Recept za beskvasni kruh

Slika zaslona 2013-03-25 u 09.55.33Beskvasni kruh mnogo je zdraviji od onog klasičnog, osobito za osobe s naglašenom Pitta došom. Sve je više ljudi alergično na kvas, može se dogoditi da konzumiranjem kruha s kvascem dobiju ozbiljne alergije najčešće vidljive na koži kao osip i crvenilo. Beskvasni kruh osobito se preporučuje osobama koje imaju problema s kandidom. Tijekom proljeća preporučljivo je jesti laganiju hranu, te čistiti organizam. Prilikom detoxa odnosno čišćenja organizma od toksina svakako treba izbjegavati klasičan kruh. Beskvasni je i tu rješenje. Ana Pavičić podjelila je samnom svoj jednostavan recept za ukusan beskvasni kruh koji se zamješa i ispeče za manje od sat vremena. Oduševila sam se okusom i jednostavnošću pripreme, te sam ga odlučila podjeliti sa svima Vama.

Sastojci:

  • 450 g brašna (pir, ječam, zob), može i od heljdinog, kukuruznog i prosenog
  • 50-100 g sjemenki (sezam, lan, suncokret, bučine sj.)
  • Sol
  • 2 žličice bio praška za pecivo (ili sode bikarbone bez aluminija)
  • 500 ml vode mineralne
  • 2 žlice suncokretovog ulja ili gheea

Anina napomena: Nekad prašak zamijenim sodom a mineralnu mlaćenicom. Nekad dodam i koprivu, maslačak ili rikulu a znam staviti i do 100g pahuljica (za toliko smanjim brašno)

Svi suhi sastojci se zamješaju i dodavanjem vode kuhačom umijesi rjeđe tijesto, istrese u kalup i peče 50 min na 200 C. Kruh možete i posipati sjemenkama.

Anina napomena: Prednost mu je što se ne diže i stvarno je brzo gotov, zbog mineralne je rahli ali to mu je i mana jer se runi. Ako umijesiš gušće/tvrđe onda pukne osim ako ga ne ostaviš plitko kao pogaču a ako je rjeđe onda bude poput kolača malo mekan u sredini.

Slika zaslona 2013-03-25 u 09.56.03

Na fotografiji je moj kruh od Pirovog brašna ispečen sinoć. Ukoliko netko od Vas ispeće kruh po ovom receptu, slobodno neka nam javi dojmove i pošalje fotografiju. Osobito ako ćete koristiti neko drugo brašno ili neku varijaciju na gore navedeni recept.

U slast!

picture-1_novo1Tekst napisala: Tanja Kraljić Strgačić, Ayurvedska terapeutkinja. Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Učila je od najistaknutijih svjetskih ayurvedskih liječnika i učitelja Dr. Vasant Lada i Dr. David Frawleya. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a u zadnje vrijeme sve češće i u Hrvatskoj. Sljedeći dolazak u Hrvatsku najavljuje za lipanj, kada će voditi radionice u Zagrebu i Osijeku (Više informacija OVDJE), te 7. i 8. mjesec Ayurvedsko ljetovanje na otoku Ižu (Više informacija o radionicama OVDJE). Konzultacije s klijentima u Hrvatskoj vodi i putem skypea, te telefona. Kako zapravo izgledaju ayurvedske konzultacije možete pročitati OVDJE. Kontakt: tanja@lightofayurveda.com ~

Radujem se susretu s svima Vama kroz Ayurvedu ~

Slika zaslona 2013-03-18 u 04.18.59

6 komentara (+dodaj svoje?)

  1. ayrveda tanjakralic strgacic
    ožu. 26, 2013 @ 08:13:08

    Draga Tanja hvala na receptu. ja ve dugo pecem hleb integralni u onim mini pecnicama ali sa kvascem. Izvaredanje. Ja semenke takodje sameljem a ne opsipam po hlebu. Stavim ih u brasno. Jedan tehnolog mi je rekao da stavljam samo 20-25% integralnog brasna. A OVAJ RECEPT CU PROBATI ai on ima prasak za peciv kao neka pogaca. Nase bake su ostavljale parce obicnog testa da prirodno fermentise i to koristile kao kvasac. Ja to znam samo teoretski ali cu probati

    Odgovori

  2. Dreamworld
    ožu. 26, 2013 @ 20:08:52

    Ovo djeluje super,morat ću to isprobati.

    Odgovori

  3. Nensi Marinović
    ožu. 28, 2014 @ 08:01:14

    Kruh od pira – ovaj recept- predivaaan!! Hvala na receptu spasili ste meee 🙂 ali je problem sto nemam di kupit pirovo brasno :// u dm-u ga malo malo nema grr! Pozdravvv

    Odgovori

  4. Jelena
    lip. 16, 2014 @ 09:16:30

    @Nensi
    ja kupujem integralno pirovo brasno na Kvatric placu u Zagrebu. stand je blizu sata, prvi red do marticeve 🙂

    Odgovori

  5. Jelena
    srp. 02, 2014 @ 11:58:50

    Draga Tanja,
    super je recept, radim kruh po njemu. Super mi ispadne kad stavim pirovo brašno, ali kada umjesto njega stavim proseno+rižino ili proseno+slanutkovo otane mi gnjecav unutra. Sto da radim?

    Odgovori

  6. kresimir
    velj. 19, 2016 @ 16:55:46

    Kruh od bio integralnog pirovog (dinkel) brašna pečem već jako dugo, gotovo svaki tjedan. Bolja je varijanta sa mlaćenicom ili njenom zamjenom umjesto mineralne vode, pa se neće runiti. A da bi što duže bio kao svjež treba dodati psyllium u prahu jednu jušnu žlicu na 500g pirovog brašna. Psyllium mu daje dugotrajniju svježinu i naravno zdrav je.

    Odgovori

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: