Zlatno mlijeko od kurkume

Slika zaslona 2013-04-02 u 14.22.25Prethodni članak posvetila sam Kurkumi i njeznim brojnim ljekovitim svojstvima (taj članak možete pročitati ovdje), a sada bih Vam opisala jedan od najčeščih načina kako, osim kao začin hrani, konzumiramo kurkumu u ljekovite svrhe. U Ayurvedi je izuzetno poznato i popularno tzv. Zlatno mlijeko. Što je to? Zlatno mlijeko je ukusan napitak koji se sastoji od kurkume, još nekih začina i najčešće Gheea.

Prije nego Vam napišem recept za Zlatno mlijeko, želim ukazati na dva iznimno važna podatka. Prvo, iznimno bitno – kurkuma pokazuje puno veći ljekoviti potencijal ukoliko ju otopimo i popijemo s mlijekom i malo Ghee, nego vodom, kako većina ljudi radi. I s vodom je učinkovita, također i u čaju s svježim đumbirom, no u kombinaciji s mlijekom i ghee, ljekovita svojstva kurkume bivaju višestruko jača.

U Ayurvedi je iznimno bitan način na koji ljekovitu biljku unosimo u organizam, dakle ne samo biljka nego i medij kroz koji unosimo biljku i to zovemo Anupana. To može biti voda, mlijeko, Ghee, te mnogi drugi mediji… Svaka biljka ostvaruje svoj puni potencijal tek ukoliko znamo izabrati pravi medij za nju, odnosno anupanu. Nije isto unosimo li pojedinu biljku s vodom, mlijekom, ili nečim trećim… Kurkumu preporučujem unositi s mlijekom, i zato je popularno ayurvedsko Zlatno mlijeko doista zlata vrijedno… Sigurno se sada nadovezuje pitanje, s kojim mlijekom? To me klijenti često pitaju… Pa evo i par riječi o tome…

Priča o mlijeku na temelju znanja ayurvede, iz moje perspektive

Često me klijenti i polaznici mojih radionica znaju pitati – moram li baš piti kravlje mlijeko ili to može biti i neko biljnog podrijetla. U drevnim ayurvedskim spisima velika se pozornost poklanja upravo kravljem mlijeku, te se u Ayurvedi često ističu njegova ljekovita svojstva. Jogiji vjeruju da je kravlje mlijeko sveti napitak, jedina hrana koja dolazi izravno od majke. Ako slijedimo drevnu tradiciju Ayurvede preporuka je isključivo kravlje mlijeko, i tako će Vas usmjeriti mnogi ayurvedski terapeuti i liječnici. Osobno, ne bih se složila s tim, iz razloga što nastojim ayurvedu prilagoditi našim ljudima, vremenu i prostoru gdje mi živimo. Smatram da treba uzeti u obzir da je Ayurveda nastala prije 5.000 godina, kada je kravlje mlijeko u Indiji bilo izuzetno zdravo (a i sada je tamo vrlo zdravo), svježe, nepasterizirano, od kravica koje slobodno pasu i uživaju na pašnjacima. Takvo je mlijeko iznimno dragocijen lijek.

No kakve su mogućnosti doći do takvog mlijeka danas kod nas? Nažalost, vrlo male. I zato smatram da bi bilo vrlo nepromišljeno od mene da Vas navodim na kravlje mlijeko, iako tako piše u drevnim ayurvedskim spisima. Kravlje mlijeko iz dućana nema veze s mlijekom. Kravlje mlijeko danas kod nas, i u Indiji prije 5.000 godina, ne može uopće niti usporediti.

Dakle, moj je savjet da slobodno koristite mlijeka biljnog podrijetla ukoliko ne možete nabaviti svježe kravlje s farme, no znajte da ona nemaju ista svojstva poput kravljeg.

Svježe kravlje mlijeko preporučujem nabaviti s Obiteljskog gospodarstva Naša Farma iz Like (potražite na Facebooku)
– dostavljaju u Zagreb krajem svakog tjedna.

Ljekoviti Ghee od Kurkume, Kardamona, Cimeta, Papra i Đumbira

Prije svega, predlažem da si napravite ljekoviti Ghee od kurkume i začina na način da ukuhate biljke u Ghee na vrlo laganoj, najlakšoj mogućoj vatri.

Mjere su sljedeće:

20g začina (Kurkuma : ostali začini  u omjeru 2 : 1) : 120g Ghee

Kuhajte na vrlo, vrlo laganoj vatri 3-5 minuta, uz stalno miješanje. Ne smije zagoriti. Zatim procijedite kroz sterilnu gazu i cjedilo. Ako Vam više odgovara neprocjeđeno, može i tako.

Ovo je najjednostavniji način izrade ljekovitog Gheea.

Recept za ayurvedsko Zlatno mlijeko

1/4- 1/2 žličice ljekovitog Gheea otopite u šalici mlijeka, te dodajte 1/2 žličice meda, te prstohvat papra.

Ukoliko nemate Ljekoviti Ghee pri ruci, možete 1/8 žličice svakog od navedenih začina staviti u mlijeko, te na vatru da prokuha.

Potom skinite s vatre, pričekajte da postane mlako, te dodajte med.

Zlatno mlijeko preporučujem piti svaki dan, osobito osobama koje imaju problema s artritisom i bolnim zglobovima. U tom slučaju možete u Ghee ukuhati malo veći omjer kurkume od ostalih začina.

Ayurvedske napomene

Ukoliko ovaj napitak pripravljate s kvalitetnim kravljim mlijekom pogodan je za Vata i Kapha došu. Kravlje mlijeko često uzrokuje plinove i nadutost kod osoba s naglašenom vata došom, te suhoću, dehidraciju, anksioznost, konstipaciju. No u kombinaciji s ovim začinima, svi navedeni simptomi nestaju i Zlatno mlijeko izvrsno odgovara za balansiranje Vata simptoma.

Također, kravlje mlijeko nerijetko potiče sluz koja je glavni pokazatelj neravnoteže Kapha doše, i kao takvo, kravlje mlijeko ne preporučuje se obilato za osobe s naglašenom Kapha došom, osobito ukoliko imaju problema s sluzi u plućima, sinusima… No, kravlje mlijeko u kombinaciji s gore navedenim začinima – balansira Kapha simptome i smanjuje pretjeranu količinu sluzi u organizmu.

Osobe s naglašenom Pitta došom mogu konzumirati ovo mlijeko umjereno, odnosno u manjim količinama, jer navedeni začini imaju zagrijavajuća svojstva i kao takvi potiču neravnotežu Pitta doše.

Ukoliko napitak radite s biljnim mlijekom, prilagodite ga došama. Zobeno mlijeko odgovara Vata doši, Rižino Kapha doši, dok je, primjerice, bademovo mlijeko pogodno za sve tri doše.

Predlažem još pročitati

Kukruma u Ayurvedi zlata vrijedi

Sve blagodati đumbira

Kardamom potiče zdravlje na 1000 načina

Zašto je Ghee idealno ulje za kuhanje

_________________

picture-1_novo1Tekst napisala i ayurvedske radionice vodi: Tanja Kraljić Strgačić, Ayurvedska terapeutkinja. Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Učila je od najistaknutijih svjetskih ayurvedskih liječnika i učitelja Dr. Vasant Lada i Dr. David Frawleya. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a u zadnje vrijeme sve češće i u Hrvatskoj. Konzultacije s klijentima u Hrvatskoj vodi i putem skypea, te telefona. Kako zapravo izgledaju ayurvedske konzultacije možete pročitati OVDJE. Kontakt: tanja@lightofayurveda.com ~

Radujem se susretu s svima Vama kroz Ayurvedu ~

4 komentara (+add yours?)

  1. Milka Svarc
    pro. 03, 2013 @ 23:15:02

    izvanredno medjutim nikad nisam kurkumu koristila sagijom probacu

    Odgovori

  2. dobrivoje
    pro. 10, 2013 @ 01:04:28

    zanima me koja je biljka ghea

    Odgovori

  3. Goran
    lis. 29, 2014 @ 07:06:41

    Iskoristit cu ovaj komentar (pitanje) da vam prije svega zahvalim na dijeljenju sjajnih savjeta i recepata za zdravlje!
    Po vasim uputama sam napravio ljekoviti ghee i, po mojim iskustvima s ocem, djeluje super! Iako mozda on to ni sam ne primjecuje, otkad ga uzima, gotovo da ni nema nakupljanja tekućine po zglobovima sto mu je bila svakodnevnica prije toga! Ima, naime artritis.
    Recept za ljekoviti ghee je prilicno jednostavan, no moram vas pitati za cijedjenje… jedini nacin na koji, koliko toliko efikasno, uspijem iscijediti zlatni ghee nakon ukuhavanja začina jest da ga, malo po malo, stavljam u gazu i (‘krvnicki’) stezem istu ne bih li ga iscijedio… to je vrlo dugotrajan, iscrpljujuc i žuljevit (i žut🙂 ) proces za vrlo malo lijeka. Pada mi na pamet da uzmem veci komad gaze, krajeve povežem za neke prutiće te ju spiralno motam ne bih li sto vise iscijedio tekućine.
    Probat cu tako drugi put, osim u slučaju da mi vi predlozite neki efikasniji princip…
    Usput budi, smeta li, sto se konzumiranja i lijecenja tice, ukoliko nesto smjese zacina ostane u ghee-u?
    Lijep pozdrav sa zeljom da i dalje ustrajete u pisanju ovog bloga!
    Zahvalan Goran

    Odgovori

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: