Kako nastaju doše, kako i zašto ih vratiti u ravnotežu?

Slika zaslona 2012-12-10 u 23.21.31Vata, Pitta i Kapha doše tri su bioenergetska regulatora koja upravljaju našim umom, duhom i tijelom. Prisutni su u cijelom tijelu, fizičkom i duhovnom, a svaki pojedinac je nositelj specifičnog omjera sve tri doše. Ta, zato i jesmo toliko različiti i ne postoje dva jednaka živa bića. Upravo iz tog razloga, Ayurveda svakoj osobi pristupa individualno, po pravilu da sve što je dobro, ne treba nužno biti dobro za svakoga. I obrnuto.

Zbog užurbanog, stresnog života, strahova, te drugih mentalnih i emocionalnih stanja, zbog zagađenosti zraka i okoline u kojoj živimo, zbog neprilagođene prehrane i niz drugih razloga, doše često skreću u stanje neravnoteže.

Neravnoteža ne znači odmah nužno i bolest, no ako neravnotežu ne tretiramo, kroz neko vrijeme počet će se javljati simptomi, a vrlo često i bolest. Dakle, NEtretirana neravnoteža doša uzrokuje bolest.

Za održavanje zdravlja nužno je doše vratiti u ravnotežu, i što je više moguće održavati ih u tom stanju. To u Ayurvedi činimo prehranom prilagođenoj došama, terapijom ljekovitim biljkama, aromaterapijom, masažom, tehnikama disanja, jogom…

Kako nastaju doše, kako i zašto ih vratiti u ravnotežu?

Dvadeset osnovnih kvaliteta

Prema Ayurvedi, sva živa i neživa priroda, sve akcije i reakcije u svojoj srži temeljene su na 20 osnovnih kvaliteta, odnosno njih 10 sa svojim suprotnostima.

Toplo – Hladno              Suho – Vlažno

Teško – Lagano            Grubo – Suptilno

Kruto – Tekuće            Statično – Pokretno

Tupo – Oštro                  Mekano – Tvrdo

Glatko – Hrapavo           Mutno – Bistro

Osnovni principi lječenja Ayurvedom

Doše su u svojoj osnovi – grupirane kvalitete. Slične se kvalitete privlače, a suprotne međusobno uravnotežuju.

Na tom principu balansiranja putem suprotnih kvaliteta temelji se cjelokupno ozdravljenje. Sve te kvalitete u različitim omjerima sadrži ljudski organizam, a pomoću ayurvedskih principa i tehnika cilj je te kvalitete održavati u ravnoteži. Na način da svaku kvalitetu, ukoliko je u neravnoteži, balansiramo s njoj suprotnom.

Neravnoteža ne znači odmah nužno i bolest, no ako neravnotežu ne tretiramo, kroz neko vrijeme počet će se javljati simptomi, a vrlo često i bolest. Dakle, NEtretirana neravnoteža doša uzrokuje bolest.

Vata doša je, primjerice, izrazito suha, lagana i hladna. Zato ćemo ju balansirati tako da dobro hidriramo organizam iznutra, a suhu kožu (karakterističnu za Vata došu) njegujemo određenim uljima (najčešće sezamovo).  Zbog tih karakteristika, za Vata došu nije pogodna suha, sirova, hladna hrana i primjerice, previše salata; jer to su karakteristike koje kod Vate već prevladavaju, i dodatno umnožavanje samo će Vatu dovesti u neravnotežu. Zato se Vata balansira toplim juhicama, toplim uljima za tijelo…

S druge strane, Pitta doši upravo suhe, hladne kvalitete odgovaraju jer je Pitta doša temeljena na vrućoj kvaliteti, odnosno elementu vatre. Tako ćemo Pitta došu upravo dobro balansirati salatama, zelenim sokovima  i sirovom hranom – što za Vatu nikako ne preporučujem…

Također, važno je naglasiti da je kod određivanja doša bitno odrediti stanje ravnoteže (Prakruti) i stanje neravnoteže (Vikruti). Cilj balansiranja organizma kroz Ayurvedu je stanje neravnoteže što više približiti stanju ravnoteže (koje nam je ‘ugravirano’ začećem; i nepromjenjivo je za cijeli život).

I zato, važna napomena: ljudi često posežu za instant testovima, primjerice preko interneta pronađu test i tako ‘odrede’ svoje doše, te počnu sljediti pravila… No, to vas može još više zbuniti i odvesti od stanja ravnoteže… Jer, testovi najčešće odrede vaše stanje ravnoteže i ne ispituju vas za eventualne bolesti, simptome… A ravnotežu ne trebate vratiti u ravnotežu, zar ne? Ili, što je još lošije, testovi često kroz pitanja i odgovore izmješaju Prakruti i Vikruti – tada tek nismo dobili ništa.

Cilj je odrediti i trenutno stanje neravnoteže – i to stanje treba ublažavati. Za to je potreban iskusan Ayurvedski teraput, jer odrediti stanje neravnoteže je iznimno kompleksan proces i nikako ga ne možete riješiti kroz internetski test ili pokoju knjigu o Ayurvedi…

Ukoliko želite odrediti precizno stanje svojih doša u ravnoteži (Prakruti) i neravnoteži (Vikruti), balansirati/izlječiti organizam i bolesti, a sve to na temelju vrlo individualnog pristupa jer svatko od nas je neponovljiva jedinka, slobodno mi se obratite za KONZULTACIJE.

Teorija pet elemenata

Teorija pet elemenata osnova je Ayurvede. Sve u Svemiru kreirano je na temelju pet elemenata, pa tako i čovjek – koji je kopija Svemira u malom. Pet elemenata su: Zemlja, Voda, Vatra, Zrak i Eter.

Zemlja je u svojoj osnovi čvrsta i stabilna. Komad drveta, metala ili plastike u svojoj su osnovi čvrsti i stabilni, znači da njima dominira element Zemlje. U tijelu, zemlja predstavlja našu fizionomiju, fizičku strukturu. U glavi, predstavlja mentalnu stabilnost.

Kvalitete Zemlje: Hladna, Suha, Teška, Gruba, Tupa, Statična, Teška, Čvrsta, Mutna, Hrapava

Voda je temeljena na ideji protočnosti, tekućine. Element vode temelj je svim tekućim formama u Svemiru; ne samo za H2O, nego svim tekućinama, uključujući i tekuće metale, te ulja. U tijelu, element Vode je također temelj za sve tekućine (krv, limfu…) dok u glavi predstavlja nježne, ljubavne, suosjećajne emocije.

Kvalitete Vode: Hladna, Vlažna, Teška, Gruba, Tekuća, Statična, Mutna, Glatka, Mekana, Tupa

Vatra je lagana, vruća i preobražajna. Njezino svojstvo preobražavanja vidljivo je, primjerice, u sposobnosti da drvo pretvori u pepeo. Element Vatre predstavlja evolucijsku snagu, preobražavajući ono što smo bili u ono što sada jesmo. Vatra predstavlja istinu i rastjeruje sumnju. U tijelu, element Vatre najočitiji je u probavnim vatrama, dok ju u glavi prepoznajemo kroz opažanje i shvaćanje.

Kvalitete Vatre: Vruća, Suha, Lagana, Pokretna, Suptilna, Tekuća, oštra, Gruba, Bistra

Zrak se temelji na ideji pokretljivosti. Sve što se kreće u prirodi događa se pod propelama zraka. Vjetar fizički predstavlja Zrak. Njegove pokretačke sposobnosti su jasne. K tome, zrak je snaga koja stoji iza svih kretnji i pokreta. To je snaga koja pokreće leptira, kolibrića, avion i ljudsku ruku. Zrak može pokrenuti čak i zemlju (potres). To nije samo kisik koji udišemo, nego snaga koja pokreće sve. U tijelu, element Zraka predstavlja živčane impulse, disanje i ekstremitete. U glavi, zrak je snaga koja pokreće misli.

Kvalitete Zraka: Hladan, Suh, Lagan, Suptilan, Tekući, Pokretan, Oštar, Čvrst, Oštar, Bistar

Eter predstavlja prazan prostor koji se nalazi u svemu, svud oko nas. To je prostor koji se nalazi između stvari i sve povezuje. U tijelu predstavlja tjelesne šupljine, dok u glavi označava savjest i svjesnost.

Kvalitete Etera: Hladan, Suh, Lagan, Suptilan, Tekući, Statičan, Oštar, Bistar

Koncept doša

Vata = Zrak + Eter

Pitta = Vatra + Voda

Kapha = Zemlja + Voda

Detaljnije o došama i njihovim karakteristikama možete pročitati ovdje:

Vata

Pitta

Kapha

Pozivam Vas na moje ayurvedske radionice koje ću u lipnju održati u Zagrebu i Osijeku, te srpanj i kolovoz na otoku IŽu ~

images-2AYURVEDSKO LJETOVANJE NA OTOKU IŽu

Kratki pregled radionica i termina

 • Certificirani program  “Osnove Ayurvede”  6-13.7.  /  27.7. – 3.8.
 • Certificirani program “Ayurvedska holistička anatomija I” 13.-20.7. / 17.-24.8. /Napredni tečaj /
 • Tjedan Ayurvedske ljepote 20.-27.7. / 3.-10.8.
 • Izrada pripravaka od ljekovitog bilja 10.-17.8.

Više informacija OVDJE.

DANI AYURVEDE U ZAGREBU I OSIJEKU, lipanj 2013.

 • Certificirani program “Osnove Ayurvede”
 • Dan Ljekovitog bilja
 • Dan Ayurvedske ljepote
 • Balansiranje organizma ljeti prema ayurvedskim načelima
 • Superhrana, malo hrane puno zdravlja i energije
 • Mediteranski začini i njihova ljekovita svojstva
 • Ayurvedski začini i njihova ljekovita svojstva
 • Ljekovita snaga cvijeća
 • Demonstracija izrade pasti za zube i dezodoransa

Više informacija OVDJE.

picture-1_novo1Tekst napisala i ayurvedske radionice vodi: Tanja Kraljić Strgačić, Ayurvedska terapeutkinja. Tanja je završila trogodišnji studij Ayurvede na California College of Ayurveda, vodećem studiju Ayurvede u Americi. Učila je od najistaknutijih svjetskih ayurvedskih liječnika i učitelja Dr. Vasant Lada i Dr. David Frawleya. Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a u zadnje vrijeme sve češće i u Hrvatskoj. Sljedeći dolazak u Hrvatsku najavljuje za lipanj, kada će voditi radionice u Zagrebu i Osijeku (Više informacija OVDJE), te 7. i 8. mjesec Ayurvedsko ljetovanje na otoku Ižu (Više informacija o radionicama OVDJE). Konzultacije s klijentima u Hrvatskoj vodi i putem skypea, te telefona. Kako zapravo izgledaju ayurvedske konzultacije možete pročitati OVDJE. Kontakt: tanja@lightofayurveda.com ~

Radujem se susretu s svima Vama kroz Ayurvedu ~

Slika zaslona 2013-03-18 u 04.18.59

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: