Sezona je Koprive, jedne od najljekovitijih biljki našeg podneblja. Kopriva je široko rasprostranjena svud oko nas, i stoga ju predlažem upotrebljavati na što više načina. Što više i što češće 🙂 Jer kopriva liječi – sve! Nakon iznimno čitanog recepta za čips od kelja koji sam objavila ovdje na blogu, i koji Vam je, vjerujem, bio fin, vrijeme je za još jednom prste polizaaati! Vrijeme je za super ukusan i zdrav čips od koprive ~
Čips od koprive lagan je i ukusan. Donji recept neka Vam posluži kao baza i inspiracija. Slobodno eksperimentirajte sa svojim marinadama: dodajte sir, ulje, ocat, začine… Ako Vam ostane listića – ne bacajte ih. Dodajte ih u svježi sok, smoothie, juhe, pesto, domaći kruh, ili, pak, osušite za čaj…
Sastojci za čips:
- 20-40 svježe ubranih mladih listova koprive
- 2.5 žličice hladno prešanog maslinovog ulja
- 1 žlica octa od riže (ili nekog drugog octa)
- 1-2 žlice shoyu, soja sosa ili tamari
- 1-2 češnja češnjaka, zdrobljenog
- 2-3 žlice nutritional yeast
- svježe samljeveni crni papar za bolji okus (NE ako ste Pitta dosha!)
Upute:
Rukavice na ruke, put pod noge, pravac kopriva. Berite mlade listove s vrha stabljike. Operite i osušite. Odvojite listove od stabljike.
U većoj zdjeli promješajte sastojke za marinadu. Potom u zdjelu ubacite listove koprive i dobro ih natopite, u svaki umasirajte marinadu.
Sada skinite rukavice. Posložite listove koprive na pleh podložen papirom za pečenje. Stavite u lagano otvorenu pečnicu na 200 stupnjeva, kako bi listovi polako dehidrirali.
Nakon 15 do 20 minuta, preokrenite svaki list koprive na suprotnu stranu, kako bi s obe strane jednako dehidrirao i postao hrskav. Zavirite u pečnicu svakih 5 do 10 minuta i provjerite kako kopriva napreduje, postaju li listići hrskavi… Budite pažljivi da ih ne prepečete, dovoljno je da rubovi malo posmeđe i to je to. Ukupno vrijeme “pečenja” je oko 30 do 45 minuta. Kada to vrijeme istekne, a kopriva dobije hrskavu strukturu, izvadite iz pećnice i ohladite.
Ako nešto čipsa ostane i za poslije, spremite ga u staklnenku i dobro zatvorite. Čips će tako spremljen biti dobar tjedan dana, pa i duže. Ako izdržite i ne pojedete ga u trenu! 🙂
Kako kada i gdje brati koprivu?
Prije svega, nabavite rukavice, jer kopriva žari. Pronađite korivu na mjestu u prirodi, po mogućnosti u eko zoni, daleko od zagađenog zraka i ispušnih plinova automobila…Osim toga, kopriva izuzetno snažno upija energije iz zemlje, tla, zraka i okoline, također ih i transformira, stoga je uistinu iznimno važno da ju berete u nezagađenim zonama.
Berite mlade listove s vrha stabljike, 5-10 centimetara od vrha prema korjenu. Dakle, sami vrh koprive. Listove je važno brati prije nego kopriva procvijeta, sada u proljeće i jesen, i prije sjemena. Režite ju škarama, pažljivo, kako bi biljci omogućili regeneraciju i nastavak rasta. Ukoliko ju odlučite sušiti, učinite to tako da ju objesite u snopovima prema dolje, na prozračnom, sjenovitom mjestu.
Kako je koristiti?
Kao čaj, tinkturu, kapsule, biljno ulje, sirup, te u jelima poput finih juha, varivima, popečcima, salatama, umacima za tjesteninu… Uskoro ću ovdje na blogu objaviti nekoliko uskunih i vrlo jednostavnih recepata…
Volim Koprivu
Kopriva (Urtica dioica) je jedna od najzdravijih biljaka našeg podneblja. Učinkovito ublažava alergije, čisti krv, smanjuje glavobolju, liječi astmu i kronični kašalj, ublažava visok krvni tlak i anemiju, čisti toksine iz tijela, rješava probleme bubrežnih kamenaca, smiruje upale na koži, potiče ljepotu kože i kose, te još puno puno toga… U jednom od sljedećih tekstova napist ću nekoliko zanimljih recepata kako koprivu upotrijebiti u kuhinji – recept za ukusnu juhu od koprive, njami njami umak za tijesto… Do tada, predlažem, ako još niste, pročitajte moj prethodni članak o ljekovitim svojstvima koprive OVDJE. U slast i u zdravlje ~ Živjeli!