Čips od kelja. Mmmm…

Čips od kelja je zdrava inačica krumpirastog čipi čipsa. Ukusan je, a i kad samo pomislimo koliko je zdraviji od preslanog i nauljenog čipi čipsa, ne čudi što čipsu od kelja popularnost u zadnje vrijeme naglo raste. Pun je antioksidansa, vlakana, omega 3 masnih kiselina, te hranjivih sastojaka koji preveniraju čak i od raka ~ U Americi je Čips od kelja već proglašen “Superhranom”. Lak je i jednostavan za izradu ~ Poslastica za djecu i cijelu obitelj! 🙂 U slast ~

Početnički recept

Jedan od najjednostavnijih recepata je pomješati 2 velike žlice jabučnog octa sa 2 žlice maslinovog ulja. Preljev izmješati s iskidanim listićima jedne glavice kelja, zatim staviti u pećnicu kako bi se kelj osušio i potom posipati s malo soli.

Važno je da oprane listiće kelja dobro posušite, može i krpom, prije negoli ih stavite u pećnicu. Tako ćete dobiti hrskavi čips. Pečnicu ostavite lagano otvorenu prilikom isušivanja kelja (ne peče se, nego isušuje) kako bi para mogla izlaziti van…

Ukoliko ne volite kiselo octeni okus, u recept nemojte dodati jabučni ocat. Dobra zamjena je limunski sok. U smjesu još možete dodati sjemenke sezama, tahini (pasta od sezama), po želji i češnjaka, te ostalih začina. Vrlo brzo ćete sami otkriti vaše omiljene dodatke ovoj delikatesi.

Po želji, malo posolite (preporučujem himalajsku, po mogućnosti rozu sol – je je hranjiva i sadrži mnoštvo organizmu potrebnih minerala).

Važna napomena: Nakon što je gotov, čips dobro ohladite – jer tek tada je onaj pravi, fini, hrskavi!

Slasni limunski čips od kelja

Sastojci:

  • 1 glavica svježeg kelja
  • 1/4 šalice indijskih oraščića ili sjemenki (sezam, suncokret)
  • 1 velika žlica jabučnog octa
  • 1 velika žlica agave soka
  • 2 procjeđena limuna

Promješajte komadiće kelja u soku iz recepta, potom stavite u pečnicu da se kelj osuši – pečnicu nemojte zatvarati i upalite ju samo na lagano.

Postupak:

Prvo dobro operite kelj i odstranite stabljiku (predlažem da ju kompostirate!)

Ostale sastojke pomješajte u multipraktiku ili blenderu. Smjesa treba ispasti čvrsta. Dodajte ju u kelj do zadnje kapi 🙂 Sve dobro izmješajte.

Posložite kelj na dvije plate podložene papirom za pečenje. Položite u lagano otvorenu pečnicu na 175’C i isušujte 10-15 minuta dok rubovi kelja lagano ne posmeđe (Ne smiju zagoriti!)

U slast!

11 komentara (+dodaj svoje?)

  1. lightofayurveda
    sij. 31, 2012 @ 22:03:47

    Buduci da ovaj tekst ima tisuće klikova, jel netko pokusao napraviti cips? Bilo bi mi drago čuti dojmove…

    Odgovori

  2. Muza
    velj. 01, 2012 @ 21:55:09

    Je, evo danas moj šogor.. Komentar na fejsu mu je – ne probati doma.. kaže da je bljak.. a nekak nisam niti sumnjala da će biti tako 🙂

    Odgovori

  3. lightofayurveda
    velj. 01, 2012 @ 22:01:41

    Žao mi je da mu se ne sviđa. Osobno ne volim s octom, a sve drugo mi je super. Ovisi i kako se ispeče… S druge strane, ima puno komentara na faceu ljudi koji su jucer i danas probali, i kazu da im je – odlican…. Zato sam da uvijek treba probati nesto novo, pa vidjeti… 🙂 Ukusi su različiti. Tanja

    Odgovori

  4. lightofayurveda
    velj. 06, 2012 @ 21:24:56

    Važna napomena za čips od kelja: potrebno ga je dobro OHLADITI nakon isušivanja, jer tek tada postaje onaj pravi – hrskav i ukusan 🙂 Dok je topal i nije bas nesto ukusan, ali takav s ei ne jede. Tko je vidio jesti topal čips? 🙂 Osobno mi se ne svidja s tahinijem – prejako mi je to, vise volim najjednostavnije light verzije….

    Odgovori

  5. marina
    velj. 17, 2012 @ 10:31:27

    zasigurno ću probati (eksperimentirati) s time ove dane, pa javiti kako mi se bude svidjelo, hvala, čini mi se zanimljivim,a i ukusnim, ikao se na neke opkuse treba i naviknuti, naravno…

    Odgovori

  6. lightofayurveda
    velj. 24, 2012 @ 21:42:49

    evo još jedna zanimljiva receptura za čips od kelja – najnoviji superpopularni snack
    http://www.vegiehead.com/breakfasts-snacks–smoothies.html

    Odgovori

  7. kelj
    ožu. 31, 2012 @ 22:16:07

    već treći put radim čips od kelja.Sušim ga u dehidratoru na 42 stupnja i još niti jednom nije bio hrskav. Uvijek je su listovi suhi prije nego ga mariniram. Ne znam gdje griješim??

    Odgovori

  8. lightofayurveda
    tra. 02, 2012 @ 04:10:29

    Hm… Dali pricekate da se kelj ohladi? Postane hrskav tek kad je gotov i kad se ohladi..

    Odgovori

  9. Igor
    tra. 15, 2013 @ 22:19:06

    Danas sam prvi put kupio ovo u prodavnici, inače živim u Dablinu (Irska), i oduševio sam se! 🙂

    Zove se “Kale Crunchie”, i vrlo je ukusno.

    Sastojci su kelj, semenke suncokreta, vinski paradajzi, crveni biber, tamari, sok od limuna, voda, beli lul, cayenne pepper.

    Ne znam kako su sve to izmiksali, ali je stvarno super!

    Isprobaću vaš recept ovih dana pa javljam 🙂

    Pozdrav iz Dublina,
    Igor

    Odgovori

  10. marinita
    ruj. 07, 2014 @ 15:48:11

    čips od kelja je s obzirom na ono što su moja djeca navikla jesti otrov čips od krimpira kako oni kažu malo bljakav , ali kada im pametno objkasniš zdravstvenu stranu idodaš preljeve naravno zdrave po njihovoj volji jeddu svaki dan bolje rečeno grickaju svakim danom sve više i zadovoljni su.Ne treba im nikako reći da to nevalja ili da je neukusno,već sasvim suprotno.U biti trebaju stjecati prave i zdrave prehrambene navike. Svojoj djeci sve najzdravije.

    Odgovori

  11. mimi
    ruj. 15, 2015 @ 16:12:19

    cips od kelja izvanrdean

    Odgovori

Komentiraj