Proljeće je vrijeme za korjen maslačka

Kad pomislim na maslačak pomislim na jetru. Maslačak je jedna od najučinkovitijih biljaka kod čišćenja toksina iz tijela, osobito korjen maslačka. Obavezno ga koristim kao dio detox procesa. Jetra i korjen maslačka se vole. Korjen maslačka oslobađa jetru. Oslobađa ju od smeća i svih štetnih, prljavih nakupina koje koče njezin rad. A koji se u njoj nakupljaju kroz nezdravu hranu, nečist zrak, vodu, stres… Zdrava jetra jedan je od temelja zdravlja našeg organizma. I zato preporučujem svima očistiti jetru barem dva puta godišnje. Svakako sada, u proljeće.

Za potpunu učinkovitost ljekovite biljke, važno ju je, međuostalim, ubrati u pravo vrijeme. Proljeće (i jesen)  su godišnja doba kada se bere korjenje biljaka. Jer sada, sva je energija biljke usmjerena u korjen. Tu su sada sva ljekovita svojstva biljke.

Da nije toliko rasprostranjen svud oko nas, maslačak bi zasigurno plaćali suhim zlatom. Samo to što nam je lako dostupan, često rezultira da ga niti ne primjećujemo. Nerijetko ga ljudi smatraju korovom. A tolika je ljekovita snaga u ovoj divnoj biljci.

Latinski naziv: Taraxacum officinale

Efekt na doše

PK-V+ (balansira Pitta i Kapha došu, povećava Vata došu)

Kada beremo korjen maslačka?

U jesen i proljeće. Tada je sva energija biljke pohranjena u korjenu. Godišnje doba, dan, pa čak i sat berbe čine bitnu razliku. Dručija su ljekovita svojstva maslačka ubranog u proljeće, a drukčija u jesen.

Zimska hladnoća pretvara inulin u fruktozu, što čini korjen maslačka ubran u proljeće prihvatljivijim i ukusnijim za jelo. Proljetno korjenje je slađe, manje gorko i lakše za prožvakati. U proljeće vadite korjen samo u periodu dok još nema cvijeta. Kada se otvori cvijet, energija biljke, pa tako i ljekovita svojstva, prelaze u cvijet. Proljetno korjenje je također bogatije taraxacinom, koji potiče rad žuči. U jesen je razina inulina (netopiva vlakna) veća, a razina fruktoze manja.

Kako ubrati korjen maslačka?

Koristite malu lopaticu za kopanje, ili čak može i čvrsta vilica. Nastojte ne oštetiti i ne zarezati korjen kako ne biste izgubili dragocjenu tekućinu iz korjena, jer u njoj su sva ljekovita svojstva. Bogata, plodna zemlja stvorit će deblji korjen, lakši za izvaditi.

Vadite korjenje na čistom mjestu, koje nije tretirano otrovima i pesticidima bilo koje vrste. Usmjerite se na velike, snažne biljke. Jer manji maslačak ima malo, vretenasto korjenje koje treba pustiti da još naraste i ojača.

Kako čuvati korjen maslačka?

Kao lijek, koristi se i svjež i osušen korjen. Korjen trebamo pažljivo oguliti prije nego ga izrežemo na sitne komadiće. Deblje korjenje preporučujem izrezati uzdužno (u smjeru energije biljke), na približno jednake komadiće kako bi se ravnomjerno osušilo.

Osušiti ga možete na zraku, ili u dehidratoru (150’C dok ne postane krhko). Ako mene pitate, biljke uvijek sušim na svježem zraku. Korjen maslačka raširite na podlozi. Birajte suho, hladno mjesto s dobrim protokom zraka. Osuši se za 3-14 dana (dok ne postane krhko). Suhi korjen zadržava svoja ljekovita svojstva godinu dana. Čuvajte ga u staklenci na suhom i tamnom mjestu.

LJEKOVITA SVOJSTVA

  • DETOX – Korjen maslačka snažan je u čišćenju organizma od toksina. Obavezno ga stavljam u recepture za deotox organizma, zajedno s korjenom čička i još nekim biljkama. Korjen maslačka jedna je od najjačih biljaka u svrhu eliminacije toksina iz tijela.
  • ČISTI JETRU, ŽUĆ, BUBREGE, LIMFU – Prije svega, čisti jetru i žuć, te potiće bubrege da čiste toksine i šalju ih kroz urin van iz tijela.
  • KORISTIMO GA U LIJEČENJU MNOGIH BOLESTI – ostipacije, nečiste kože (akne, edema, psorijaza), artritisa, reume, hepatitisa, žućnih kamenaca…
  • CISTE NA GRUDIMA, FIBROABDOMEN -Izuzetno je dobar za ženska oboljenja, osobito u preveniranju i lječenju različitih bolesti dojki (ciste, karcinom, tumori, problemi s dojenjem i majčinim mlijekom, nateknute grudi…)
Korjen maslačka čisti krv i jetru, regulira probavu, potiče rad žuči te na taj način regulira kolesterol i masnoće u krvi, rješava problem žučnih kamenaca.
Poznata američka herbalistica Lesley Tierra kaže kako je izliječila hepatitis kod nekoliko klijenata – i to samo čajem od korjena maslačka. Šest šalica čaja svježeg korjena maslačka izliječi hepatitis u samo 1-2 tjedna!!

Kako koristim korjen maslačka?

Da bi ostvarili njegov potpuni ljekoviti potencijal, pripremamo ga kao dekokciju ili tinkturu.

Odlučite li se praviti dekokciju, pomješajte 30 grama suhog korjena i 60 grama svježeg, prelijte sa 2.5 dcl vode i dodajte prstohvat soli. Pustite da provri, prekrijte i lagano kuhajte 20 minuta. Procijedite, a skuhani korjen kompostirajte. Dobili ste dekokciju, odnosno čaj. Pijte 3 šalice dnevno.

Način i količina upotrebe razlikuju se za svakoga. Bitni faktori su tjelesna težina čovjeka, trenutno stanje organizma, jakost simptoma, trajanje bolesti… Stoga, ukoliko želite ostvariti potpuno učinkovito ljekovito djelovanje biljke, slobodno mi se obratite za konzultacije.

Uz korjen, koristimo i LIST

List maslačka snažan je diuretik, stoga potiče eliminaciju toksina kroz učestalo mokrenje. Stoga, osobito odgovara Kapha doši jer potiče eliminaciju vode iz tijela (Kapha disbalans), no osobe s dominantno vata došom trebaju paziti da, kod korištenja lista maslačka, ne dehidriraju. O ljekovitim svojstvima lista maslačka pročitajte OVDJE.

Kontraindikacije

Maslačak ne koristiti kod naglih upala organizma, kod nagle upale žući, nagle upale probavnog trakta, iziritiranog želuca i probavnog sustava.

____

Tekst napisala:

Tanja Kraljić Strgačić , Ayurvedska terapeutkinja ~

 ~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Učila je od najistaknutijih svjetskih ayurvedskih liječnika i učitelja Dr. Vasant Lada i Dr. David Frawleya. Tanja trenutno živi i radi u Los Angelesu, a u zadnje vrijeme sve češće i u Hrvatskoj. Sljedeći dolazak u Hrvatsku najavljuje za lipanj, kada će voditi radionice u Zagrebu i Osijeku (Više informacija OVDJE), te 7. i 8. mjesec Ayurvedsko ljetovanje na otoku Ižu (Više informacija o radionicama OVDJE). Konzultacije s klijentima u Hrvatskoj vodi i putem skypea, te telefona. Kako zapravo izgledaju ayurvedske konzultacije možete pročitati OVDJE. Kontakt: tanja@lightofayurveda.com ~

Radujem se susretu s svima Vama kroz Ayurvedu ~

Slika zaslona 2013-03-18 u 04.18.59

6 komentara (+dodaj svoje?)

  1. Ana
    lis. 16, 2012 @ 08:27:40

    Može li se koristiti u trudnoći?

    Odgovori

  2. lightofayurveda
    lis. 16, 2012 @ 18:46:16

    Draga Ana, moj je savjet ne koristiti ljekovito bilje u trudnoci, nego dopustiti vasem tijelu da se razvija i hrani prema uobicajenom ritmu. Jedina biljka koju preporucujem u trudnoci je lisce maline, jer je tonik za uterus i zenski reproduktivni sistem, hrani majku i bebu, priprema Vas za porod, ublazava bol prilikom poroda i jos puno toga…. uz malo lista koprive… Osuseno lisce maline i koprivu pomjesajte u omjeru 2:1 i pijte 1-2 salice dnevno u posljednja dva trimestra trudnoce, jedna cajna zlica biljki na salicu kipuce vode, preliti. Ostale biljke, dakle, ne preporucujem u trudnoci, osobito ne ove koje ciste organizam, te imaju laksativna svojstva (poticu probavu) ili kako bi u ayurvedi rekli potice rad apana vayu, odnosno kretanje energije prema dolje… To moze dovesti do prijevremenog poroda, ili cak i do pobacaja…. Lijepi pozdrav i sve najbolje, Tanja ~

    Odgovori

  3. Peca
    lis. 17, 2012 @ 03:12:40

    Ja bolujem od limfodeme lijeve noge. Da li mi masala ask more pomoci?

    Odgovori

  4. Peca
    lis. 17, 2012 @ 03:14:00

    Da li moze pomoci ^^^

    Odgovori

  5. lana
    lis. 28, 2012 @ 07:24:34

    Pozdrav.Da li možete napisati kako se pravi ekstrakt korjena maslačka ili prah koji se koristi tako da se samo razmuti u vodi i popije? Čitala sam da je jedan farmer u Americi prahom izlječio rak prostate. Lana

    Odgovori

  6. mirjana
    ruj. 01, 2013 @ 12:03:12

    super,nisam ni bila svjesna do skora,koliko me interesira priroda. Ta vrijednost nasih biljaka.Malo znam zelim puno,puno vise. ucim ,ali to je malo.Tu nam je sve na domak ruke a mi to ne koristimo, htjela bi da me se uputi. ovaj vas nacin je super. citala sam o maslacku, super,sad znam da mogu i korjen,hm,to nisam nikad cula a kamoli znala. detalji su meni jako bitni,havala.

    Odgovori

Komentiraj