Probava je, prema Ayurvedi, temelj zdravlja, a Kitchari je temelj zdrave probave. Kitchari je najpopularniji ayurvedski obrok, hranjiv, ljekovit, ukusan. Idealan je omjerom nama potrebnih proteina, a njegova dodatna kvaliteta je što istovremeno dubinski čisti i jača organizam.
Sličan je onomu što mi zovemo varivo i pripravlja se lako i jednostavno. Sastoji se od mungo graha, basmati riže, povrća, začina i obavezno – Ghee. Kitchari se lako probavlja i upija u organizam, izuzetno je hranjiv obrok, zasitan, a može se pripremiti na bezbroj načina – i uvijek je drukčiji. Ovaj je obrok pogodan za sve doše, i predstavlja upravo savršen omjer proteina i ostalih hranjivih sastojaka.
Jednako je dobar i za zdrave i za bolesne. Kod bolesnih osoba napredak u izlječenju ubrzava se vrlo lako nakon što pacjent svakodnevno počne jesti Kitchari. Kitchari omogućuje lagan i ubrzan oporavak nakon teških terapija i bolesti. Može se skuhati više jušno, ili gušće, po vlastitoj želji i odabiru, odnosno u skladu s Vašim došama (Za Vata došu i u Vata razdoblju godine – jesen, poželjno je kuhati više jušno). Što je više jušan, lakši je za probavu. Kitchari upravo savršeno i brzo regulira probavu, balansira probavne vatre i potiče eliminaciju toksina i nepotrebnih ostataka hrane iz tijela.
Probava je, prema Ayurvedi, temelj zdravlja, a Kitchari je temelj zdrave probave.
Može se pripremati na razne načine, ovdje Vam donosim jedan od načina kako ga ja pripravljam:
- 1 šalica Mungo graha
- 1 šalica bijele Basmati riže
- 2 žlice ili više Ghee-a (Vata doša traži više)
- 1 žličica Kurkume
- 1 žličica Sjemenki kumina
- Oko 7 šalica vode, ovisno želite li da bude više ili manje jušno
Začini prema došama:
Vata: 1 žlica svježeg đumbira, 1 žličica timijana, 1/2 žličice himalajske soli. Vata doši potrebno je više Ghee-a, skuhajte jušno
Pitta: 1 žličica sjemenki koromača (i/ili sjemenki korijandera), 1 žličica timijana.
Prije posluživanja, dodajte 1 žličicu mljevenog korijandera, posipajte sokom od limete (ili limuna) svježim cilantrom ili kokosom.
Kapha: Prstohvat crnog papra, i cayenne papra, žličica đumbira, 1 žličica timijana.
Povrće prema došama: (2 do 6 šalica, ovisno o izboru povrća)
Vata
Često: cikla, mrkva, cilantro, češnjak, mladi luk, tikvice, batat
Ponekad: karfiol, rajčica, brokoli, celer, kukuruz, krastavci, patliđan, kelj, ljute papričice, gljive, krumpir, radić, alge, špinat, grašak
Pitta
Često: Alfalfa klice, artičoke, šparoge, brokoli, prokulice, kupus, karfiol, celer, cilantro, krastavci, kelj, zeleno lisnato povrće, salata, gljive, luk, grašak, bundeva, tikvice, alge
Ponekad: Avokado, cikla, mrkva, kukuruz, patliđan, češnjak, peršin, krumpir, špinat, batat, rajčica
Kapha
Često: Alfalfa klice, artičoke, šparoge, brokoli, prokulice, kupus, karfiol, mrkva, celer, cilantro, kukuruz, kelj, salata, zeleno lisnato povrće, luk, peršin, ljute papričice, krumpir, radič, alge, špinat
Ponekad: Gljive, rajčice
PRIPREMA
1. Zeleni mungo grah ostavite u vodi preko noći, kako bi bio lakše probavljiv
2. Operite basmati rižu
3. Pripremite povrće
4. Zagrijte Ghee, te dodajte kurkumu i kumin, pirjate na laganoj vatri pola minute.
5. Dodajte povrće i pirjajte oko 30 sekundi
6. Dodajte mungo grah i basmati rižu te pirjajte oko 30 sekundi
7. Dodajte vodu i pojačajte vatru da zakipi. Potom smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta
8. Đumbir i sol dodajemo pri kraju kuhanja.
9. Ostale začine dodajemo na kraju kuhanja.
Vata i Kapha: dodajte papar i malo ljutih začina
Pitta: dodajte svježi cilantro i mljeveni koriander
10. Na kraju kuhanja uvijek volim dodati malo zelenog lisnatog povrća.
Nakon serviranja, dodajte sok od svježeg limuna
- Kaphi odgovara više mungo graha i začina, manje riže
- Pitti odgovara jednak omjer mungo graha i riže, te puno cilantra
- Vati odgovara više riže i začina, manje mungo graha, i puuuno Ghee
Jedemo s Ljubavlju i u Miru
Svjesno, Zahvalno, i s Zdravom namjerom
Par riječi o Mungo grahu…
Mungo grah je malen, sa tamno zelenom ljuskicom. Koristi se cijeli ili prepolovljen na pola. Odgovara svim došama, vrlo je lako probavljiv, posebice ukoliko ga usporedimo s običnim grahom. Trpkog je i slatkog okusa, te rashlađujuće energije.
Odličan je za probavu, bogat izvor proteina za vegetarijance.
Čisti krv, te neutralizira toksine u tijelu, posebice kod Pitta doše. Neutralizirajući toksine u tijelu, djeluje smirujuće i na um; opušta, ublažava hiperaktivnost, čisti kolesterol i ostale masnoće iz krvožilnog sustava, prevenira mnoge bolesti. Mungo grah je jedna od osnovnih najzdravijih namirnica koju promovira Ayurveda.
Odlično se uklapa u mnoga jela, povrće, grahorice, žitarice, začine..
Recept i preporuke napisala:
Tanja Kraljić Strgačić , Ayurvedska terapeutkinja
~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Učila je od najistaknutijih svjetskih ayurvedskih liječnika i učitelja Dr. Vasant Lada i Dr. David Frawleya. Trenutno živi i radi na relaciji Zagreb – Iž – Los Angeles. Ovo ljeto Tanja i suprug Tony vraćaju se u Hrvatsku i potpuno posvećuju prenošenju Znanja Ayurvede našim ljudima. “Zahvalna sam jer sam imala priliku učiti od najboljih svjetskih učitelja Ayurvede, aromaterapije, mastera ljekovitog bilja… To znanje sada želim prenijeti u Hrvatsku. Radujem se susretu s svima Vama kroz Ayurvedu”.
Osim Ayurvede, u svome radu Tanja primjenjuje Bioenergiju, Theta iscjeljivanje, Reiki, Autogeni trening, Intuitivno iscjeljivanje, zatim Zvukoterapiju (gong, zvučne zdjele), Aromaterapiju…
Tanja Kraljić Strgačić
Ayurvedic Health Specialist
California College of Ayurveda
Pozivamo Vas na Ayurvedsko ljetovanje na čarobni otok IŽ ~ sve informacije OVDJE.
Pozivam vas na AYURVEDSKO LJETOVANJE NA OTOKU IŽu
TJEDAN AYURVEDE NA OTOKU IŽu 2014. S Tanjom Kraljić Strgačić |
||
9-16.8. |
16-23.8. |
23-30.8. |
Certificirani seminar OSNOVE AYURVEDE | Certificirani NAPREDNI seminar AYURVEDSKA HOLISTIČKA ANATOMIJA I | ZDRAVLJE ŽENE: Šapat Duše, Poruke Tijela |
30.8.-6.9. |
6-13.9. |
13-20.9. |
Ljekovito bilje u svakodnevnom Životu: IZRADA PRIPRAVAKA OD LJEKOVITOG BILJA | Certificirani seminar OSNOVE AYURVEDE | ZDRAVLJE ŽENE: Balansiram svoje hormone, balansiram svoj Život |
Klikom na naslov pojedinog seminara u tablici, doći ćete do više informacija o željenom seminaru.