Kurkuma u Ayurvedi zlata vrijedi

Slika zaslona 2013-03-27 u 07.47.23Kurkuma je jedna od najprisutnijih ljekovitih biljaka, odnosno začina u Ayurvedskoj medicini i kuhinji. Ljekovita svojstva kurkume poznata su stoljećima, osobito na Istoku. Na Zapadu također zadnjih godina privlači pažnju, a sve više istraživanja potvrđuju mnoga ljekovita svojstva kurkume. Pokazuje odlična svojstva u tretiranju bilo koje neravnoteže i pročišćavanju tekućina u tijelu (rasa) i krvi (rakta). Čisti toksine iz tijela na svim razinama. U Ayurvedi je neizostavan dio tretmana kod diabetesa i artritisa. Budući da potiče protok krvi i energije u abdomenu, maternici i cijelom tijelu, pogoduje uravnoteženju gotovo svih disbalansa ženskih reproduktivnih organa. Ublažava upale, bolove, korisna je i u tretiranju jetre. Balansira probavu. Odgovara svim trima došama, no zbog njezine isušujuće kvalitete i tople energije, Vata i Pitta doša trebaju ju koristiti umjereno. Kurkuma ostvaruje najbolje djelovanje ukoliko ju pomješate s malo crnog papra (3%) i ukuhate u Ghee. Svoj puni potencijal ostvaruje puno bolje u toj kombinaciji (Ghee i crni papar), nego ako ju otopimo u vodi i popijemo.

Botanički naziv: Curcuma longa

Ayurvedski naziv / na Sanskritu: Haridra

Porodica: Zingiberaceae

Dio koji se koristi: gomolj

Probava i jetra

Kurkuma ima zagrijavajuću energiju i kao takva potpomaže balansiranju probavnih vatri. Ublažava plinove, te ima jako protuupalno djelovanje, osobito u području probavnog trakta. Zbog toga se preporučuje kod divertikulitisa, kolitisa i iritabilnog kolona, te kod svih crijevnih infekcija i sluzi.

Kurkuma ubija patogene bakterije i sagorjeva toksine (ama) u probavnom traktu. Posljednja istraživanja pokazuju kako učinkovito djeluje kod prevencije raka debelog crijeva. Njezin gorki i opor okus igra važnu ulogu kod probavnih vatri i rasa dhatu (tekućine u tijelu) stoga je iznimno učinkovita kod balasiranja, te čišćenja tekućina u tijelu i krvi.

Slika zaslona 2013-03-27 u 07.47.46Oporo svojstvo kurkume zaustavljaju krvarenje unutar probavnog sustava. Preporučuje se kod čira na želucu jer smanjuje upalu, zaustavlja krvarenje, pomaže u preveniranju infekcije. Iz istog razloga pomaže kod upala i bolova uzrokovanih hemoroidima. U ovom slučaju može se upotrebljavati i oralno i površinski. Pazite kad ju upotrebljavate površinski, jer nakon kurkume sve ostaje žuto…

Kurkumu ubrajamo i u skupinu biljaka cholagogue, što znači da potiče izlučivanje žuči. Kontinuirano konzumiranje kurkume može spriječiti nastajanje žučnih kamenaca, no treba naglasiti kako se preporučuje izbjegavati kurkumu ukoliko su žućni kamenci prisutni.

Kurkuma potiče protok žuči kroz jetru. To je osobito važno, jer je od velike pomoći u probavljanju masnoća. Bilježi hepatoprotektivna svojstva, što znači da prevenira cirozu i druga teška oboljenja jetre.

Kurkuma je snažan antioksidant. Djeluje protiv teških kancerogena, poput dima cigarete i ostalih štetnih utjecaja iz okoline. Redovitim konzumiranjem kurkume pomažemo jetri da se lakše oslobodi metaboličkog otpada.

Kurkuma potiče zdravu crijevnu floru, zdravu probavu i jača imunitet. Koristi se i kod gljivičnih infekcija, te kandide.

Zdravlje Srca

Kurkuma pomaže u ublažavanju lošeg kolesterola (LHL). Znanstvenim istraživanjima potvrđeno je kako kurkuma ublažava začepljenje krvnih žila, potiče cirkulaciju i smanjuje krvni tlak. Pospješuje ozdravljenje nakon operacije srca.

Imunitet

Postoje brojne studije koje dokazuje kako kurkuma prevenira karcinom, te zaustavlja metastaze. Kurkuma je odlična u tretiranju anemie, jer potiče razvoj krvnih zrnaca. Nebrojeno je mnogo načina na koje kurkuma djeluje da bi ojačala imunitet.

Antibiotik

Kurkuma je izvrstan antibiotik, koristi se kod raznih infekcija, temperature, grlobolje, te u u prevenciji i tretiranju viroze i gripe, bronhitisa…

Zdravlje kostiju, snaga i fleksibilnost

Kurkuma odlično pomaže kod oboljenja kostiju. Zbog svog izuzetnog protuupalnog djelovanja, preporučuje se kod artritisa i ostalih kroničnih oboljenja kostiju. Obnavlja kosti i ublažava bolove. Za osobe kod kojih je artritis popraćen suhoćom, preporučujem kurkumu konzumirati u kombinaciji s Gheeom i sljezom.

Kukruma se može uzimati i preventivno kako bi održavali zdravlje kostiju. Jogiji nerijetko uzimaju kurkumu kako bi održavali svoje tijelo, zglobove i ligamente fleksibilnima.

Kurkuma izuzetno pomaže kod raznih vrsta bolova. Kod bolnih zglobova i uganuća, osim oralno, koristimo ju i površinski u obliku krema, masti i balzama. Kod kronične boli i upale zglobova potrebno ju je koristiti svakodnevno kroz određeni vremenski period.

Kurkuma se također preporučuje koristiti nakon operacija, pomoći će izlječenju i zacjeljenju tkiva, te ublažiti ožiljke.

Zacjeljivanje rana i zdravlje kože

Kurkuma se može uzimati i oralno i površinski za zdravlje kože. Koristimo ju za ublažavanje akni, edema, psorijaze, urtikarije.

Kurkuma u prahu brzo zaustavlja krvarenja, dovoljno je da ju samo posipamo po rani. Također, posjeduje svojstva u liječenju gljivičnih infekcija, primjerice atletskog stopala. To radimo na način da od kurkume napravimo pastu (možemo promješati s Ghee) i nanesemo na područje infekcije.

U Indiji, kurkuma se često koristi kod zubobolje i oboljenja desni.

Nervni sustav

Poput ružmarina, kurkuma je zadnih godina u fokusu znanstvenika koji potvrđuju njezine kvalitete u preveniranju Alzeheimerove bolesti. Neki teoretičari navode kako je upravo zbog kurkume, koja je jedan od osnovnih začina u Indiji, na tom podkontinentu najmanja oboljelost od Alzeheimerove bolesti.

Diabetes (Tip I)

Zbog svojstva da snižava šećer u krvi i potiče metabolizam glukoze, odnosno čišćenja toksina, kurkumu u Ayurvedi često koristimo kod osoba s Diabetesom (Tip I).

PMS i zdravlje žene

Budući da kurkuma potiče cirkulaciju krvi u abdomenu, maternici i cijelom tijelu, često ju koristimo za mnoge PMS i menstrualne simptome. Također djeluje kao antispazmotik, dakle opušta mišiće i ublažava menstrualne grčeve. Ciste, endometrioze, dismenorea, amenorea… svi ovi disbalansi liječe se poticanjem cirkulacije i energetskog protoka u abdomenu i ženskim organima. Kurkuma u ovim slučajevima bitno može pomoći.

Slika zaslona 2013-03-27 u 07.46.28

Botanički detalji

Kurkuma raste u tropima. U Indiji raste 80% kurkume na svijetu. Amerika je najveći uvoznik kurkume, prvenstveno zato jer od nje pravi žuti senf.

Kurkuma je višegodišnja biljka. Njezini cvjetovi rastu na stabljici, bijele su, žute ili ružičaste boje. Kurkuma naraste od 3-5 metara. Listovi su dugi i glatki. U Indiji svježe listove kurkume nerijetko koriste kako bi u njih zamotali hranu dok se kuha.

Kurkumin je najljekovitiji dio kurkume, osobito kada su u pitanju protuupalna svojstva. On kurkumi daje žutu boju.

Kurkuma se stoljećima koristila kako bi detektirala lužnatu otopinu. Kemičari su 1870. godine zaključili kako korjen kurkume mijenja boju kada je izložen lužnatoj kemijskoj otopini. Godinama se papiricod kurkume koristi u te svrhe, sve dok ga u zadnje vrijeme nije zamijenio lakmus papir.

Upotreba kurkume

 • Dnevno preporučujem 3-10 g kurkume, s vremenom se doza može pojačati i do 30g po potrebi
 • Kurkuma najbolje djeluje ako joj dodate 3% crnog papra
 • Kurkuma puno bolje djeluje u kombinaciji s Ghee, nego samo u prahu. Stoga ju preporučujem umješati u otopljeni Ghee i tako kuhati na vrlo laganoj vatri pola sata
 • 3-15ml dnevno tinktura

Kontraindikacije

 • Osobe s naglašenom Vata i Pittadošom umjereno koristiti kurkumu
 • Osobe koje uzimaju lijekove za povišeni krvni tlak
 • Osobe kojima je dijagnosticirano začepljenje krvnih žila
 • Osobe s žućnim kamencima
 • Žutica, akutni hepatitis
 • Trudnice i dojilje

Neki od prijedloga kako koristiti kurkumu

 • Svakodnevno kao začin u kuhanju. Otopite Ghee, dodajte žličicu kurkume i lagano ostavite na vatri 15tak sekundi…
 • Pomješajte kurkumu s medom i popijte u mlijeku
 • Tinktura (sa cijelom kurkumom)

Zlatno mlijeko

Upravo pišem recept za vrlo popularan ayurvedski napitak od kurkume – Zlatno mlijeko. Recept ću uskoro objaviti ovdje na blogu, a do tada, probajte pastu od kurkume…

PASTA OD KURKUME

 • 250ml sezamovog tahinia
 • 2 žlice sezamovog ulja
 • 1/4 šalice meda
 • 1/4 šalice limunovog soka
 • 1/4 do 1/2 šalice praha kurkume
 Ovu pastu, primjerice, možete koristiti kao namaz na krekere ili sendvič. Dodajte salatu i povrće… U slast ~

Energetsko djelovanje:

 • Utjecaj na doše: VPK-, (PV+ u velikim  količinama)

(Pogoduje svim došama. Zbog tople i suhe karakteristike kurkume, Pitta i Vata doša trebaju kurkumu konzumirati umjereno)

 • Rasa (okus): Trpak, ljut, gorak
 • Virya (energija): Topla
 • Vipaka (post-probavni efekt/okus): Ljut
 • Guna (kvaliteta): Lagan, Suh
 • Dhatu (djelovanje na tkiva): Sva
 • Srotas (kanali): Probavni, Cirkulacija, Dišni, Ženski reproduktivni

Ayurvedsko djelovanje:

 • Potiče probavne vatre (Dipana)
 • Snižava šećer u krvi (Prameha)
 • Ublažava anemiu (Pandughna)
 • Čisti krv (Raktashodana)
 • Regulira menstruaciju i PMS (Artavajanana)
 • Ublažava temperaturu (Jvaraghna)
 • Uništava parazite (Krmigna)
 • Liječi bolesti kože (Kusthagna)
 • Zaustavlja svrbež (Kandughna)
 • Analgetik (Vedanasthapana)
 • Zacjeljuje slomljene kosti (Sandhaniya)

Biomedicinsko djelovanje: Emenagog, tonik za krv, carminative, antibacterial, cholagogue, alternative, vulnerary, antiinflammatory, antioxidant, anticancerogenic

__________________

Pozivam vas na  AYURVEDSKO LJETOVANJE NA OTOKU IŽu

 

 TJEDAN AYURVEDE NA OTOKU IŽu

S Tanjom Kraljić Strgačić

9-16.8.

16-23.8.

23-30.8.

Certificirani seminar OSNOVE AYURVEDE Certificirani NAPREDNI seminar AYURVEDSKA HOLISTIČKA ANATOMIJA I ZDRAVLJE ŽENE: Šapat Duše, Poruke Tijela

30.8.-6.9.

6-13.9.

13-20.9.

Ljekovito bilje u svakodnevnom Životu: IZRADA PRIPRAVAKA OD LJEKOVITOG BILJA Certificirani seminar OSNOVE AYURVEDE ZDRAVLJE ŽENE: Balansiram svoje hormone, balansiram svoj Život

Klikom na naslov pojedinog seminara u tablici, doći ćete do više informacija o željenom seminaru.

 

picture-1_novo1Tekst o Kurkumi napisala i ayurvedske radionice vodi: Tanja Kraljić Strgačić, Ayurvedska terapeutkinja. Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Učila je od najistaknutijih svjetskih ayurvedskih liječnika i učitelja Dr. Vasant Lada i Dr. David Frawleya. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a u zadnje vrijeme sve češće i u Hrvatskoj. Konzultacije s klijentima u Hrvatskoj vodi i putem skypea, te telefona. Kako zapravo izgledaju ayurvedske konzultacije možete pročitati OVDJE. Kontakt: tanja@lightofayurveda.com ~

Radujem se susretu s svima Vama kroz Ayurvedu ~

 

1 komentar (+dodaj svoje?)

 1. Lucia
  ožu. 27, 2013 @ 18:00:31

  Upravo sam napravila pastu od kurkume 🙂 vrlo neobican okus, vjerojatno zbog kombinacije suprotnih okusa meda i tahinia. Stavila sam u teglicu, zaklopila i sad, zanima me koliko dugo moze trajati, predpostavljam da ne ide u frizider?

  Odgovori

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: