Ayurvedski proljetni post

Slika zaslona 2013-03-18 u 06.17.46Vrijeme je za proljetno čišćenje organizma. Post je vrlo učinkovit način za jačanje i reguliranje probavnih vatri i čišćenje toksina iz tijela i uma. Ublažava probavne probleme, čini tijelo lakim, poboljšava mentalnu jasnoću, te prevenira mnoge bolesti. Ayurveda preporučuje regularan, kratki post, puno više nego povremeni a dugi. Predlažem odrediti si jedan dan u tjednu za post, ili nekoliko dana mjesečno, ovisno o došama. Duge postove i dijete ne preporučujem, jer slabe tkiva i cijeli organizam, te uvjetuju neravnotežu doša. Trajanje i dinamiku posta određuje se vrlo individulano, u skladu s tjelesnom konstitucijom pojedinca, probavnom snagom, stupnjem toksina u tijelu i općenito vitalnošću cijelog organizma. Nije preporučljivo postiti tako da vam se smanjuje energija. Štoviše, povećana energija znak je učinkovitog posta. Tijekom posta jedite laganu hranu, primjerice Kitcheri, voće, povrće i pijte svježe sokove.

ČETIRI OSNOVNA NAČINA AYURVEDSKOG POSTA

  • Lagana prehrana, primjerice Kitcheri, Kanjee
  • Konzumiranje isključivo voća, povrća i svježih sokova
  • Apstinencija od teške hrane, ispijanje biljnih čajeva i vode
  • Apstinencija od svega, i hrane i vode

ZNAKOVI USPJEŠNOG POSTA

  • Lakoća tijela, jasnoća uma i povećana energija
  • Regularna probava, bez plinova i napuhivanja
  • Čisti jezik i svježi zadah

Važno je postepeno započinjati i završavati vrijeme posta. Na kraju posta, ne smijemo naglo prijeći na uobičajenu hranu. Na taj način dajemo probavnim vatrama vrijeme da se vrate u uobičajenu rutinu i ravnotežu. Uvijek izbjegavajte prejedanje odmah nakon posta, i onda kad imate veliku želju za nekom posebnom hranom. S posta na regularnu hranu prelazite juhama, uz kitcheri i povrće na pari.

POST PREMA DOŠAMA

VATA POST
Vata tipovi su najosjetljiviji na post, zbog zraka i lakoće u njihovoj prirodi. Povremeni umjeren post je dobrodošao, na taj način jačaju slabe probavne vatre (karakteristika Vata doše) i eliminiraju toksine (ama) iz tijela. Vata tipovima se preporučuje lagani post uz laganu hranu i sokove, za njih je to puno bolje od NE jedenja.

Kicheri mono dijeta
Jedite samo Kitcheri 2-3 dana. To je najuravnoteženiji ayurvedski obrok, sastoji se od žitarica i grahorica začinjen lagano zagrijavajućim začinima. Čisti i hrani tijelo odjednom, te održava Vata došu u ravnoteži.

Kitcheri recept za Vata došu

  • 1 šalica basmati riže
  • 1 šalica mungo graha
  • 6 šalica filtrirane vode
  • 1 žlica Ghee
  • 1 šalica sezonskog povrća prilagođenog doši
  • 1 žlić mljevenog kumin
  • 1 žlić mljevenog koriandera
  • 1 žlić kurkume
  • 1/2 žlić himalajske pink soli
  • 1/2 žlić crnog papra

Upute:

  • Natopite mungo grah preko noći
  • Isperite mungo grah i rižu
  • Zagrijte Ghee, te dodajte kurkumu, papar i kumim, te ih propirjajte 10 sekundi
  • Dodajte povrće i propirjajte
  • Dodajte rižu, mungo grah i vodu
  • Zakuhajte nepokriveno, povremeno mješajući
  • Kuhajte polupokriveno 25-30 minuta na laganoj vatri
  • 5 minuta prije kraja dodajte sol
  • Na kraju dodajte koriander

Jednostavan Kanjee

  • 10 šalica filtrirane vode
  • 1 šalica organske smeđe riže
  • prstohvat soli, đumbira u prahu, kima u prahu

Upute:

  • U velikoj zdjeli zakuhajte rižu i vodu. Kuhajte sat vremena
  • Procijedite
  • Dodajte začine
  • Jedite (pijte) 1-2 litre (4-8 šalica) tijekom dana

Kanjee je lakoprobavljiva forma ugljikohidrata, stoga osigurava energiju tijekom posta

PITTA POST
Za Pitta tip, redovit lagani post osigurava važne dobrobiti: čisti krv i smanjuje pretjeranu vrućinu u tijelu i umu.

Post svježim sokovima od voća i povrća, uz dodatak vlakana izuzetno je dobar za Pitta došu. Na taj način čistimo upale i  toksine (ama) iz tijela, te rashlađujemo probavni sustav.

Potpuni post (bez hrane i pića) nije preporučljiv za Pitta došu, zbog njihove urođene osobine da postaju iziritirani bez hrane.

Post voćem
Jedite samo voće 24-48 sati. Lagano trpko voće, sirovo ili kuhano, poput kruški i jabuka odličan je izbor. Jedite ga s korom, tako ćete si osigurati vlakna. Lubenica i naranče također su preporučljive za Pitta tip vrijeme posta. Uvijek birajte svježe, organsko voće i dobro ga operite. Jedite male obroke voća ujutro i poslijepodne.

Post voćem i povrćem
Sokovi koji uključuju i povrće također su dobrodošli za Pitta došu. U njih možete dodati prah ljuskica psylliuma, zob ili sjemenke lana. Za jednostavan post koristite grejp, šljive, šipak i sok od krastavaca + zeleno lisnato povrće, cikla, celer, mrkva….

Ljekovita snaga zelenih sokova

Recepti za zelene sokove i pudinge

KAPHA POST

Post je izuzetno koristan za Kapha došu, balansira Kapha simptome neravnoteže: sklonost ka debljanju, zadržavanju vode, letargiji, akumulaciji sluzi u dišnim putevima, sinusima i tijelu, sklonost ovisnosti u hrani.

Post vodom
Pijte samo vodu kroz 24-72 sata. Preporučuje se 3 litre vode dnevno. Može i više ukoliko ste žedni. Izbjegavajte hladnu vodu, pijte toplu ili vruću, sa limunom. Ovaj post je vrlo koristan u izbacivanju toksina (ama), masnoće, sluzi i ostalih toksina. Izbjegavajte ovaj post ukoliko imate edem i zadržavanje vode u tijelu.

Potpuni post
Ovo je najradikalniji post. Ne konzumirajte ni hranu ni piće 24 sata. Ovaj se post također naziva “Post od zraka i sunca”. Započnite ovaj post predvečer i sljedeći dan tijekom posta provedite na suncu.

POST ČAJEVIMA ZA SVE DOŠE

Ispijajnje toplog čaja tijekom dana također je vrlo efektivan način ispiranja toksina iz tijela. Ayurveda preporučuje različite čajeve prilagođene omjeru doša u tijelu.

PANCHAKARMA ~ TEHNIKA ČIŠĆENJA I POMLAĐIVANJA

Panchakarma je osnovna, vrlo temeljita tehnika čišćenja u Ayurvedi; oslobađa tijelo od toksina uslijed loše probave i bolesti, odnosno neravnoteže doša, te oslobađa višak doša u tijelu. Terapija je vrlo individualna, temeljena na trenutnoj neravnoteži doša u tijelu, godinama, probavnoj snazi, imunitetu, godišnjem dobu i mnogim drugim faktorima. Panchakarma osigurava dubinsko čišćenje tkiva, koristeći sigurne, nježne metode.

Razdoblje pripreme za tretman Panchakarme uključuje lagani post, parne terapije, masaže biljnim uljima, te unos biljnih čajeva i napitaka.

Tijekom procesa gube se toksini (ama), koji izlaze najviše kroz probavni trakt.

Panchakarma obično traje 3-14 dana.

Više o Panchakarmi pričat ću u sklopu TJEDNA AYURVEDE na otoku IŽu, na koji Vas sve ovim putem pozivam!

_______

Letak_v5_mail_zlatni Slika zaslona 2013-03-18 u 04.18.59

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: