Zašto je Ghee idealno ulje za kuhanje?!

Slika zaslona 2013-02-07 u 15.03.21Ghee je prema Ayurvedi ulje za kuhanje zlata vrijedno. To je pročišćeni maslac visoke kvalitete. Ghee poboljšava apsorpciju hranjivih sastojaka, stoga vitamine, minerale, začine i ostale hranjive sastojke iz namirnica Ghee potiče i potpomaže da prodiru duboko u tkiva i svaku stanicu organizma. Osim toga, Ghee podiže životnu vitalnu energiju (Prana, Chi), koži daje poseban sjaj, potiče probavu, jača rad mozga i povećava mentalnu jasnoću, pojačava memoriju i inteligenciju, balansira nervni i imuno sustav. U Ayurvedi ga na mnoge načine koristimo kao lijek; i oralno i površinski. Ghee je jednostavno odličan za cijeli organizam.

Posebnim procesom prokuhavanja nezasoljenog, nepasteriziranog maslaca dobivamo Ghee, odnosno ulje za kuhanje visoke kvalitete, pogodno i za osobe s intolerancijom na laktozu.

Čisti Ghee koristim svakodnevno prilikom spravljanja hrane. Za pojedine klijente pripravljam i ljekoviti Ghee – na način da u njega ukuham ljekovito bilje – Ghee tako još više potencira ljekovita svojstva biljaka.

Slika zaslona 2013-02-07 u 15.03.00

Ghee potiče probavu

Ghee odgovara svim trima došama, te potiče njihov balans. Na prirodan način čisti cijeli probavni trakt, što je izuzetno važno. Jer, prema Ayurvedi – korjen svih bolesti leži u probavnom traktu, te u glavi (mentalno). Prvi korak u rješavanju svih bolesti jest da reguliramo probavu kako bi stolicu imali svaki dan. Potom idemo dalje… Za razliku od mnogih liječnika koji tek 3-7 dana ne odlaska na WC smatraju zatvorom, prema Ayurvedi – jedna od najvažnijih stvari za očuvanje zdravlja je dobro regulirana probava, odnosno stolica svaki dan.

Nadalje, Ghee podmazuje zglobove i vezna tkiva, te tijelo čini fleksibilnim. Dobar je za libido i reproduktivni sistem, nježno djeluje na ženske organe a kod muškaraca potiče kvalitetu i kvantitetu sjemena.

Dok maslac blokira krvne žile i probavni trakt, Ghee uklanja začepljenja

Za razliku od maslaca, Ghee stimulira cirkulaciju tjelesnih tekućina kao nijedna druga namirnica. Maslac blokira krvne žile i probavni trakt, Ghee uklanja začepljenja. Hladno prešano maslinovo ulje je, primjerice, iznimno zdravo za cirkulaciju žući – izuzetno za čišćenje jetre i žući. Ghee na isti način čisti, ne samo jetru i žuć, nego cijeli organizam!

Ayurveda kuhinjske začine ne koristi samo radi okusa, nego i u skladu s njihovim ljekovitim svojstvima. Začini pirjani na Ghee prodiru duboko u tkiva i tako još više ostvaruju svoj potencijal.

Povisuje li Ghee kolesterol?

Na ayurvedskim seminarima polaznici me često znaju pitati povisuje li Ghee kolesterol. Ne, ukoliko se koristi umjereno i na pravi način. Ghee odgovara svim trima došama, no svakako želim naglasiti kako Vata tipovi imaju mnogo veću potrebu za Ghee nego Kapha, ili pak Pitta. To je zato jer Vata organizmom dominiraju elementi zraka i etera, a oni su poznati po svojim suhim kvalitetama. Stoga je Vata organizam po svojoj prirodi dosta isušen i potrebno mu je dosta masnoće, a preporuka je korisiti najkvalitetniju, odnosno Ghee. Dominantno Kapha organizam već po prirodi je dobro nauljen iznutra, manje količnine Gheea mu odgovaraju, ali je potrebno pripaziti da ne pretjeramo s masnoćama. Pitta doša je u sredini.

Zdravo mršavljenje pomoću Ghee

Postoji i jedna lagana 3-5 dnevna kura čišćenja organizma uz Ghee. Dio te kure je popiti svaki dan ujutro na tašte Ghee s mlakom vodom (svaki od 3-5 dana jednu veliku žlicu više nego prethodni dan)… Iz osobnog primjera svjedočim da se nakon samo 3 dana osjećate sjajno, jer Ghee potiče eliminaciju toksina iz tijela. Trebam li reći da sam na taj način u 3 dana smršavila nekoliko kilograma? No, nemojte to zasada isprobavati doma, jer ta kura čišćenja, iako vrlo jednostavna, zahtjeva stručno vodstvo i precizne upute. Ako ste zainteresirani, možete mi se javiti za konzultacije.

Kako ga koristiti?

No, vratimo se Gheeu. Dakle, na ovom visokokvalitetnom pročišćenom maslacu pirjamo jela, kuhamo variva, rižu, povrće… U pravilu, 2-3 male žlice (u hrani) tijekom dana izuzetno dobro balansiraju cijeli organizam. Osobe s dominantno Vata došom, mogu si i po završetku jela žlicu Ghee dodavati na hranu.

Kako ga čuvati?

Ghee čuvam u staklenci na kuhinjskoj polici; nije ga preporučljivo držati u hladnjaku – kako to obično čine trgovci u supermarketima. Ljekovita svojstva pojačavaju se tijekom vremena. Prilikom upotrebe, Ghee uzimajte isključivo s čistom, suhom žličicom; jer ukoliko ga taknete s vlažnom žličicom potaknut ćete razvoj bakterija i Ghee će se pokvariti. Ghee na visokim temperaturama nikad ne proključa, što ga čini idealnom masnoćom za pripremu namirnica, pa čak i za prženje.

Jednom kad počnete kuhati na Ghee, mislim da se više nikad nećete odlučiti kuhati na nečemu drugom. Osim Ghee-a, u mojoj je kuhinji jedno od najzastupljenijih – kokosovo ulje, no ipak ga dosta rjeđe koristim jer, međuostalim, njegov je okus izrazito slatkast i kokosast. Volim, naravno, i maslinovo ulje – no ono nije dobro zagrijavati, stoga ga koristim isključivo za dressing, salate…

Ghee možete napraviti i sami

Ghee dobivamo prokuhavanjem visokokvalitetnog maslaca. Na taj način uklanjamo mliječne proteine, zasićene masnoće i vodu. Zbog toga je pogodan i za osobe koje imaju netoleranciju na laktozu. Ostaje zlatno ulje blagog okusa i arome.

Slika zaslona 2013-02-07 u 15.08.35

Nakon moje radionice “Naučimo izraditi Ghee i Kitcheri”, ovo je prvi Ghee koji je izradila moja polaznica Tanja DS.

Ponosna sam i sretna, Bravo Tanja!

OVDJE možete pročitati foto recept kako, korak po korak, napraviti Ghee.

 

~  LightofAyurveda :: Ayurvedom do Zdravlja blog piše:

Tanja Kraljić Strgačić certificirani Ayurvedski terapeut ~

picture-1_novo1~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Učila je od najistaknutijih svjetskih ayurvedskih liječnika i učitelja Dr. Vasant Lada i Dr. David Frawleya. Trenutno živi i radi na relaciji Zagreb – Iž – Los Angeles. Ovo ljeto Tanja i suprug Tony vraćaju se u Hrvatsku i potpuno posvećuju prenošenju Znanja Ayurvede našim ljudima. “Zahvalna sam jer sam imala priliku učiti od najboljih svjetskih učitelja Ayurvede, aromaterapije, mastera ljekovitog bilja… To znanje sada želim prenijeti u Hrvatsku. Radujem se susretu s svima Vama kroz Ayurvedu”.


Tanja Kraljić Strgačić
Ayurvedic Health Specialist
California College of Ayurveda

Pozivam Vas na Ayurvedsko ljetovanje na čarobni otok IŽ ~ sve informacije OVDJE.

Pozivam vas na  AYURVEDSKO LJETOVANJE NA OTOKU IŽu

 

 TJEDAN AYURVEDE NA OTOKU IŽu 2014.

S Tanjom Kraljić Strgačić

9-16.8.

16-23.8.

23-30.8.

Certificirani seminar OSNOVE AYURVEDE Certificirani NAPREDNI seminar AYURVEDSKA HOLISTIČKA ANATOMIJA I ZDRAVLJE ŽENE: Šapat Duše, Poruke Tijela

30.8.-6.9.

6-13.9.

13-20.9.

Ljekovito bilje u svakodnevnom Životu: IZRADA PRIPRAVAKA OD LJEKOVITOG BILJA Certificirani seminar OSNOVE AYURVEDE ZDRAVLJE ŽENE: Balansiram svoje hormone, balansiram svoj Život

Klikom na naslov pojedinog seminara u tablici, doći ćete do više informacija o željenom seminaru.

 

5 komentara (+add yours?)

  1. Vesna
    tra. 10, 2012 @ 21:18:29

    Interesira me jedna stvar:kako znamo da je maslac visoko kvalitetan^?

    Odgovori

  2. lightofayurveda
    tra. 13, 2012 @ 04:20:26

    Postovana, to se prepozna po okusu i mirisu, a najcesce i po cijeni🙂
    preporucujem ORGANSKI kupljen u trgovinama zdrave hrane…
    to nisu maslaci iz supermarketa.

    takodjer, povoljnija je ponuda ukoliko odete na trznicu, primjerice Dolac, i kupite direktno od kumica. Ili od nekog direktno sa farme… Ti su maslaci obicno iznimne kvalitete.

    Nadam se da je ovaj odgovor pomogao? Srdacno, Tanja ~

    Odgovori

  3. ana
    tra. 26, 2012 @ 18:20:51

    ja svakodnevno koristim maslinovo domaće ulje.Njega ,hvala bogu imamo.Ne pržim ništa tako da nema problema s zagrijavanjem ulja,a ostalu hranu kuham na malo vode .a začine sol i maslinovo ulje stavljam u hranu kad je kuhana.

    Odgovori

  4. Novkar Drago
    tra. 30, 2012 @ 07:55:09

    Maslo oz. ghi narejeno iz surovega masla, po klasični kmečki ali pa ayurvedski metodi s “praženjem” ni najbolše zaradi previsoke temperature. Nekatere slovenske babice so ga proizvajale na nižji temperaturi in to maslo/ghi je odlično tudi na kruhu.

    Odgovori

  5. lightofayurveda
    velj. 07, 2013 @ 14:22:56

    Jucer je emitiran prilog na HTVu u kojemu sam govorila i o Ghee-u. Pogledajte http://djh.hrt.hr/zdravi-ivot-80/7170-06-02-2013-kako-se-hraniti-zimi

    Odgovori

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: