Da nije toliko rasprostranjen svud oko nas, vjerujem da bi ga bili spremni platiti suhim zlatom. Ovako, kada smo navikli na njega, često mu ne pridajemo dovoljno pažnje. A maslačak je uistinu – kralj. Kad kažem maslačak, pomislim na jetru, naš najvažniji filter organizma. Maslačak čisti jetru, krv i limfu, potiče rad žuči, liječi upalu mokraćnih kanala, a djelotvoran je i u ublažavanju svih bolesti dojki uključujući i rak. Liječi tumore, alergije, ciste, kamence… Čaj od korjena maslačka izvrstan je proljetni detox.
MASLAČAK (Taraxacum officinale)
PK-V+
Ayurvedska napomena / Maslačak pogoduje Pitta i Kapha doši, dok je za Vata došu preporuka – umjereno s maslačkom zbog njegovih diuretičkih svojstava (Vata doša sklona je dehidraciji organizma više nego ostale doše)
Upotrebljavamo: korjen, list i cvijet
Sadrži: Vitamin A, B, C i D, željezo, kalij, kalcij…
Ljekovita svojstva: Čisti jetru (korjen) i toksine iz organizma, diuretik (list), liječi reumu, ublažava probavne poteškoće, liječi tumore, čisti krv i limfu
Koristi se kod problema jetre i bubrega, reume, šećera u krvi, alergija, povišenog krvnog tlaka, kožnih problema, žučnih kamenaca, karcinoma dojke, natečenih i bolnih očiju, bolnog mokrenja, hepatitisa, ciroze, infekcije mokraćnih kanala
Izuzetno je dobar za ženska oboljenja, osobito u preveniranju i lječenju različitih bolesti dojki (ciste, karcinom, tumori, problemi s dojenjem i majčinim mlijekom, nateknute grudi…).
Svi djelovi maslačka su ljekoviti. Korjen maslačka izvrstan je za detox organizma, primjerice u čaju. Prilično je gorak, stoga ga rado pomješam i sa suhim lišćem maslačka, koje je izvrstan diuretik.
Korjen maslačka čisti krv i jetru, regulira probavu, potiče rad žuči te na taj način regulira kolesterol i masnoće u krvi, rješava problem žučnih kamenaca… Korjen maslačka uvijek uključujem u biljne formule za detox organizma i čišćenje jetre.
Poznata američka herbalistica Lesley Tierra kaže kako je svjedočila učinkovitom liječenju hepatitisa samo čajem od korjena maslačka. Šest šalica čaja svježeg korjena maslačka izliječi hepatitis u 1-2 tjedna!! Zvuči fantastično, posebice ako se uzme u obzir da klasična medicina hepatitis liječi 6-12 mjeseci, uz mnoštvo nuspojava i štetnih utjecaja za organizam (ispadanje kose, mučnina, malaksalost…)
Lišće maslačka sa svojim diuretičkim svojstvima regulira problem zadržavanja vode u organizmu, te ublažava probleme s bubrezima i mokraćnim mjehurom. List maslačka bogat je kalijem, željezom, kalcijem, vitaminima i mineralima.
Lišće možemo brati uvijek tijekom sezone, neovisno o cvatnji. Mladi svježi listovi su bogati hranjivim sastojcima i manje su gorki. Neki ljudi su alergični na mlijeko iz stabljike, ono im izaziva osip. U tom iznimnom slučaju, ne može Vam se ništa loše desiti, samo prestanite jesti stabljiku maslačka.
Korjen vadimo u proljeće ili kasnu jesen. Ipak, ne čekajte predugo jer bi mogao biti jako gorak.
Cvijet maslačka, kao i stabljika, sadrži mliječnu tekućinu koja je djelotvorna u otklanjanju bradavica. Za to treba malo upornosti – stavljajte svježe mlijeko maslačka direktno na bradavice nekoliko puta dnevno 2-3 tjedna, rezultati ne mogu izostati.
Maslačak je gorkog okusa, i kao takav je izvrstan u tretiranju Pitta simptoma, primjerice akni, žutice, ecema..
Maslačak u organizam unosimo kroz kapsule, tinkturu, čaj, a poznata je i kava od maslačka… “Kavu od maslačka i cikorije” često preporučujem klijentima u prijelaznom razdoblju odvikavanja od kofeina. Čaj od korjena maslačka i čička + lišće maslačka obično preporučujem za detoks organizma. Kada vam je vruće, ili kad ste ljuti, za brzinsko rashlađenje i “cool down” efekt pojedite salatu od maslačka..
Recept za kavu od maslačka i cikorije
Zagrijte pečnicu na 200’C. Narežite jednaku količinu korjena cikorije i maslačka, te ga posložite na papir za pečenje. Pecite 30 do 40 minuta, dok korjenje ne postane tamno smeđe. Ohladite i sameljite u mlincu za kavu.
U pola litre hladne vode dodajte 4-6 velikih žlica maslačka i cikorije. Lagano zagrijavajte, i kada proključa, kuhajte na laganoj vatri 25-45 minuta.
Izlijte u šalicu i dodajte mlijeka po želji. I malo meda ili nekog drugog zaslađivača u skladu s Vašim došama…
Uživajte ~
Pozivam Vas na:
TJEDAN AYURVEDE
AYURVEDSKO LJETOVANJE NA OTOKU IŽu
- Certificirani program OSNOVE AYURVEDE / 6-13.7. / 27.7. – 3.8. /
- Certificirani program AYURVEDSKA HOLISTIČKA ANATOMIJA I / 13.-20.7. / 17.-24.8. / Napredni tečaj /
- TJEDAN AYURVEDSKE LJEPOTE / 20.-27.7. / 3.-10. 8. /
- IZRADA PRIPRAVAKA OD LJEKOVITOG BILJA / 10.-17.8. /
AYURVEDSKO LJETOVANJE na čarobnom otoku IŽu – više informacija OVDJE
__________________________________________________
DANI AYURVEDE U ZAGREBU
- Certificirani program OSNOVE AYURVEDE / 14., 15. i 16. 6.
- DAN LJEKOVITOG BILJA / 29. 6.
- DAN AYURVEDSKE LJEPOTE / 30. 6.
- BALANSIRANJE ORGANIZMA LJETI PREMA AYURVEDSKIM NAČELIMA / 10. 6.
- SUPERHRANA, MALO HRANE PUNO ZDRAVLJA I ENERGIJE / 13. 6.
- MEDITERANSKI ZAČINI I NJIHOVA LJEKOVITA SVOJSTVA / 17. 6.
- AYURVEDSKI ZAČINI I OSNOVNE BILJKE, TE NJIHOVA LJEKOVITA SVOJSTVA / 18. 6.
- LJEKOVITA SNAGA CVIJEĆA / 20.6.
- NAUČIMO IZRADITI PRIRODNE PASTE ZA ZUBE I DEZODORANSE / 27. 6.
- VOĐENA MEDITACIJA S ENERGETSKIM TRETMANOM I SUSRET “STARIH” POLAZNIKA / 28. 6.
Dobrodošli na moje ayurvedske radionice u lipnju u Zagrebu – više informacija OVDJE, i u Osijeku – više informacija OVDJE.
____
~ Ovaj blog piše, te radionice osmišlja i vodi:
~ Autorica teksta je Tanja Kraljić Strgačić, Ayurvedska terapeutkinja. Tanja živi u Los Angelesu, gdje vodi svoj centar za prirodnu medicinu ‘Light of Ayurveda’, a konzultacije s klijentima u Hrvatskoj vodi i putem skypea, te telefona. Ljeti je u Hrvatskoj, a radionice i konzultacije održavat će u Zagrebu i na otoku IŽu. Ovdje možete pročitati više o TJEDNU AYURVEDE ovo ljeto na otoku Ižu. Kako zapravo izgledaju ayurvedske konzultacije možete pročitati OVDJE. Kontakt: tanja@lightofayurveda.com ~
ožu. 13, 2013 @ 13:11:46
kao i uvijek, odličan post! 🙂
tra. 28, 2013 @ 18:07:47
Postovana Tanja, zanima me da li tinkturu od maslacka pravimo na uobicajeni nacin, potapanjem cvjetova u alkohol, ili pak s korijenjem? Hvala Vam puno sto vodite ovaj blog, puno toga sam korisnoga naucila!
tra. 30, 2013 @ 08:18:03
Draga Ines, tinkturu maslacka pravimo od korjena.