Zašto je važno prehranu prilagoditi došama?

Nije sva zdrava hrana i dobra hrana za svakoga. Hrana također ima svoju energiju i kao i sve u prirodi, u svojoj srži sastavljena je od pet elemenata (vatre, vode, zemlje, zraka i etera). Balansiranjem tih elemenata u našem tijelu, održavamo organizam zdravim. Možemo birati isključivo provjerene uzgajivače i skupo plaćati markicu ‘Organsko’, no ako ta namirnica ne pogoduje našem organizmu, imat ćemo puno više štete nego koristi. Svi smo individualna bića, pa tako i prehrani treba pristupiti individualno. I tu je bitna razlika Ayurvede i klasične medicine; Ayurveda svakoj osobi pristupa individualno;  jer – nešto što je dobro, ne znači da je dobro za svakoga!

~  Članak osmislila i napisala Tanja Kraljić Strgačić certificirani Ayurvedski terapeut ~

~ Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a tijekom ljeta u Hrvatskoj. S klijentima u Hrvatskoj ayurvedske konzultacije o zdravoj prehrani, preveniranju i lječenju bolesti prirodnim putem, individualnoj upotrebi ljekovitog bilja… održava i putem skype-a. Više o Tanjinim ayurvedskim konzultacijama pročitajte ovdje ~

Primjerice, u zadnje vrijeme izuzetno je porastao interes za sirovu hranu. Mnogi će reći da im sirova hrana (voće i povrće najčešće) daje čudesnu snagu, neki su uz “Zelene sokove” smršavili i desetke kilograma, pročistili probavu i tijelo od toksina… Neki su probali, pokušavaju i dalje, ali tijelo se ne prilagođava. Zašto? Zato jer dominantno Pitta doši sirova hrana izrazito odgovara jer ju rashlađuje i odlično balansira, dok kod Vata doše ta ista hrana može izazvati mnoštvo problema. Vata doša je po svojoj prirodi suha i hladna, i ako na to dodamo izuzetno suhe i hladne elementne sirove hrane, što dobivamo? Sigurno sad već znate i sami..

Još jedan primjer – Kapha doša je primarno sastavljena od elemenata Zemlje i Vode, i ako osoba s dominantno Kapha došom ljeti svakodnevno jede lubenicu (također, primarno vodeni sastav), ta osoba će imati probavnih poteškoća; osjećat će nadutost i mnoge druge probavne smetnje. No ako lubenicu istovremeno jede osoba s dominantno Vata (Zrak + Eter) došom, čiji je organizam primarno suh, lubenica će joj i te kako pogodovati!

Isto je, primjerice, ukoliko dominantno Pitta doša (Vatra + Voda) često jede ljutu hranu – to može izazvati žgaravicu, gastritis, IBS… i mnoge probavne tegobe, pa tako i “vruće” emocije – ljutnju, agresiju, iritaciju… S druge strane, Kapha doši ljuta hrana pogoduje, jer joj potiče (inače prirodno sporije) probavne vatre i razbuđuje letargiju…

Odrediti svoje doše je vrlo kompleksno, a istovremeno izuzetno važno. Kad jednom odredimo doše, i prehanu uskladimo prema njima, balansirat ćemo probavu i emocije, od kuda, prema Ayurvedi, potiče korjen svih bolesti. Štoviše, kada prehranu uskladimo s svojim došama, obnovit ćemo i balansirati cijeli organizam. Osjetit ćemo polet, novi val energije i lakoću postojanja! Osjetit ćemo Zdravlje u svojoj punoj snazi!

Ukoliko želite svoje zdravlje uskladiti prema ayurvedskim načelima, te odrediti svoje doše i naučiti kako ih balansirati u skladu s elementima u svome tijelu i sezonskim promjenama u prirodi, rado ću Vam pomoći na tom Putu te Vas pozivam na konzultacije.

__

Kako nastaju doše, te kako i zašto ih je važno vratiti u ravnotežu? Pročitajte OVDJE

Detaljnije o došama i njihovim karakteristikama možete pročitati ovdje:

Vata

Pitta

Kapha

1 komentar (+dodaj svoje?)

  1. Martina
    svi. 19, 2014 @ 07:01:40

    Vrlo zanimljiv članak! Ovo određivanje doša mi se čini zbilja istinito, nekima neka hrana jako pogoduje dok drugima smeta. U različitim fazama života ista hrana nam može i jako naštetiti iako je prije bila korisna. Ja imam problema s gastritisom pa sampočela tažiti neke načinev liječenja i općenito u čemu griješimu prehrani.

    Odgovori

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: