Za prste polizati ~ Energetski prutići od đumbira

Dobre ideje za domaći, prirodni “snack”. Neka se nađe pri ruci na poslu, ako vam padne energija ili vas nespremne, naglo uhvati glad. Za sportaše, idealno za gricnuti prije, poslije ili tijekom treninga. Naprave se lako, a mogu li biti bolji nego domaći? Probajte napraviti kod kuće; treba samo malo vremena, dobre volje i gotovo je za čas. Zašto kupovati u dućanima, kad je lako napraviti doma? Tako barem 100% znate što jedete!

Predlažem da sastojke u prutićima prilagodite namirnicama koje odgovaraju vašim došama.

ENERGETSKI PRUTIĆI OD ĐUMBIRA

Aparatura: blender ili multipraktik

Sastojci:

  • 2 šalice zobenih ili rižinih pahuljica
  • 1 šalica indijskih oraščića
  • ¼ šalice meda ili prstohvat-dva stevije u prahu
  • 2 žličice cimeta
  • 3 žličice svježe ribanog đumbira
  • 1 šalica namočenih grožđica (barem nekoliko sati, a može i preko noći)

Usput predlažem pročitati: Zašto je đumbir uvijek dobro imati u kuhinji?

Postupak:

Sameljite indijske oraščiće do finog praha i prebacite ih u zdjelu. Potom ubacite ocijeđene grožđice u multipraktik ili blender te meljite dok ne dobijete pastu. Dodajte sve ostale sastojke i meljite dok ne dobijete jednoličnu, homogenu smjesu koja će nalikovati klasičnom tijestu za keksiće. Ili ih oblikujte rukom u kekse ili režite različite oblike modlom za kekse. Raspolažete li samo pećnicom, stavite ih sušiti na 50C dok ne budu suhi ili ih pojedite kakvi jesu ili ih pak zamrznite da se malo stisnu, pa ih onda kušajte.

Dodatni savjet raw coach Alex:

Zapakirajte po 2-3 keksića u prozirnu kuhinjsku foliju i tako ih spremite u hladnjak. Uvijek će vam biti pri ruci kad žurite iz kuće, a znate da ćete možda u nekom trenutku ogladnjeti, pa ćete bar znati da sa sobom imate nešto zdravo.

ENERGY BAR OD ŠLJIVA

Aparatura: multipraktik

Sastojci: 

  • 1 šalica suhih šljiva
  • 1 šalica drugog suhog voća poput grožđica, suhih trešanja ili smokava
  • 1 do 1 ½ žlice kakaa
  • Prstohvat morske soli
  • 1 šalica orašida poput oraha ili badema
  • Do 1/3 šalice dodataka poput kokosovog brašna, čokoladnih mrvica i sličnog (nije nužno)
  • Eventualno 1 žlica vode (ako nedostaje da se smjesa poveže)

Postupak:
Stavite sve sastojke u multipraktik te ga uključite. Smjesa će se pretvoriti u pastu, a možda čak i kuglu. Pazite da ne pretjerate s procesiranjem jer će u tom slučaju arašidi pustiti svoje masnoće, pa će smjesa postati preuljasta. Stavite u protvan ili na tacnu obloženu peki papirom i utapkajte rukama u veliku ploču. Spremite u zamrzivač na pola sata da malo otvrdne kako biste mogli izrezati individualne prutiće. Zamotajte u prozirnu foliju te držite u hladnjaku.

Dodatni savjet raw coach Alex: 

Ne morate uvijek u prutiće staviti suhe šljive. Za promjenu jednom pokušajte s datuljama koje su čudesna voćka. Imaju toliko željeza da jedna datulja dnevno pomaže kod problema s anemijom, smanjuju kolesterol, pune su vitamina i minerala, a navodno su i sjajne za libido. Eksperimentirajte, igrajte se i sami nađite svoju omiljenu kombinaciju.

~  Recepte je s nama podjelila Aleksandra Žarak, zagrebačka zagovornica sirove hrane. Njezin blog možete pogledati ovdje. ~

~  LightofAyurveda :: Ayurvedom do Zdravlja blog piše:

Tanja Kraljić Strgačić certificirani Ayurvedski terapeut ~

~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a tijekom ljeta u Hrvatskoj; u Zagrebu i na čarobnom otoku IŽu. Ayurvedske konzultacije o zdravoj prehrani prilagođenoj došama (odnosno svakome individualno), o preveniranju i lječenju bolesti prirodnim putem, individualnoj upotrebi ljekovitog bilja… s klijentima u Hrvatskoj održava i putem skype-a. Više o Tanjinim ayurvedskim konzultacijama pročitajte ovdje Veselim se susretu s Vama kroz Ayurvedu!~

_________________________________

www.lightofayurveda.com

www.lightofayurveda.wordpress.com

www.villamariaiz.com

www.ayurvedicteatime.wordpress.com

Više o Tanji, ovdje

Iskustva klijenata

4 komentara (+dodaj svoje?)

  1. mia b
    ožu. 13, 2012 @ 19:59:53

    jako fino!!!

    Odgovori

  2. Bo
    ožu. 23, 2012 @ 19:32:13

    finoooo
    ali jos finije je ako se zobene malo zmelju i namoce u soku od crvenog grejpa 😉

    Odgovori

  3. Luchy Lučić
    lis. 31, 2012 @ 00:28:55

    da li se može umjesto indijskih oraščića staviti neko drugo orašasto voće?

    Odgovori

Komentiraj