Taj zlatni Maslačak…

dandelion herbDa nije toliko rasprostranjen svud oko nas, vjerujem da bi ga bili spremni platiti suhim zlatom. Ovako, kada smo navikli na njega, često mu ne pridajemo dovoljno pažnje. A maslačak je uistinu – kralj. Kad kažem maslačak, pomislim na jetru, naš najvažniji filter organizma. Maslačak čisti jetru, krv i limfu, potiče rad žuči, liječi upalu mokraćnih kanala, a djelotvoran je i u ublažavanju svih bolesti dojki uključujući i rak. Liječi tumore, alergije, ciste, kamence… Čaj od korjena maslačka izvrstan je proljetni detox.

MASLAČAK (Taraxacum officinale)

PK-V+

Ayurvedska napomena / Maslačak pogoduje Pitta i Kapha doši, dok je za Vata došu preporuka – umjereno s maslačkom zbog njegovih diuretičkih svojstava (Vata doša sklona je dehidraciji organizma više nego ostale doše)

Upotrebljavamo: korjen, list i cvijet

Sadrži: Vitamin A, B, C i D, željezo, kalij, kalcij…

Ljekovita svojstva: Čisti jetru (korjen) i toksine iz organizma, diuretik (list), liječi reumu, ublažava probavne poteškoće, liječi tumore, čisti krv i limfu

Koristi se kod problema jetre i bubrega, reume, šećera u krvi, alergija, povišenog krvnog tlaka, kožnih problema, žučnih kamenaca, karcinoma dojke, natečenih i bolnih očiju, bolnog mokrenja, hepatitisa, ciroze, infekcije mokraćnih kanala

090915-tech-dandelion-hmed.grid-6x2

Izuzetno je dobar za ženska oboljenja, osobito u preveniranju i lječenju različitih bolesti dojki (ciste, karcinom, tumori, problemi s dojenjem i majčinim mlijekom, nateknute grudi…).

Svi djelovi maslačka su ljekoviti. Korjen maslačka izvrstan je za detox organizma, primjerice u čaju. Prilično je gorak, stoga ga rado pomješam i sa suhim lišćem maslačka, koje je izvrstan diuretik.

Korjen maslačka čisti krv i jetru, regulira probavu, potiče rad žuči te na taj način regulira kolesterol i masnoće u krvi, rješava problem žučnih kamenaca… Korjen maslačka uvijek uključujem u biljne formule za detox organizma i čišćenje jetre.

Poznata američka herbalistica Lesley Tierra kaže kako je svjedočila učinkovitom liječenju hepatitisa samo čajem od korjena maslačka. Šest šalica čaja svježeg korjena maslačka izliječi hepatitis u 1-2 tjedna!! Zvuči fantastično, posebice ako se uzme u obzir da klasična medicina hepatitis liječi 6-12 mjeseci, uz mnoštvo nuspojava i štetnih utjecaja za organizam (ispadanje kose, mučnina, malaksalost…)

491188195_dbbc520397_o

Lišće maslačka sa svojim diuretičkim svojstvima regulira problem zadržavanja vode u organizmu, te ublažava probleme s bubrezima i mokraćnim mjehurom. List maslačka bogat je kalijem, željezom, kalcijem, vitaminima i mineralima.

Lišće možemo brati uvijek tijekom sezone, neovisno o cvatnji. Mladi svježi listovi su bogati hranjivim sastojcima i manje su gorki. Neki ljudi su alergični na mlijeko iz stabljike, ono im izaziva osip. U tom iznimnom slučaju, ne može Vam se ništa loše desiti, samo prestanite jesti stabljiku maslačka.

Korjen vadimo u proljeće ili kasnu jesen. Ipak, ne čekajte predugo jer bi mogao biti jako gorak.

Cvijet maslačka, kao i stabljika, sadrži mliječnu tekućinu koja je djelotvorna u otklanjanju bradavica. Za to treba malo upornosti – stavljajte svježe mlijeko maslačka  direktno na bradavice nekoliko puta dnevno 2-3 tjedna, rezultati ne mogu izostati.

Maslačak je gorkog okusa, i kao takav je izvrstan u tretiranju Pitta simptoma, primjerice akni, žutice, ecema..

Maslačak u organizam unosimo kroz kapsule, tinkturu, čaj, a poznata je i kava od maslačka… “Kavu od maslačka i cikorije” često preporučujem klijentima u prijelaznom razdoblju odvikavanja od kofeina. Čaj od korjena maslačka i čička + lišće maslačka obično preporučujem za detoks organizma. Kada vam je vruće, ili kad ste ljuti, za brzinsko rashlađenje i “cool down” efekt pojedite salatu od maslačka..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Recept za kavu od maslačka i cikorije

Zagrijte pečnicu na 200’C. Narežite jednaku količinu korjena cikorije i maslačka, te ga posložite na papir za pečenje. Pecite 30 do 40 minuta, dok korjenje ne postane tamno smeđe. Ohladite i sameljite u mlincu za kavu.

U pola litre hladne vode dodajte 4-6 velikih žlica maslačka i cikorije. Lagano zagrijavajte, i kada proključa, kuhajte na laganoj vatri 25-45 minuta.

Izlijte u šalicu i dodajte mlijeka po želji. I malo meda ili nekog drugog zaslađivača u skladu s Vašim došama…

Uživajte ~

Pozivam Vas na:

TJEDAN AYURVEDE

herbal_farmacyAYURVEDSKO LJETOVANJE NA OTOKU IŽu

  • Certificirani program  OSNOVE AYURVEDE  /  6-13.7.  /  27.7. – 3.8. /
  • Certificirani program AYURVEDSKA HOLISTIČKA ANATOMIJA I / 13.-20.7. / 17.-24.8. / Napredni tečaj /
  • TJEDAN AYURVEDSKE LJEPOTE  / 20.-27.7. / 3.-10. 8. /
  • IZRADA PRIPRAVAKA OD LJEKOVITOG BILJA / 10.-17.8. /

AYURVEDSKO LJETOVANJE na čarobnom otoku IŽu – više informacija OVDJE

__________________________________________________

DANI AYURVEDE U ZAGREBU

  • Certificirani program OSNOVE AYURVEDE / 14., 15. i 16. 6.
  • DAN LJEKOVITOG BILJA / 29. 6.
  • DAN AYURVEDSKE LJEPOTE / 30. 6.
  • BALANSIRANJE ORGANIZMA LJETI PREMA AYURVEDSKIM NAČELIMA / 10. 6.
  • SUPERHRANA, MALO HRANE PUNO ZDRAVLJA I ENERGIJE / 13. 6.
  • MEDITERANSKI ZAČINI I NJIHOVA LJEKOVITA SVOJSTVA / 17. 6.
  • AYURVEDSKI ZAČINI I OSNOVNE BILJKE, TE NJIHOVA LJEKOVITA SVOJSTVA / 18. 6.
  • LJEKOVITA SNAGA CVIJEĆA / 20.6.
  • NAUČIMO IZRADITI PRIRODNE PASTE ZA ZUBE I DEZODORANSE / 27. 6.
  • VOĐENA MEDITACIJA S ENERGETSKIM TRETMANOM I SUSRET “STARIH” POLAZNIKA / 28. 6.

Dobrodošli na moje ayurvedske radionice u lipnju u Zagrebu – više informacija OVDJE, i u Osijeku – više informacija OVDJE.

____

~  Ovaj blog piše, te radionice osmišlja i vodi:

picture-1_novo1~ Autorica teksta je Tanja Kraljić Strgačić, Ayurvedska terapeutkinja. Tanja živi u Los Angelesu, gdje vodi svoj centar za prirodnu medicinu ‘Light of Ayurveda’, a konzultacije s klijentima u Hrvatskoj vodi i putem skypea, te telefona. Ljeti je u Hrvatskoj, a radionice i konzultacije održavat će u Zagrebu i na otoku IŽu. Ovdje možete pročitati više o TJEDNU AYURVEDE ovo ljeto na otoku Ižu. Kako zapravo izgledaju ayurvedske konzultacije možete pročitati OVDJE. Kontakt: tanja@lightofayurveda.com ~

3 komentara (+dodaj svoje?)

  1. lidido
    ožu. 13, 2013 @ 13:11:46

    kao i uvijek, odličan post! 🙂

    Odgovori

  2. Ines
    tra. 28, 2013 @ 18:07:47

    Postovana Tanja, zanima me da li tinkturu od maslacka pravimo na uobicajeni nacin, potapanjem cvjetova u alkohol, ili pak s korijenjem? Hvala Vam puno sto vodite ovaj blog, puno toga sam korisnoga naucila!

    Odgovori

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: