Sve blagodati đumbira

Slika zaslona 2013-02-18 u 00.14.59Ako me pitate za samo jednu biljku koju bih preporučila svakodnevno koristiti zimi – moj bi izbor bio – Đumbir. Preporučujem ga, između ostalog, svakodnevno dodavati hrani kao začin. Ogulite ga i nasjeckajte na komadiće, ili još bolje – naribajte, te dodajte u čaj, variva, juhe, sokove… U ove prohladne dane vaš će stomak biti jako zahvalan i sretan ako mu što češće priuštite đumbirov čaj.

Postoji više načina kako praviti đumbirov čaj – i niti s jednim nećete pogriješiti. Budući da se radi o korjenastoj biljki, neki ga vole naribanog prokuhavati 15 minuta, jer znamo da je generalno pravilo kako korjen ljekovitih biljaka prilikom pripreme čaja najčešće prokuhavamo. Posudu uvijek držite poklopljenu kako bi sačuvali što više eteričnih ulja đumbira od ishlapljivanja. Upravo zbog eteričnih ulja, neki đumbirov čaj ne prokuhavaju nego samo preliju vrelom vodom i poklope. Meni je najdraži čaj od đumbira koji nismo prokuhavali, nego smo sitno nariban đumbir prelili vrelom vodom i pustili da odstoji u poklopljenoj posudi najmanje 2 sata. Što duže to bolje… Vrlo je važno da đumbir nasjeckamo što tanje, najbolji izbor je – ribež. Možete ga piti bez dodataka, a možete, kad se ohladi do pitke temperature dodati med i limun, te pola žličice kurkume… I dobili smo napitak koji dubinski balansira i liječi cijeli organizam. U ovom tekstu detaljno ću Vam otkriti zašto je đumbir uvijek dobro imati u kuhinji…

Znanstveni naziv: Zingiber officinale

Ayurvedski naziv: Sunthi, Nagara (suhi), Ardraka (svježi)

Efekt na Doše: VK-P+ (suhi), VPK= (svježi)

/ Svježi đumbir pogodan je za sve tri doše, dok đumbir u prahu, zbog izrazito zagrijavajućeg utjecaja na organizam, ne pogoduje osobama s naglašenom Pitta došom / Slika zaslona 2013-02-18 u 03.17.58

Djelovanje i upotreba: Đumbir je najbolji lijek protiv viroze i gripe! Energizira cijelo tijelo, a značajno djelovanje ima u ublažavanju probavnih smetnji, ostipacije, proljeva, plinova, podrigivanja, spore cirkulacije… Ublažava simptome kod arteroskleroze, artritisa, mučnine, hemoroida, kod iskašljavanja sluzi (šlajm/phlegm) iz pluća, grčeva, glavobolja/migrena, alergija, srčanih oboljenja (pospješuje rad srca). Koristi se i za ublažavanje menstrualnih grčeva i u svakom slučaju regulira menstruaciju.

Iako pogoduje radu svih organa, kad spomenemo đumbir, prva asocijacija je: probava, pluća i srce.

Izuzetno je djelotvoran kod ublažavanja upala u organizmu, smanjuje bol, pogoduje zdravom razvoju tjelesnih tkiva, jača imunitet, te smanjuje rizik od mnogih srčanih bolesti, raka i kroničnih bolesti poput dijabetesa.

Slika zaslona 2013-02-18 u 03.09.40

Ne koristiti: U trudnoći (u malim dozama može se korisiti za ublažavanje trudničke mučnine), kod upale kože, visoke temperature, visokog krvnog tlaka, krvarenja, žučnih kamenaca, i ostalih Pitta disbalansa (osobito đumbir u prahu)

Preporučena doza i načini korištenja: Kapsule, čaj, sok, ili u hrani. Do 500mg dnevno (K.P.Kalsha)

Preporučujem prije upotrebe konzultirati se s Ayurvedskim terapeutom radi određivanja dnevne doze i načina upotrebe.

S đumbirom nećete pogriješiti, poznat i kao “Univerzalni lijek”- blagotvoran je za sve. Jedan je od najzdravijih začina na svijetu (najviše “sattvic” od svih začina) i svakako ga preporučujem uvijek imati u kuhinji!

Ne zna se koliko je star, jer nikad nije pronađen kako raste u divljini. Potječe iz Indije i Kine, i u drevna vremena bio je iznimno značajan u trgovanju začinima. U 19. stoljeću u engleskim je pubovima bilo popularno imati đumbir u kutu, kako bi ga klijentela dodavala u piće.

Stomak voli đumbir

Đumbir je, uz gore navedena djelovanja i uporabu, izuzetno koristan kod probavnih smetnji. Pospješuje probavne vatre (agni), apsorbira i neutralizira toksine (ama) u probavnom traktu, pojačava izlučivanje probavnih enzima i sokova, uključujući žuć i slinu, te ublažava bolove u stomaku (osobito svježi đumbir). Njegovi sastojci čine crijeva glatkima, te ubrzavaju kretanje hrane – tako smanjuju napuhivanje i ostale neugodnosti. Čaj od svježeg đumbira ublažava bol i kiselinu u želucu, te djeluje protuupalno. Đumbir liječi sve probavne poteškoće. Vrlo je učinkovit u čišćenju organizma od parazita i bakterija, ubija patogene bakterije i pogoduje razvoju dobrih bakterija. Takodjer, đumbir čisti toksine iz krvi i limfe. Slika zaslona 2013-02-18 u 03.11.51

Spašava od glavobolje

Jedan je od najboljih prirodnih ljekova koji suzbija glavobolju/migrenu, osobito u početnoj fazi. Čim počnete osjećati glavobolju, dobro je popiti dvije velike žlice praha đumbira otopljenog u vodi. Moguće je da se kroz nekoliko sati glavobolja ponovo pojavi, tada ponovite postupak s đumbirom.

Snižava šećer, kolesterol, a pomaže čak i kod – raka!

Đumbir, međuostalim, pomaže i kod diabetesa – smanjuje šećer u krvi. U većoj dozi snižava kolesterol. Istraživanja su pokazala da đumbir čak smanjuje širenje stanica obuhvaćenih rakom te ublažava mučnine tijekom kemoterapije.

Ublažava menstrualne grčeve

Blagotvoran je kod poticanja menstruacije i ublažava menstrualne grčeva (topli čaj od svježeg đumbira). Preporučujem piti čaj od svježeg đumbira za balansiranje ženskih organa u cjelosti (2. čakra).

Stop virozi, gripi, artritisu, te hladnim rukama i stopalima

Slika zaslona 2013-02-18 u 03.13.31Đumbir (suhi prah) pospješuje površinsku cirkulaciju, stoga se koristi u tretmanima hladnih ruku i stopala. Koristan je u ublažavanju viroze i gripe. Oblozi od đumbira pomažu kod bolnih zglobova (nastalih zbog učestalog ponavljanja istih pokreta). Često se koristi kod artritisa (suhi prah), osobito za hladne i suhe zglobove.

Vrlo je bogat izvor kalcija i željeza. Preporučujem ga, za početak, svakodnevno dodavati hrani kao začin. Ogulite ga i nasjeckajte na komadiće te dodajte u variva, juhe, čajeve, sokove…

Kako prepoznati svježi đumbir?

Svježi đumbir prepoznat ćete po glatkoj, debeloj kori, tamnije smeđoj boji, kvrgast je, čvrst i izgleda kao napuhan.

Gdje raste i od kuda dolazi najbolji đumbir?

Đumbir potječe iz Istočne i Zapadne Indije, te Azije. No, sada već raste posvuda po svijetu. Najkvalitetniji đumbir raste na Jamajci i Havajima, stoga uvijek prilikom kupovine provjerite podrijetlo / sada znate od kuda dolaze najbolji komadi. Nekoliko polaznika mojih radionica kaže da ga uzgaja i kod nas, traži puno vode i bogatu zemlju.

[ NAPOMENE ]

Sveži đumbir i suhi đumbir (u prahu) koristimo u različite svrhe. Svježi đubir je djelotvorniji na površini organizma, đumbir u prahu je energetski puno topliji i kao takav je djelotvorniji za unutrašnjost organizma.

Svježi: potiče perifernu cirkulaciju i uzrokuje znojenje. Čisti toksine iz krvi i tjelesnih tekućina. Kod menstrualnih grčeva preporučujem vrući čaj od svježeg đumbira.

Suhi: djelotvorniji kod srčanih oboljenja, čisti sluz i toksine iz pluća, djeluje protuupalno kod artritisa.

[ AYURVEDSKE NAPOMENE ]

Svježi đumbir je bolji za smirivanje Vata doše, bolji je laksativ od đumbira u prahu.

Đumbir u prahu je energetski puno topliji, i kao takav odličan za ublažavanje simptoma Kapha doše, osobito za jačanje probavnih vatri i čišćenje toksina kod Kapha doše.

DOBRODOŠLI NA MOJE AYURVEDSKE SEMINARE U ZAGREBU, RIJECI, SPLITU I OSIJEKU.

Više info OVDJE.

[ RECEPTI  S ĐUMBIROM ]

Sirup od đumbira, ukiseljeni đumbir, komprese… I ostali Recepti s đumbirom OVDJE.

Recept za jedan jaaaaako dobar voćno povrtno đumbirasti sok

  • 1  žlica svježeg đumbirovog korjena
  • 5 mrkvi
  • 2 cikle
  • 1 oguljena jabuka

Procjedite kroz juicer.

Čaj od đumbira

4 žlice naribanog svježeg đumbira

1l vode

1/2 limuna

1-2 žlice meda

1 žličica kurkume (po želji)

Ogulite đumbir i narežite ga na što tanje komadiće, ili izribajte na ribež. Prelijte ga vrelom vodom i pustite da odstoji najmanje 1/2 sata (što duže to bolje). Kada se ohladi dodajte med i limunov sok. Ne dodavati med u VRELI čaj !

Pozivam Vas na moj certificirani seminar OSNOVE AYURVEDE koji ću sljedeći vikend (30.11.-1.12.) održati u Zagrebu. Više info OVDJE. Bit će to moj zadnji seminar ove godine u Hrvatskoj. Prijave na mail tanja@lightofayurveda.com Dobrodošli!

~  LightofAyurveda :: Ayurvedom do Zdravlja blog piše:

Tanja Kraljić Strgačić certificirani Ayurvedski terapeut ~

~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a sve češće i u Hrvatskoj; u Zagrebu, Rijeci i na čarobnom otoku IŽu. Ayurvedske konzultacije o zdravoj prehrani prilagođenoj došama (odnosno svakome individualno), o preveniranju i lječenju bolesti prirodnim putem, individualnoj upotrebi ljekovitog bilja… s klijentima u Hrvatskoj održava uživo, i putem skype-a. Više o Tanjinim ayurvedskim konzultacijama pročitajte ovdje Veselim se susretu s Vama kroz Ayurvedu!~

23 komentara (+add yours?)

  1. Melinda
    sij. 19, 2012 @ 22:13:24

    Baš jutros sam popila vruće sojino mlijenko u koje sam nasjeckala malo svježeg đumbira, super fino

    Odgovori

  2. Vesna Martinec
    ožu. 14, 2012 @ 15:57:08

    Đumbir imam uvijek u smoćnici … Ne mogu nabrojiti gdje ga sve nisam stavljala svježeg što preferiram .. U grah salatu. Sa slanutkom, francusku salatu, uz ribu soljenu, friganu, lešo … U svježi kiseli kupus ili kuhani ali na kraju .. U sokovima od voća i povrća … Preporučam da svatko tko ga voli eksperimnetira i pronađe gdje mu najviše paše jer je čudesan po djelovanju ..

    Odgovori

  3. lightofayurveda
    ožu. 14, 2012 @ 16:07:57

    Slažem se s Vama Vesna, svježi đumbir možemo koristiti na 1000 načina, čudesno je ukusan, ljekovit i trenutno podiže energiju. Lijepi pozdrav, Tanja

    Odgovori

  4. Marica Zavrski
    sij. 06, 2013 @ 19:46:19

    Draga Tanja oduševljena sam tvojim znanjem i jako mi se sviđa što to radiš sve na prirodan način,zanima me dali imaš nešto za vene do sada nisam imala ali mi se odjedanput počele pojavljivati ne znam čime da ih mažem ili koji čaj da pijem.Ako mi možeš pomoći bila bi ti zahvalna

    Odgovori

  5. djubir+med
    sij. 18, 2013 @ 17:45:21

    Ja sam upravo danas kupio đumbir radi ljekovite kombinacije sa medom,mama hoce da to napravi.Usuput ako nekome znaci u Konzuma sam kupio na akciji 10KN klilo.

    Odgovori

  6. boris grgurina
    velj. 18, 2013 @ 08:58:46

    gdje nabaviti đumbir u prahu? Hvala!

    Odgovori

  7. Diosa
    velj. 18, 2013 @ 19:44:53

    Prvi puta sam ga upoznala prije 15 god u latinskoj americi, tocnije Panama gdje je ucestali svakodnevni sastojak svih jela. Obozavam ga ali ga nikada nisam probala kao caj. Lijep clanak.

    Odgovori

  8. Nadica Bezik
    velj. 18, 2013 @ 21:01:18

    boris grgurina kvalitetan đumbir u prahu, u Zagrebu, mož kupiti u trgovini Moj Garden ili bio đumbir u prahu u trgovini Lucella, Tuškanova 21. Pogledaj njihov web..
    Tanjice, đumbir je dio moje svakodnevice i zaslužuje puno slave …

    Odgovori

  9. radmila
    srp. 21, 2013 @ 18:40:30

    svaka cas za ova lijek

    Odgovori

  10. ivana jerković
    ruj. 14, 2013 @ 09:23:22

    pijem đumbir i pospješio mi je oskašljavanje buduči da pušim,znači li to da djeluje

    Odgovori

  11. Mirjana Milicevic
    ruj. 20, 2013 @ 19:08:12

    Hvala na divnom tekstu o djumbiru! Dali ste mi jos novih nacina kako da ga koristim! Topli pozdrav i hvala!

    Odgovori

  12. Širaz Smajic
    ruj. 27, 2013 @ 19:40:43

    odusevljena sam ovim receptima od dumbira

    Odgovori

  13. Irena
    velj. 19, 2014 @ 17:37:17

    Predivan članak gospođo Tanja, a obzirom na taj članak slijedi pitanje :
    Dali čaj od svježeg đumbira može znatno povisiti krvni tlak ?
    Zahvaljujem na pomoći
    Irena Leljak
    Prof fizike u mirovini

    Odgovori

    • Irena
      ruj. 29, 2014 @ 08:01:02

      Gospođo Tanja ,
      Još nisam primila odgovor na pitanje postavljeno 19. veljače 2014.
      Zahvaljujem

      Odgovori

      • lightofayurveda
        ruj. 29, 2014 @ 08:38:02

        Postovana gdja Irena, djumbir potice cirkulaciju te moze povisiti krvni tlak, stoga osobama s tim problemom preporucujem umjerenu konzumaciju, u manjim kolicinama, i pratiti tlak pri tome… Reakcije su, kao i u svemu, individualne, i nemoguce ih je predvidjeti… Lijepi pozdrav, Tanja

  14. Vanesa
    velj. 22, 2014 @ 14:22:25

    Lijep pozdrav,
    sve naj pohvale za članak. Mene je samo zabrinula ona napomena NE KORISTITI u trudnući. Zaista?? Ja obožavam đumbir, uvijek koristim jedino sviježe naribani kao caj ili dodatak juhicama. U trudnoci nikako?
    Hvala!!!

    Odgovori

  15. Tea Škarić
    tra. 24, 2014 @ 16:26:55

    Poštovana Tanja, molim Vas da mi kažete kolika je dnevna preporučena doza svježeg đumbira, odnosno, prema Vašem receptu za količinu od 1 litra čaja – da li treba konzumirati 1 litar dnevno ili drugačije?
    Srdačan pozdrav
    Tea Škarić

    Odgovori

    • lightofayurveda
      tra. 24, 2014 @ 17:24:45

      Draga Tea, na litru vode stavite 1 zlicu naribanog djumbira, ako je prejako za Vas smanjite dozu i to je to, dovoljno za jedan dan ako se uzima preventivno i kao napitak za opce zdravstveno stanje. Lijepi pozdrav

      Odgovori

  16. Tea Škarić
    tra. 25, 2014 @ 23:16:59

    Draga Tanja, hvala Vam na brzom odgovoru i pojašnjenju. Čaj kuham starijoj osobi, voljnoj da konzumira tvari korisne za organizam. Ako nije prevelika doza od 4 kašičice đumbira na litar vode, to je za njega u redu – nema smetnji radi okusa i jačine. Također, molim Vas da mi odgovorite da li je uz čaj, u toku dana, preporučivo uzimati naribani đumbir umiješan u med i koju količinu.
    Srdačan pozdrav

    Odgovori

  17. Tina
    ruj. 28, 2014 @ 16:42:33

    obozavam djubir imam visok krvni pritisak paga koristim u malim kolicinama .. ovi dana naribala djubir u med i moja familija to obozava .. hvala gosTanji za ovaj clanak ..

    Odgovori

  18. Mirza
    lis. 08, 2014 @ 01:29:09

    Sirov dzumpir mi uopste ne steti,ali kada sam probao dzumbir u prahu imao sam stomacne probleme.
    Inace je dzumbir nevjerovatna biljka!

    Odgovori

  19. zekira2411@gimel.com
    ruj. 15, 2015 @ 04:36:25

    Meni pomaze za varebje stomaka,pogotovo ako sam se prejela,ili imam osjecaj da mi stomak nema snage da pretadi hranu,samo ogulim komadic djumbira,stavi u usta zvacem dok ima ska i na kraju ga progutam,sve probleme odnese za kratko vrijeme.

    Odgovori

    • Irena Leljak
      sij. 11, 2016 @ 21:48:31

      Draga gospođo Tanja, Željela bih od Vas ćuti odgovor na pitanje dali đumbir povisuje krvni tlak, Hvala, hvala i hvala Irena Leljak, Prof u mirovini

      Odgovori

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: