Napitak za poticanje probave

Slika zaslona 2013-03-01 u 19.47.45Prema Ayurvedi, korjenski uzrok svih neravnoteža u organizmu, odnosno bolesti, dolazi iz probavnog sustava i iz glave (neprobavljeni događaji i emocije). Stoga, izuzetno je važno održavati probavne vatre u ravnoteži. Ukoliko Vas muči konstipacija (ako nemate stolicu redovno svaki dan), to je problem koji se odmah treba rješavati. Donosim recept za balansiranje probavnih vatri (Agni) i poticanje probave, osobito ukoliko Vas muči konstipacija, dakle idealan za osobe s naglašenim Vata i Kapha došama. Recept sam preuzela od mog učitelja, dr Vasant Lada, a možete ga pročitati u tekstu ispod…

– 1 litra vode
– 2-3 žlice svježeg đumbira, sitno narezanog ili naribanog
– 1/2 žličice kajen papra
– 2 žličice gorke soli *
– 2 žlice šećera (kokosovog) ili prirodnog zaslađivača

* S gorkom soli se pije samo povremeno kod ozbiljne konstipacije, akutne ili, pak, kronične – koju želimo rješiti. Ukoliko napitak želimo konzumirati često, svaki dan, može, ali u tom slučaju ne koristimo gorku sol nego neku drugu kvalitetnu morsku sol – primjerice himalajsku rozu sol, cvjetnu sol…

Kada voda proključa, dodajte sve sastojke i ostavite na laganoj vatri 20 minuta. Skinite s vatre i pustite da se ohladi par minuta, te dodajte sok od 2 limete (ili limuna). NE kuhati sok od limete, također niti med ukoliko ga koristite.

Stavite čaj u termosicu kako bi ostao vruć i pijuckajte tijekom dana.

Recept sam preuzela od mog učitelja, dr VASANT LADa.

Članak napisala

Tanja Kraljić Strgačić certificirani Ayurvedski terapeut ~

picture-1_novo1~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Učila je od najistaknutijih svjetskih ayurvedskih liječnika i učitelja Dr. Vasant Lada i Dr. David Frawleya. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a tijekom ljeta u Hrvatskoj; u Zagrebu i na čarobnom otoku IŽu. Ayurvedske konzultacije o zdravoj prehrani prilagođenoj došama (odnosno svakome individualno), o preveniranju i lječenju bolesti prirodnim putem, individualnoj upotrebi ljekovitog bilja… s klijentima u Hrvatskoj održava i putem skype-a. Više o Tanjinim ayurvedskim konzultacijama pročitajte ovdje

Posebnost mog rada jest želja i cilj da ayurvedsko znanje prilagodim našem podneblju, ljudima, vremenu i mjestu gdje mi živimo. Upravo zato, u liječenju uglavnom koristim biljke koje rastu u našem podneblju. Znanje koje prenosim je primjenjivo u našim uvjetima, blisko našim ljudima. Moj stil konzultacija i radionica je jasan i primjenjiv.

Pozivam Vas na moje seminare i radionice / lipanj 2013. radionice u Zagrebu i Osijeku, te srpanj i kolovoz LJETO AYURVEDE NA ČAROBNOM OTOKU IŽu. Zbog velikog interesa za radionice obavezna je prijava na mail: tanja@lightofayurveda.com

Detalje o radionicama, kao i termine možete pogledati ovdje:

Ayurvedski seminari i radionice  ZAGREB   /    OTOK IŽ    /     OSIJEK

Veselim se susretu kroz Ayurvedu  ~

2 komentara (+add yours?)

  1. ayrveda tanjakralic strgacic
    ožu. 02, 2013 @ 21:06:03

    hvala na receptu. Imam jedno pitanje Dali se to pije samo u akutnom stanju zbog gorke soli ili moze drugacije

    Odgovori

  2. lightofayurveda
    ožu. 02, 2013 @ 21:09:45

    Postovana gdja Milka, ovo je jako dobro pitanje. S gorkom soli se pije samo povremeno kod ozbiljne konstipacije, akutne ili, pak, kronicne – koju zelimo rjesiti. Ukoliko napitak zelimo konzumirati cesto, svaki dan, moze, ali u tom slucaju ne koristimo gorku sol nego neku drugu kvalitetnu morsku sol – primjerice himalajsku rozu sol, cvijetnu sol…

    Odgovori

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: