Tako dooobar ~ Čips od Koprive

Sezona je Koprive, jedne od najljekovitijih biljki našeg podneblja. Kopriva je široko rasprostranjena svud oko nas, i stoga ju predlažem upotrebljavati na što više načina. Što više i što češće🙂 Jer kopriva liječi – sve! Nakon iznimno čitanog recepta za čips od kelja koji sam objavila ovdje na blogu, i koji Vam je, vjerujem, bio fin, vrijeme je za još jednom prste polizaaati! Vrijeme je za super ukusan i zdrav čips od koprive ~

Čips od koprive lagan je i ukusan. Donji recept neka Vam posluži kao baza i inspiracija. Slobodno eksperimentirajte sa svojim marinadama: dodajte sir, ulje, ocat, začine… Ako Vam ostane listića – ne bacajte ih. Dodajte ih u svježi sok, smoothie, juhe, pesto, domaći kruh, ili, pak, osušite za čaj…

Sastojci za čips:

  • 20-40 svježe ubranih mladih listova koprive
  • 2.5 žličice hladno prešanog maslinovog ulja
  • 1 žlica octa od riže (ili nekog drugog octa)
  • 1-2 žlice shoyu, soja sosa ili tamari
  • 1-2 češnja češnjaka, zdrobljenog
  • 2-3 žlice nutritional yeast
  • svježe samljeveni crni papar za bolji okus (NE ako ste Pitta dosha!)

Upute:

Rukavice na ruke, put pod noge, pravac kopriva. Berite mlade listove s vrha stabljike. Operite i osušite. Odvojite listove od stabljike.

U većoj zdjeli promješajte sastojke za marinadu. Potom u zdjelu ubacite listove koprive i dobro ih natopite, u svaki umasirajte marinadu.

Sada skinite rukavice. Posložite listove koprive na pleh podložen papirom za pečenje. Stavite u lagano otvorenu pečnicu na 200 stupnjeva, kako bi listovi polako dehidrirali.

Nakon 15 do 20 minuta, preokrenite svaki list koprive na suprotnu stranu, kako bi s obe strane jednako dehidrirao i postao hrskav. Zavirite u pečnicu svakih 5 do 10 minuta i provjerite kako kopriva napreduje, postaju li listići hrskavi… Budite pažljivi da ih ne prepečete, dovoljno je da rubovi malo posmeđe i to je to. Ukupno vrijeme “pečenja” je oko 30 do 45 minuta. Kada to vrijeme istekne, a kopriva dobije hrskavu strukturu, izvadite iz pećnice i ohladite.

Ako nešto čipsa ostane i za poslije, spremite ga u staklnenku i dobro zatvorite. Čips će tako spremljen biti dobar tjedan dana, pa i duže. Ako izdržite i ne pojedete ga u trenu!🙂

Kako kada i gdje brati koprivu?
Prije svega, nabavite rukavice, jer kopriva žari. Pronađite korivu na mjestu u prirodi, po mogućnosti u eko zoni, daleko od zagađenog zraka i ispušnih plinova automobila…Osim toga, kopriva izuzetno snažno upija energije iz zemlje, tla, zraka i okoline, također ih i transformira, stoga je uistinu iznimno važno da ju berete u nezagađenim zonama.

Berite mlade listove s vrha stabljike, 5-10 centimetara od vrha prema korjenu. Dakle, sami vrh koprive. Listove je važno brati prije nego kopriva procvijeta, sada u proljeće i jesen, i prije sjemena. Režite ju škarama, pažljivo, kako bi biljci omogućili regeneraciju i nastavak rasta. Ukoliko ju odlučite sušiti, učinite to tako da ju objesite u snopovima prema dolje, na prozračnom, sjenovitom mjestu.

Kako je koristiti?

Kao čaj, tinkturu, kapsule, biljno ulje, sirup, te u jelima poput finih juha, varivima, popečcima, salatama, umacima za tjesteninu… Uskoro ću ovdje na blogu objaviti nekoliko uskunih i vrlo jednostavnih recepata…

Volim Koprivu

Kopriva (Urtica dioica) je jedna od najzdravijih biljaka našeg podneblja. Učinkovito ublažava alergije, čisti krv, smanjuje glavobolju, liječi astmu i kronični kašalj, ublažava visok krvni tlak i anemiju, čisti toksine iz tijela, rješava probleme bubrežnih kamenaca, smiruje upale na koži, potiče ljepotu kože i kose, te još puno puno toga… U jednom od sljedećih tekstova napist ću nekoliko zanimljih recepata kako koprivu upotrijebiti u kuhinji – recept za ukusnu juhu od koprive, njami njami umak za tijesto… Do tada, predlažem, ako još niste, pročitajte moj prethodni članak o ljekovitim svojstvima koprive OVDJE. U slast i u zdravlje ~ Živjeli!

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: