Nakon obilnih kiša, dovoljno je bilo jedno sunčano jutro da priroda propupa, zazeleni. U Prirodi sve Miriši na Buđenje.
Proljeće je idealno doba za branje mnogih ljekovitih biljaka. Kopriva je jedna od njih. Mladi listovi koprive, ubrane prije cvatnje, najbolji su lijek.
Kopriva raste posvuda oko nas, i prava bi šteta bila ne ubrati ju i posušiti. Čaj od koprive, duboko uzemljujućeg slatkastog okusa, prava je poslastica među čajevima. I okusom, i ljekovitošću. Kopriva energizira i razbuđuje cijelo tijelo, čisti krv, obnavlja i hrani svaku našu stanicu. Sadrži skoro sve vitamine i minerale potrebne za zdravlje i razvoj čovjeka, a krasi ju i najviše klorofila od svih drugih biljaka. Čaj od koprive odličan je za proljetno čišćenje organizma. Čisteći krv, daje sjaj koži, rješava problem s aknama i kožnim oboljenjima. Kopriva prirodno potiče tijelo na čišćenje (detox), te djeluje protuupalno. Koristi se od davnina i kao hrana i kao lijek. Postoji izreka – “Kad neznate koju ljekovitu biljku uzeti, uzmite koprivu…” Kopriva liječi sve. Iscjeljuje i hrani i Dušu i Tijelo ~
Kopriva (Urtica dioica)
PK-V+
AYURVEDSKA NAPOMENA / Pogoduje osobama s dominantno Pitta i(li) Kapha došom, Vata osobe neka ju konzumiraju umjereno jer zbog svojih diuretičkih svojstava Kopriva može potaknuti dehidraciju u tijelu. Vata osobe uz čaj od koprive neka unose mnogo vode /
VAŽNA OPĆA NAPOMENA / Kopriva je izvrsna u suzbijanju proljetnih alergija – u ovom slučaju polagano ispijajte 3-4 šalice čaja koprive dnevno, svaki dan
ISKUSTVO / Na prošlom seminaru polaznica Iva oduševljeno nam je ispričala kako joj je Tinktura od Koprive znatno ublažila kronične probleme s artritisom, i to nakon samo 2-3 tjedna uzimanja. Kosa joj je narasla nekoliko centimetara, i više ne opada.
TINKTURA OD KOPRIVE I ČAJ ZA PROLJETNO ČIŠĆENJE ORGANIZMA NA BAZI KOPRIVE, maslačka i čička (Idealno ih je koristiti zajedno) / Tinkturu i(li) čaj možete naručiti na mail info@ayurvedomdozdravlja.com. Cijena je trenutno snižena i iznosi za Tinkturu 100kn (50ml) i 170kn (100ml), te za čaj 40kn (100g). Poštarina iznosi 25kn
Prvi povijesni zapisi o koprivi potječu iz 1. stoljeća – koristila se kao lijek protiv opće slabosti i kao sredstvo za čišćenje organizma. Plinije je zapisao kako mlada kopriva u proljeće daje zdravu hranu koja cijelu godinu čuva od mnogih bolesti. Cezarova vojska upotrebljavala je koprivu protiv artritisa i reume. Kopriva se spominje i u Hipokratovim i Horacijevim zapisima. Stari Egipćani su je koristili u raznim jelima, dok su Grci upotrebljavali svježu koprivu za masažu protiv reumatskih bolova. Stari ruski običaj je Urtikacija – peckanje tijela koprivom kako bi se potaknuo krvotok i umanjili reumatski bolovi.
Okus joj je dubok, uzemljujuć, a boja tamno zelena. Zbog visokog udjela magnezija čaj od koprive ublažava grčeve u nogama isto kao i menstrualne grčeve. Zaustavlja obilna krvarenja, stoga je djelotvorna i u ublažavanju obilnih menstruacija. Potiče cirkulaciju. Jača kosu, i daje joj poseban sjaj, jednako kao i koži.
Jača imunitet, čisti mokraćne kanale i liječi upale mjehura i mokraćnih puteva, ublažava probleme dišnih puteva, smiruje probavu, hormone i ublažava stres. Pomaže u suzbijanju alergija i smirivanju astme.
Ublažava probleme s zglobovima, poput artritisa, reume (antiflogistik)… Regulira šećer u krvi i snižava krvni tlak. Pomaže kod anemije. Izvrstan je tonik tijekom trudnoće.
- Bjelančevine 5.5%
- Masti 0.7%
- Ugljikohidrati 7%
- Vitamin C (u mladom lišću), karoten (provitamin A), B2, K
- Mineralne soli željeza, sumpora, kalcija, kalija, natrija i magnezija
- Kiseline – pantotenska, mravlja, octena, maslačna, kremična
- Flavonidi
- Tanin, Klorofil, Fitosterol, Lecitin u lišću
- Acetilholin i histamin u dlačicama
U liječenju kroničnih oboljenja potrebno je piti čaj od koprive barem nekoliko mjeseci, minimalno tri šalice dnevno. Najučinkovitiji je ukoliko ga skuhate navečer i ostavite da odstoji preko noći, jer je potrebno vremena da kopriva otpusti u vodu, odnosno čaj vitamine i minerale.
Čaj od koprive izvanredan je diuretik bogat kalijem, potiče eliminaciju vode iz organizma. To ga čini korisnim i kod problema urinarnog trakta, infekcija bubrega i mokraćnog mjehura, kamenaca, te povećane prostate.
Kod akutnog i kroničnog prostatitisa čaj od KORJENA KOPRIVE: 15g suhog korjena dodati u 1/2 litre ključale vode i kuhati 10 minuta. Ostaviti da odstoji još najmanje 30 minuta, potom procijediti. Piti topao nakon obroka, 3x/dnevno u razdoblju od tri mjeseca.
Čaj tijekom trudnoće
Čaj od koprive je vrlo hranjiv, te je izuzetno koristan tijekom druga dva trimestra trudnoće i laktacije. Hrani majku i fetus, smiruje grčeve u nogama i mišićima, smanjuje hemoroide, ublažava bol tijekom i nakon poroda, potiče majčino mlijeko. Piti umjereno, šalicu do dvije dnevno.
Fina u jelima
U jelima, kopriva je najčešće zamjena za špinat. U Europi je vrlo popularna juha od koprive, a s varivom od koprive u Škotskoj se slavi dolazak proljeća. Štrudla od sira i koprive, ili, pak tofua i koprive ~ je za prste polizati, a kopriva se fino može uklopiti u salate i u ostala jela s sirevima i tofuom. A tek tjestetnina punjena koprivom..
Za kuhanje se koriste mladi listovi, i to uglavnom nekoliko gornjih. Mladi listovi koprive, sadrže, primjerice, 20 puta više vitamina C od zelene salate.
Svježu koprivu uvijek treba malo prokuhati i prvu vodu obavezno baciti, kako bi se uklonile za bubrege štetne mravlja i kremična kiselina. Bere se ponajviše od ožujka do svibnja, i važno ju je brati prije cvjetanja, samo nekoliko gornjih mladih listova.
Kako kada i gdje brati koprivu?
Prije svega, nabavite rukavice, jer kopriva žari. Pronađite koprivu na mjestu u prirodi, po mogućnosti u eko zoni, daleko od zagađenog zraka i ispušnih plinova automobila… Osim toga, kopriva izuzetno snažno upija energije iz zemlje, tla, zraka i okoline, također ih i transformira, stoga je uistinu iznimno važno da ju berete u nezagađenim zonama.
Berite mlade listove s vrha stabljike, 5-10 centimetara od vrha prema korjenu. Dakle, sami vrh koprive. Listove je važno brati prije nego kopriva procvijeta, sada u proljeće i jesen, i prije sjemena. Režite ju škarama ili kidajte rukama (rukavice obavezne), pažljivo, kako bi biljci omogućili regeneraciju i nastavak rasta. Ukoliko ju odlučite sušiti, učinite to tako da ju objesite u snopovima prema dolje, na prozračnom, sjenovitom mjestu.
Nakon iznimno popularnog i zdravog čipsa od kelja čiji recept sam objavila ovdje na blogu, objavljujem i recept za ČIPS OD KOPRIVE ovdje,
TINKTURA OD KOPRIVE I ČAJ ZA PROLJETNO ČIŠĆENJE ORGANIZMA NA BAZI KOPRIVE, maslačka i čička (Idealno ih je koristiti zjedno) / Tinkturu i(li) čaj možete naručiti na mail info@ayurvedomdozdravlja.com. Cjena je trenutno snižena i iznosi za Tinkturu 100kn (50ml) i 170kn (100ml), te za čaj 40kn (100g). Poštarina iznosi 25kn
Tinktura Kopriva potiče rast kose, ublažava anemiju, migrene, balansira rad bubrega, ublažava reumu i artritis, balansira rad probave…
Tekst napisala:
Tanja Kraljić Strgačić Ayurvedska terapeutkinja ~
~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a tijekom ljeta u Hrvatskoj; u Zagrebu i na čarobnom otoku IŽu. Ayurvedske konzultacije o zdravoj prehrani prilagođenoj došama (odnosno svakome individualno), o preveniranju i lječenju bolesti prirodnim putem, individualnoj upotrebi ljekovitog bilja… s klijentima u Hrvatskoj održava i putem skype-a. Više o Tanjinim ayurvedskim konzultacijama pročitajte ovdje Veselim se susretu s Vama kroz Ayurvedu!~
tra. 17, 2012 @ 19:17:44
Draga Tanja, molim te napiši kako se priprema čaj od koprive za svakodnevnu upotrebu, a ne vezano s bolešću?
Potaknuta tvojim hvaljenjem koprive odmah sam danas ubrala divlju u pravoj eko zoni.
Srdačan pozz…Lana O.
tra. 21, 2012 @ 06:02:13
Draga Tanja, tnx na savjetu za čaj.
Jučer sam pomiješala koprivu, majčinu dušicu, mentu piperitu….mmmmm…sve iz divljine.
Sve inf. vezane za Tjedan ay na Ižu možeš mi slati na: lana.o@vip.hr.
Uz taj comp imam i printer….
Veselim se tome:)
Sunčani pozz…Lana O.
tra. 18, 2012 @ 18:44:08
Draga Lana, klasicni recept za gotovo sve biljne cajeve je
1-2 čajne (male) žlice osusene biljke u salicu kipuce vode.
Osobno preporucujem vise biljke, 3-4 zlice po salici – ovisno o vlastitom ukusu.
Preporucujem caj od Koprive skuhati predvecer i ostaviti da odstoji preko noci (biljka u vodi – pokriveno poklopcem), sto duze biljka stoji u vodi prije nego ju procjedimo, njezino djelovanje kroz caj je intenzivnije. Poslije caj po potrebi mozemo podgrijati, ali ne ponovo prokuhati.. Maks. u vodi moze stajati 24 sata, tada ju svakako trebamo procjediti jer se poslije pocinju razvijati bakterije…
Ja, recimo, svako vecer skuham barem litru caja za sljedeci dan. Na litru caja stavim punu šaku biljke.
Ukoliko za caj koristite svjezu biljku (Koprvu za caj nikad ne koristimo svjezu), potrebno je 3-5 puta vise biljke kolicinski.
Ps – Lana, molim Vas javite mi svoj mail kako bih Vam poslala informacije za prijavu za Tjedan Ayurvede na IZu. 🙂 Sve najbolje, Tanja
tra. 20, 2012 @ 07:26:11
Draga Tanja,
Moram ti pohvaliti prije svega čips od kelja! Ja stvarno volim povrće, ali čips od kelja je zakon. Ja ga posušim na vrućem zraku u zatvorenoj pećnici i bude jako fin. Glede čipsa od korpive, da li se može koristiti i ona druga kopriva pod imenom ‘mrtva kopriva’ (ima po sredini lista bijelu crtu)?
tra. 20, 2012 @ 15:39:21
pro. 07, 2014 @ 14:22:39
Već neko vrijeme pijem čaj od koprive,a da, u biti, nisam znala sve njegove blagodati. E sad znam, i hvala na tome!