 minuta. Nakvasite pamučnu gazu u otopinu, koja bi trebala biti što toplija, iscjedite i stavite na dio tijela gdje vas muče grčevi, bol ili loša cirkulacija. Prekrijte suhom pamučnom gazom i ostavite dok se ne ohladi. Ponovite 1-3 puta. Završite s hladnom kompresom natopljenom u vodi.
ELIKSIR OD ĐUMBIRA I ČEŠNJAKA OVDJE
ČAJ OD ĐUMBIRA OVDJE.
NAPITAK ZA POTICANJE PROBAVE OVDJE.
Uživajte u đumbiru, koristite ga obilato i svakodnevno ~
_____
O đumbiru ćemo puno naučiti i na Tjednu Ayurvede na prekrasnom otoku IŽu, te na ayurvedskim radionicama u Zagrebu i Osijeku.
TJEDAN AYURVEDE
Želite saznati kako održati vitalnost, dugovječnost, te kako pomladiti izgled i usporiti starenje organizma? Želite naučiti kako prehranom, ljekovitim biljkama, detoxom, te ayurvedskim dnevnim i sezonskim ritualima osigurati potpuno Zdravlje; harmoniju Duše, Uma i Tijela? Pozivam Vas da mi se pridružite i otkrijete ayurvedski koncept zdravlja koji učinkovito djeluje već 5.000 godina. Poklonite si Zdravlje kroz Tjedan Ayurvede na čarobnom otoku IŽu! Radujem se susretu kroz Ayurvedu!
Više informacija i raspored radionica možete pogledati OVDJE. Dobrodošli!
_______
AYURVEDSKO LJETOVANJE NA OTOKU IŽu
- Certificirani program OSNOVE AYURVEDE / 6-13.7. / 27.7. – 3.8. /
- Certificirani program AYURVEDSKA HOLISTIČKA ANATOMIJA I / 13.-20.7. / 17.-24.8. / Napredni tečaj /
- TJEDAN AYURVEDSKE LJEPOTE / 20.-27.7. / 3.-10. 8. /
- IZRADA PRIPRAVAKA OD LJEKOVITOG BILJA / 10.-17.8. /
__________________________________________________
- Certificirani program OSNOVE AYURVEDE / 14., 15. i 16. 6.
- DAN LJEKOVITOG BILJA / 29. 6.
- DAN AYURVEDSKE LJEPOTE / 30. 6.
- BALANSIRANJE ORGANIZMA LJETI PREMA AYURVEDSKIM NAČELIMA / 10. 6.
- SUPERHRANA, MALO HRANE PUNO ZDRAVLJA I ENERGIJE / 13. 6.
- MEDITERANSKI ZAČINI I NJIHOVA LJEKOVITA SVOJSTVA / 17. 6.
- AYURVEDSKI ZAČINI I OSNOVNE BILJKE, TE NJIHOVA LJEKOVITA SVOJSTVA / 18. 6.
- LJEKOVITA SNAGA CVIJEĆA / 20.6.
- NAUČIMO IZRADITI PRIRODNE PASTE ZA ZUBE I DEZODORANSE / 27. 6.
- VOĐENA MEDITACIJA S ENERGETSKIM TRETMANOM I SUSRET “STARIH” POLAZNIKA / 28. 6.
Dobrodošli na moje ayurvedske radionice u lipnju u Zagrebu – više informacija OVDJE, i u Osijeku – više informacija OVDJE.
te 7. i 8. mjesec AYURVEDSKO LJETOVANJE na čarobnom otoku IŽu – više informacija OVDJE
____
~ Ovaj blog piše, te radionice osmišlja i vodi:
Tanja Kraljić Strgačić certificirani Ayurvedska terapeutkinja ~
~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a tijekom ljeta u Hrvatskoj; u Zagrebu i na čarobnom otoku IŽu. Ayurvedske konzultacije o zdravoj prehrani prilagođenoj došama (odnosno svakome individualno), o preveniranju i lječenju bolesti prirodnim putem, individualnoj upotrebi ljekovitog bilja… s klijentima u Hrvatskoj održava i putem skype-a. Više o Tanjinim ayurvedskim konzultacijama pročitajte ovdje Veselim se susretu s Vama kroz Ayurvedu!~
ožu. 04, 2013 @ 09:12:11
super! baš je dobro imati ove receptiće na jednom mjestu. hvala na trudu.
ožu. 04, 2013 @ 16:10:08
Hvala, Tanja. Zakon ste!:-* Molim vas dođite u Rijeku sa radionicama. 😉
ožu. 04, 2013 @ 16:24:01
Gotovo od prvih simptoma menopauze muče me problemi s probavom, nadutost i konstipacija. Isprobala sam mnoge recepte, a nedavno sam dobila uputu jednog prijatelja da pokušam đumbir umješan u vrelu vodu. Ne da sam oduševljena okusom i svježinom, već su i moji probavni problemi nestali. I eto, sad i ovdje pronalazim Vaše preporuke i recepte koji će mi nadalje dobro poslužiti kako bih uspješno regulirala metabolički ciklus. Hvala Vam Tanja! Zaista, sve što u životu trebamo dolazi u pravo vrijeme. 🙂
ožu. 04, 2013 @ 21:37:22
Wou ovo baš dobro zvuči 🙂
ožu. 05, 2013 @ 02:35:08
Hvala svima na pohvalama! Planiram voditi ayurvedske radionice diljem Hrvatske, no ne sada jer sam kratko u Hrvatskoj, za godinu dvije kada se vratim iz Amerike… Do tada, pozivam sve zainteresirane da dodju na radionice u Zagrebi ili na carobni otok IŽ Lijepi pozdrav i hvala od ❤ sto pratite moj rad ~
ožu. 05, 2013 @ 07:48:13
Draga Tanja da li je moguce da Vase radionice organizujete negde u Srbiji, pozdrav Tanja
ožu. 10, 2013 @ 02:42:28
Vrlo rado, Ali to ce biti moguce tek slijedece godine jer za sada zivim u Los Angelesu I kratko Sam kod kuce. Dodjite na radionice na IZ ili u Zagreb do tada, stizu nam i polaznici iz Srbije. lijepi pozdrav
ožu. 09, 2013 @ 19:16:43
zanima me ako je moguće zamijeniti rižin ocat sa nečim drugim, možda s nečim što se često koristi kod nas u kuhinji.
Hvala unaprijed 🙂
ožu. 10, 2013 @ 02:39:47
Slobodno stavite neki drugi ocat. Lijepi pozdrav
lis. 09, 2013 @ 06:58:34
Samo naprijed !!!